Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Tαλιμπάν

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είχε εμπιστευτική συνομιλία με τον αρχηγό των Tαλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς από την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Aμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον αρχηγό των Tαλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ στην αφγανική πρωτεύουσα την Δευτέρα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η απόφαση του Aμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Tαλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εκπρόσωπος της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA