Το κυβερνών κόμμα (μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Ελληνική) ψήφισε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα στοιχεία που υπάρχουν κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παπά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015- 2016. Στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές. Βρέθηκαν 288 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. «Υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές, 85 «κατά» και 16 «παρών» Από την ψηφοφορία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25. Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης. ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση είχαν ταχθεί «υπέρ» της πρότασης για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την πρόταση ενώ το ΚΚΕ ότι θα ταχθεί με το «παρών» . Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης είχε αναγγείλει την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Επιτροπής.
Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του: 1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και 2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259). Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε και αποφασίσθηκε η προανακριτική επιτροπή να έχει 19 μέλη ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και δόθηκε προθεσμία δύο μηνών στην Επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια.
Πρόκειται για τη δεύτερη παραπομπή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ σε λιγότερο από δύο χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Αποδομώντας τη γραμμή της Ν.Δ., ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια, καθώς και ότι τα 3 εκατ. της εγγυητικής δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου. «Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» είπε ο κ. Παππάς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη «η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης» εκτίμησε πως η τακτική του κυβερνώντος κόμματος θα «γυρίσει μπούμερανγκ». «Αν θέλετε να στήσετε ειδικό δικαστήριο στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι έβαλε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώσουν, στήστε το. Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε και από πάνω επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.