«Ημέρα γιορτής, φιλίας, χαράς και αλληλεγγύης» για την Βουλή, χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης την σημερινή εκδήλωση όπου το Κοινοβούλιο υποδέχθηκε περίπου 70 μικρούς πρόσφυγες που βρέθηκαν ασυνόδευτοι μακριά από τις εστίες και τις πατρίδες τους.
Μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής, στην υποδοχή των παιδιών παρέστησαν ο α’ αντιπρόεδρος Τάσος Κουράκης και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. Εκ μέρους της κυβέρνησης παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Τα παιδιά χαιρέτησαν, κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους εντός της Βουλής, οι αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου και Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και βουλευτές.
Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων με την αρωγή του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής και τη συνεργασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.
Ο κ. Βούτσης τόνισε την αξία αυτής της πρωτοβουλίας «που έφερε τη Βουλή σε επαφή με παιδιά που πρέπει να πεισθούν ότι μπορούν να έχουν μέλλον, ότι μπορούν να έχουν πατρίδα που αυτά θα επιλέξουν, ότι μπορούν να έχουν φίλους, να βρουν νέες οικογένειες, να προχωρήσουν στη ζωή τους, αλλά και να δουν πως η πολιτική δεν είναι μια απάνθρωπη διαδικασία, ότι μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο και να συνδέεται με την κοινωνία στις εκφράσεις της αλληλεγγύης, της πρόνοιας, της προσφοράς».
«Έχουμε καθήκον ως Βουλή να παίρνουμε αποφάσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή και θα ανοίγουν δρόμους γι’ αυτά τα παιδιά, όπως και για τα Ελληνόπουλα, για όλους τους νέους ανθρώπους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε το προσφυγικό ζήτημα να γίνει άμεσα, όπως είναι εξάλλου, ζήτημα αλληλεγγύης και ειρήνης για ολόκληρη την ήπειρό μας», σημείωσε.
Ο κ. Βούτσης προέτρεψε και ευχήθηκε στα παιδιά «να αγωνιστούν σε όλη τους τη ζωή για ειρήνη, εναντίον αυτών οι οποίοι κάνουν πολέμου, επεμβάσεις, διαμορφώνουν συνθήκες για εμφύλιες συρράξεις και γεμίζουν πόνο τους λαούς». «Οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι παρεμβάσεις, οι εμφύλιες διενέξεις είναι οι αληθινές αιτίες για τις προσφυγικές ροές και απέναντι στα δεινά αυτά πρέπει να ορθώσουμε μέτωπο εμείς σήμερα, αλλά και στο μέλλον όλα αυτά τα παιδιά που έζησαν δραματικές στιγμές στη ζωή τους», επισήμανε.
«Οι κοινωνίες μας πρέπει να αναπτύσσονται ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμούς, πολέμους και επεμβάσεις, ώστε να βρεθεί ο δρόμος να γυρίσουν ξανά οι νέοι στις πατρίδες τους, να γυρίσουν εκεί όπου γεννήθηκαν, με ασφάλεια, με ειρήνη, με αισιοδοξία και πίστη σ’ ένα δημιουργικό μέλλον», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας την ευχή «αυτό το λιθαράκι της σημερινής συνάντησης να το έχουν μέσα στην ψυχή τους, μέσα στην καρδιά τους, μέσα στη μνήμη τους κυρίως, έτσι ώστε τα χρόνια που θα περάσουν να τους βοηθήσει γι’ αυτή την επιστροφή, αλλά και για να είναι ενεργοί στον αγώνα για ειρήνη σε όλο τον κόσμο».
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι και ο κόσμος» του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη Αλέ Αμπρέου, σε αίθουσα του Κοινοβουλίου. Η ταινία και ο εξοπλισμός προβολής ήταν προσφορά της εταιρείας Νεανικό Πλάνο – Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων.
Αμέσως μετά, τα παιδιά στόλισαν το Δέντρο των Ευχών όπου έγραψαν και κρέμασαν τις δικές τους ευχές και επιθυμίες.
Μετά το μεσημεριανό φαγητό, επισκέφθηκαν το βρεφονηπιακό σταθμό της Βουλής, που είχε μετατραπεί –ειδικά για τη μέρα αυτή– σ’ ένα εργαστήρι παράλληλων δημιουργικών δραστηριοτήτων, με μουσικοκινητική δράση και κατασκευές, εικαστικά και ζαχαροπλαστική χριστουγεννιάτικων γλυκών υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των παιδαγωγών του.
Επίσης, ξεναγήθηκαν στην έκθεση και σε άλλους χώρους του Κοινοβουλίου από το Ίδρυμα της Βουλής, ενώ οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με τρενάκι.
Πηγή: naftemporiki.gr