Categories: ΚΟΣΜΟΣ

600 Βρετανοί έχουν συλληφθεί στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ISIS

Σύμφωνα με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, συνολικά 600 Βρετανοί έχουν συλληφθεί στην προσπάθειά τους να καταταγούν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους. Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τουρκία, ο κ. Χάμοντ ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν ταξιδέψει στη Συρία περισσότεροι από 800 Βρετανούς, με σκοπό ενταχθούν στο ISIS. Από αυτούς υπολογίζεται ότι οι μισοί έχουν επιβιώσει των πολεμικών επιχειρήσεων, παραμένοντας ενεργοί μαχητές.

Οι βρετανικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων Βρετανών επιχειρούν να περάσουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας, η οποία αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για να φτάσει κάποιος στην επικράτεια που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος. Από τους τουλάχιστον 50 ταυτοποιημένους Βρετανούς που έχουν σκοτωθεί πολεμώντας για το Ισλαμικό Κράτος ή την οργάνωση της Αλ-Κάιντα στη Συρία, Τζαμπχάτ Αλ-Νούσρα, σχεδόν όλοι έφτασαν στη Συρία μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, η σύλληψη πολλών Ευρωπαίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο ISIS έχει αναγκάσει τους Τζιχαντιστές να καταστρώνουν σχέδια, με σκοπό οι μελλοντικοί μαχητές του να φτάνουν στη Συρία μέσω άλλων χωρών και όχι της Τουρκίας. «Γενικά οι Τζιχαντιστές πιέζονται ιδιαίτερα, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό τους είναι μειωμένο σε σχέση με την έκταση της επικράτειας την οποία ελέγχουν». Πρόσθεσε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου που πωλεί το Ισλαμικό Κράτος – η οποία υπολογίζεται σε 15 δολάρια το βαρέλι- έχει προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στα οικονομικά των Τζιχαντιστών, που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν πολλούς από τους ξένους μαχητές τους.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος