Κι επειδή οι ανασκαφές αποτελούν πάντοτε είδηση και κινούν το ενδιαφέρον, κυρίως γύρω από τη σημασία της ανακάλυψης, θυμόμαστε τα κατορθώματα του περίφημου Βρετανού Howard Carter και τις τεράστιες -σε έκταση και σημασία- ανασκαφές που έλαβαν χώρα στην «Κοιλάδα των Βασιλέων» της Αιγύπτου στις αρχές του αιώνα.
Ο Carter έφτασε στην Αίγυπτο λίγο πριν το κλείσιμο του 19ου αιώνα, το 1891, όταν και οι περισσότεροι τάφοι αρχαίων Αιγυπτίων είχαν ανακαλυφθεί. Ο τάφος του αγνώστου και πρόωρα χαμένου Βασιλιά Τουταγχαμών δεν είχε βρεθεί ακόμη. Αυτός ήταν και ο στόχος του Carter, που γιγάντωσε τις προσπάθειές του μετά το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκοντας εν τέλει την είσοδο για την αίθουσα ταφής στις 4 Νοέμβρη 1922, κρυμμένη πλάι στην είσοδο της αίθουσας ταφής του Βασιλιά Ραμσή ΣΤ‘. Στις 26 Νοέμβρη, ο Carter και οι σκαφιάδες του μπήκαν στην αίθουσα ταφής, την οποία και βρήκαν ανέπαφη.
Η απαρχή αυτής της ανακάλυψης, οδήγησε τον Carter σε έναν τάφο με τέσσερα δωμάτια και μια τεράστια συλλογή από χιλιάδες αντικείμενα. Το πιο σπουδαίο εύρημα ήταν η πέτρινη σαρκοφάγος με τρία φέρετρα το ένα μέσα στο άλλο. Μέσα στο τελικό φέρετρο, που ήταν εξ’όλοκλήρου φτιαγμένο από χρυσό, βρισκόταν η μούμια του βασιλιά-εφήβου Τουταγχαμών, διατηρημένη για πάνω από 3.000 χρόνια. Οι περισσότεροι θησαυροί βρίσκονται στο Μουσείο του Καϊρου. ΠΗΓΗ: History.com