Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το τεστ με τις κηλίδες μελανιού, που σου δείχνει ένας ψυχίατρος με σκοπό να δει τι πραγματικά βλέπει και αντιλαμβάνεται ο ασθενής του. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ονομασία του τεστ και ακόμη λιγότεροι από ποιον προήλθε. Το Ρόρσαχ τεστ πήρε την ονομασία του από τον Ελβετό ψυχίατρο Χέρμαν Ρόρσαχ που γεννήθηκε στις 8 Νοέμβρη 1884 -σ.σ 130 χρόνια από τη γέννησή του.
Όποιος υποβάλλεται στο εν λόγω τεστ, πιστεύεται πως ξυπνούν οι εικόνες του ασυνειδήτου του, μέσα από δέκα κάρτες με κηλίδες μελάνης και στόχο να διαπιστωθούν κομμάτια της προσωπικότητας του ασθενούς. Ο Ρόρσαχ είχε γεννηθεί στη Ζυρίχη και σπούδασε δίπλα στο δάσκαλο του Καρλ Γιούνγκ, Όιγκεν Μπλέλερ, όντας πάντοτε διχασμένος ανάμεσα σε μια καριέρα ως καλλιτέχνης ή ως γιατρός. Η απορία ωστόσο, για το τι βλέπουν οι άνθρωποι μέσα σε τυχαίες κηλίδες μελάνης, τον βασάνιζε από τα παιδικά του χρόνια και ως ψυχίατρος κλήθηκε να δώσει την απάντηση το 1921 με το βιβλίο του Psychodiagnostik, που περιλαμβάνει τις προσωπικές του μελέτες πάνω σε 300 ασθενείς.
Αν και αρχικά, το βιβλίο δεν είχε μεγάλη απήχηση και πολλοί κριτίκαραν τη μέθοδό του ως ψευδοεπιστημονική, μετά το θάνατό του από περιτονίτιδα την Πρωταπριλιά του 1922, βρέθηκε μια από τις βασικές θεωρίες την ψυχαναλυτικής μεθόδου, πάνω στην οποία μεταγενέστεροι επιστήμονες όπως ο Μπρούνο Κλόφερ, βασίστηκαν για να την εξελίξουν και να την καθιερώσουν.