Στη μεγάλη οθόνη θα μεταφέρει ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης το βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι» του Γιάνη Βαρουφάκη. Όταν ο Κώστας Γαβράς έμαθε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κρατούσε σημειώσεις από τις συνεδριάσεις του Eurogroup, του ζήτησε τα χειρόγραφα, και πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου για να γυρίσει τη νέα του ταινία.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από την επιστολή του σπουδαίου δημιουργού, που διαβάστηκε στην παρουσίαση βιβλίου τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Πατάκη, στην οποία μίλησαν η Νάντια Βαλαβάνη, ο Νίκος Θεοχαράκης και ο Βασίλης Βασιλικός με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Πουλή.
Το βιβλίο, που έχει υπότιτλο «Για μια Ελληνική Ανοιξη, μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες», αναφέρεται στο «παρασκήνιο» του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν ο ίδιος μετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έως την επαύριον του δημοψηφίσματος του Ιουλίου και στο πώς γεννήθηκε το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, το DiEM25.
Αναφορικά με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο βιβλίο υπογραμμίζεται ότι ήταν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, για να βγει η Ελλάδα από το «μνημονιστάν». Ο συγγραφέας περιγράφει όλες τις προοπτικές ενός Grexit και κάνει λόγο για «μηχανή προπαγάνδας των Βρυξελλών η οποία δούλευε σε βάρος του Βαρουφάκη». Απευθυνόμενος στο κοινό ο ίδιος τόνισε το εξής: «Μοιράζομαι μαζί σας τον εκμηδενισμό μιας μεγάλης αγωνίας, μιας αγωνίας να καταγράψω όλα όσα συνέβησαν και τον τρόπο που σπαταλήθηκε μια ευκαιρία και τον τρόπο που λοιδορήθηκε αυτή η ευκαιρία». «Δεν θα ξαναμιλήσω για το 2015 – ό,τι είχα να πω, το έχω σε αυτό το βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε παρουσίαση βιβλίου που δεν ανήκει στη λογοτεχνία, με παρέσυρε όμως η γραφή του συγγραφέα» είπε ο καταξιωμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, και χαρακτήρισε το βιβλίο «μυθιστόρημα αλλά όχι μυθοπλασία».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «τέσσερα χρόνια είχαν περάσει από την επιβολή του πρώτου μνημονίου στη χώρα, ώσπου εμφανίστηκε ο άνθρωπος με το σακίδιο στην πλάτη», και έκανε εκτενή αναφορά στο σχέδιο Βαρουφάκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το πόσο αρνητικά αντιμετωπίστηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η Νάντια Βαλαβάνη χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συγγραφική δουλειά του Γιάνη Βαρουφάκη με αιχμή την ανάλυσή του αναφορικά με την χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Η κ. Βαλαβάνη αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, και τις παρεμβάσεις της Τρόικας.
«Αν καταφέρναμε να κάνουμε μια έντιμη συμφωνία, δεν θα είχα φύγει ποτέ από την υπουργική θέση που μου είχε δώσει ο πρωθυπουργός» είπε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως «εάν η κυβέρνηση ήθελε να αποδράσει από τα μνημόνια, θα το έκανε μόνο στηριζόμενη στον ελληνικό λαό».
«Βαθύτατα πολιτικό» χαρακτήρισε το βιβλίο ο ακαδημαϊκός Νίκος Θεοχαράκης, υπογραμμίζοντας πως «όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε το συνέβη εκείνη την περίοδο και ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης». Ο κ. Θεοχαράκης είπε ότι ο Βαρουφάκης δεν περιγράφει μια κατάσταση εκ των υστέρων, αλλά μια εγγραφή γεγονότων την ώρα που εξελίσσονταν.
Ο ίδιος λόγω της θέσης του ως ως πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών χαρακτήρισε «μέτριους» τους αξιωματούχους τεχνοκράτες που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση και μετέφερε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έβαζαν στην ελληνική αντιπροσωπεία.