Τα social media έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, με πολλούς να μην μπορούν να ξεκολλήσουν από την οθόη του υπολογιστή τους. Παλιά οι άνθρωποι διάβαζαν βιβλία στο μετρό, τώρα σκρολάρουν στο facebook και το instagram, ενώ το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν κάθονται σε μια καφετέρια είναι να ζητήσουν τον κωδικό του wi-fi. Γι’ αυτό βέβαια, δεν φταίνει τα ίδια τα social media, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε.
Υπάρχουν όμως μερικές μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας και οι οποίες θα μας κάνουν να σηκώσυμε για λίγο τα μάτια από το κινητό…
1. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις
FOMO σημαίνει fear of missing out, να αγχώνεσαι δηλαδή ότι την ώρα που εσύ είσαι στο σπίτι ή στη δουλειά οι φίλοι σου κάνουν κάτι πολύ καλύτερο από σένα. Αυτό ίσως να υπήρχε και παλαιότερα, αλλά με τα social media έχει ενταθεί γιατί πλέον μπορείς να δεις ακριβώς τι κάνουν και το πόσο ωραία περνάνε. Απενεργοποίησε λοιπόν, τις ειδοποιήσεις από το κινητό για να μην έχεις κάτι να σου υπεθυμίζεις συνεχώς πόσο τέλεια περνούν οι φίλοι σου στις διακοπές τους.
2. Βρες ένα χόμπι
Αν ασχολείσαι με κάτι πιο χειροπιαστό, όπως ένα άθλημα ή το διάβασμα ενός βιβλίου, θα δεις ότι το κινητό θα δου λείπει όλο και λιγότερο.
3. Μην χρησιμοποιείς το instagram όταν δεν έχεις καλή ψυχολογία
Ο Dr Tim Bono, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Washington, συστήνει να αποφεύγεται το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά. «Εάν η αρνητικότητα έχει ήδη εισβάλει στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, η κοινωνική σύγκριση από τις φωτογραφίες και τα post των άλλων, απλά θα σας ρίξει κι άλλο ψυχλογικά ».
4. Τα social media είναι σαν το Netflix
«Όλοι κολλάμε με κάτι που βλέπουμε στα media, αλλά όπως μια σειρά που βλέπεις φανατικά, δεν είναι πραγματική ζωή, έτσι δεν είναι αληθινή ζωή ούτε το facebook και το instagram. Τα social media είναι το προσωπικό μας σήριαλ. Όλοι λένε μια ιστορία, την οποία σκηνοθετούν, της γράφουν το σενάριο και πρωταγωνιστούν. Όσο σκρολάρεις στην αρχική σου σελίδα λοιπόν, να θυμάσαι ότι αυτό που βλέπεις δεν είναι η πραγματική ζωή. Ή τουλάχιστον δεν είναι ολόκληρη η ζωή κάποιου», λέει ο Bono.
5. Κράτα χρόνο για να δεις πόση ώρα είσαι online
Προσπάθησε να παρατηρήσεις πόσο χρόνο περνάς στα social media και πως αισθάνεσαι αφού τα κλείσεις. Όταν είσαι online παρατήρησε τον εαυτό σου – πώς αισθάνεσαι όταν απομακρύνεσαι από το κινητό; Αν δεν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, πιθανόν να πρέπει να μειώσεις τον χρόνο που περνάς σε αυτά.
6. Έχε τον έλεγχο των εφαρμογών σου
Περιόρισε τον χρόνο που περνάς στα social media, σβήνοντας τις εφαρμογές τους από το κινητό σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτές, μόνο αν είσαι σε υπολογιστή.