Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν δείξει πως οι τροφές που επιλέγουμε δεν επηρεάζουν μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία μας. Όπως συμβαίνει με την περίπλοκη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, έτσι και η διατροφή και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Μία σχέση αμφίδρομη, καθώς η έλλειψη θρεπτικών διατροφικών επιλογών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και αντίστροφα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να μας κάνουν να υιοθετήσουμε κακές διατροφικές συνήθειες.
«Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι είμαι ψυχίατρος, ερευνήτρια υγείας του εγκεφάλου και διατροφολόγος, με ρωτούν συχνά πώς πρέπει να τρώνε για να μεγιστοποιήσουν την εκπληκτική δύναμη του εγκεφάλου τους», αναφέρει η Δρ Ούμα Ναίντου. Σύμφωνα με την επιστήμονα, πολλοί είναι αυτοί που στις ημέρες μας δεν τρώνε αρκετά τις τροφές εκείνες που μπορούν να τονώσουν τον εγκέφαλο. Η ίδια παρουσιάζει τη λίστα με τις τροφές, που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει με τη μέγιστη απόδοση, εξηγώντας πώς συμβαίνει αυτό.
Τα μπαχαρικά είναι γνωστό πως προσθέτουν γεύση στο φαγητό. Ωστόσο, ξεχωρίζουν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Σύμφωνα με την επιστήμονα, τα μπαχαρικά βοηθούν τον εγκέφαλο να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και επομένως αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τους ιστούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμας μπορεί να μειώσει το άγχος και το σαφράν να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Παράγονται συνδυάζοντας γάλα, λαχανικά ή άλλα ακατέργαστα συστατικά με μικροοργανισμούς όπως μαγιά και βακτήρια. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν απλό γιαούρτι με ξινολάχανο, kimchi και kombucha. Αυτές είναι όλες πηγές ζωντανών βακτηρίων που μπορούν να ενισχύσουν την υγιή λειτουργία του εντέρου και να μειώσουν το άγχος.
Πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή σιδήρου, η οποία βοηθά στη δημιουργία του καλύμματος που προστατεύει τους νευρώνες και βοηθά στον έλεγχο της σύνθεσης των χημικών ουσιών και των χημικών οδών που συμβάλουν στη διαμόρφωση της διάθεσης. Έρευνα έχει δείξει πως οι άνθρωποι που τρώνε συχνά σοκολάτα εμφάνισαν 70% μειωμένο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Το αβοκάντο περιέχει υψηλές ποσότητες μαγνησίου, που αποτελούν σημαντικό σύμμαχο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Η πρώτη αναφορά θεραπείας με μαγνήσιο για την ταραγμένη κατάθλιψη δημοσιεύτηκε το 1921 και έδειξε επιτυχία σε 220 από τις 250 περιπτώσεις. Από τότε, αμέτρητες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με την ανεπάρκεια μαγνησίου.
Οι ξηροί καρποί έχουν υγιή λίπη και έλαια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί καλά, μαζί με βασικές βιταμίνες και μέταλλα.
Τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα καρύδια δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τη βελτίωση της σκέψης και της μνήμης. Η διατροφολόγος συστήνει 1/4 φλιτζάνι την ημέρα ως σνακ ή στη σαλάτα ή μαζί με λαχανικά.
Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο, κάνουν τη διαφορά τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από την άνοια και τη γνωστική εξασθένηση.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μια απίστευτη πηγή φυλλικού οξέος, μια φυσική μορφή βιταμίνης Β9, σημαντική για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Πηγή: cnbc