Το αν πρέπει να δίνεις φιλοδώρημα και πόσο μεγάλο ή μικρό πρέπει να είναι αυτό, διαφέρει πολύ από κουλτούρα σε κουλτούρα. Υπάρχουν χώρες που προσθέτουν κατευθείαν το φιλοδώρημα στο τελικό ποσό του λογαριασμού και υπάρχουν και άλλες, όπως οι ΗΠΑ, όπου αφήνουν τον πελάτη να αποφασίσει αν και θεωρείται σωστό να δίνεται ένα ποσό γύρω στο 15 με 20 τοις εκατό επί του συνολικού ποσού.
Ένας χρήστης του Imgur, πρόσφατα μοιράστηκε την εμπειρία που είχε με μια ομάδα εφήβων, οι οποίοι έφαγαν στο εστιατόριο που εργάζεται και του άφησαν φιλοδώρημα μόλις 3,28 δολάρια. Ο ίδιος είπε ότι στην αρχή εκνευρίστηκε κάπως από το πόσο μικρό ήταν το ποσό αυτό.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπαστικό από το να σου αφήνουν πολύ μικρό φιλοδώρημα και μετά να σε ευχαριστούν και να φεύγουν γεμάτοι χαμόγελα».
Αυτή τη φορά όμως, ο εκνευρισμός του δεν κράτησε πολύ, καθώς μερικές μέρες αργότερα τον περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Οι έφηβοι είχαν επιστρέψει στο εστιατόριο και του είχαν αφήσει έναν φάκελο με λεφτά και ένα σημείωμα.
Του εξηγούσαν πως το δείπνο αυτό ήταν για να γιορτάσουν που τελείωσαν το δημοτικό και ήταν η πρώτη φορά που έβγαιναν για φαγητό μόνοι και δεν γνώριζαν καθόλου πόσο πουρμπουάρ πρέπει να δίνεις. Μέσα στο γράμμα τον ευχαριστούσαν που τους είχε αντιμετωπίσεις σαν μεγάλους και όχι σαν μωρά, ενώ δεν είχε δυσανασχετίσει όταν του απαρίθμησαν τις αλλεργίες τους ή όταν του ζήτησαν να πληρώσουν ξεχωριστά.
«Είχαμε ξεχάσει εντελώς, βασικά δεν ξέραμε καθόλου, πως πρέπει να αφήσουμε φιλοδώρημα και όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό, ο οποίος μας φάνηκε πολύ λογικός για αυτά που είχαμε παραγγείλει, αδειάσαμε τις τσέπες μας για να βρούμε επιπλέον λεπτά και βρήκαμε μόνο 3,28 δολάρια. Όταν επιστρέψαμε σπίτια μας καταλάβαμε πόσο λίγα ήταν και γι΄αυτό μέσα σε αυτόν τον φάκελο θα βρεις 18 δολάρια που αναλογούν στον λογαριασμό μας αλλά και λίγα ακόμα γιατί ήσουν φοβερός. Σε ευχαριστούμε που έκανες την βραδιά μας τόσο ωραία».
Αν υπάρχουν τέτοιοι έφηβοι, ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα για την ανθρωπότητα.