Categories: ΕΛΛΑΔΑ

«Αδελφή μου εγώ σε πιστεύω»: Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στη συγκάλυψη του κυκλώματος βιαστών στη Θεσσαλονίκη

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 21/01 στις 19.00 στο Σύνταγμα, καλεί η φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat – Burn the rich not the witch, μετά την καταγγελία της 24χρονης για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και φαίνεται ότι αφορούν και άλλες κοπέλες, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε χτες έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας για την υπόθεση.

«Bλέπουμε πόσο διαδεδομένη είναι η κουλτούρα του βιασμού και το victim blaming στην ελληνική κοινωνία, τη στιγμή που εκφράζεται η άποψη ότι υπαίτια είναι το θύμα που βρέθηκε σε αυτό το πάρτυ και ”πήγαινε γυρεύοντας”. Όλη η αφήγηση περί ροζ πάρτυ στοχεύει στον συντηρητισμό του μέσου έλληνα οικογενειάρχη που χωρίς καμία ντροπή θα σκεφτεί ότι η ευθύνη βαραίνει την επιζώσα ”για τις κακές της επιλογές” και όχι τον ίδιο το θύτη» σημειώνει μεταξύ άλλων στην σχετική της ανακοίνωση η φεμινιστική συλλογικότητα

Το κάλεσμα των Sabbat – Burn the rich not the witch 

Αδελφη μου εγώ σε πιστεύω! Καλούμε σε κινητοποίηση την Παρασκευή 21/01 στις 19.00 στο Σύνταγμα

Μετά από την καταγγελία της 24χρονης και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει και αφορούν και άλλες κοπέλες, πρόκειται για ένα κύκλωμα βιαστών (εξετάζεται και το ενδεχόμενο κυκλώματος μαστροπείας) από υψηλά στελέχη επιχειρηματιών της Αθήνας και
της Θεσσαλονίκης.

Ο @omikrosprigipakos καταγγέλει ότι μέχρι και χτες τα άτομα αυτά συνεχίζουν να προσκαλούν κοπέλες σε αντίστοιχα πάρτυ, γεγονός που μας δείχνει ότι θεωρούν ότι λόγω της ταξικής τους θέσης και του κοινωνικού τους στάτους
(πιθανότατα και του μεγέθους του κυκλώματος) η υπόθεση θα συγκαλυφθεί και θα μείνουν ατιμώρητοι. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά η ταξική και κοινωνική θέση τους έχει ήδη παίξει το ρόλο της στην προσπάθεια συγκάλυψης του κυκλώματος από τις δικαστικές αρχές καθώς μόνο ο ένας από τους κατηγορούμενους (Βασίλης Λεβέντης) συνελήφθη άλλα αφέθηκε αμέσως ελεύθερος χωρίς ουσιαστικά καμία κύρωση.

Σε αυτό το γεγονός συνέβαλε και το παραθυράκι που ψήφισε η κυβέρνηση Σύριζα στον νέο Π.Κ εισάγοντας τη διάκριση στην ποινή του βιασμού, στην βάση του αν ασκήθηκε σωματική βία ή όχι.
Στο παραπάνω ξέπλυμα και συγκάλυψη του κυκλώματος προστίθεται και η ρητορική των ΜΜΕ που βαφτίζουν το βιασμό ως ”ροζ πάρτυ”, και αποκρύπτουν τα ονόματα των θυτών.

Bλέπουμε πόσο διαδεδομένη είναι η κουλτούρα του βιασμού και το victim blaming στην ελληνική κοινωνία, τη στιγμή που εκφράζεται η άποψη ότι υπαίτια είναι το θύμα που βρέθηκε σε αυτό το πάρτυ και ”πήγαινε γυρεύοντας”. Όλη η αφήγηση περί ροζ πάρτυ στοχεύει στον συντηρητισμό του μέσου έλληνα οικογενειάρχη που χωρίς καμία ντροπή θα σκεφτεί ότι η ευθύνη βαραίνει την επιζώσα ”για τις κακές της επιλογές” και όχι τον ίδιο το θύτη.

Από τη μεριά μας, θα φωνάζουμε ξανά και ξανά καμία ανοχή στους βιαστές και σε οποιαδήποτε αντίληψη κατηγορεί τις επιζώσες προσπαθώντας να τα φιμώσει και να κανονικοποίησει τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Για ακόμα μία φορά, καθεμία έχει το δικαίωμα να πάει όπου θέλει, ντυμένη όπως θέλει, να πιει όσο θέλει και να συνευρεθεί αν το θέλει με όσους θέλει, χωρίς να βρεθεί ναρκωμένη και κακοποιημένη.

Καμία Μόνη | Κανένα Λιγότερο

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA