Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3ο AMARI GREEN FESTIVAL: Η καρδιά της Κρήτης χτυπά και πάλι στο Αμάρι

Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, ενώ το φεστιβάλ τελεί υπό τις Αιγίδες: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο θεσμός πλέον του Amari Green Festival είναι μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα, που στοχεύει στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την αυθεντική Κρήτη και στη σύνδεση των πολιτισμών!

Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του Amari Green Festival 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ασωμάτων – στο Κτήμα Πάνακρον – στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.

Η φύση και η αρχαιολογική ιστορία του Αμαρίου πρωταγωνιστούν φέτος, πολλές φυσιολατρικές εκδρομές και ξεναγήσεις, που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία και χωριά του Δήμου. Εκθέσεις λαϊκής τέχνης, ιστορικής φωτογραφίας, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις τοπικής γαστρονομίας, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ημερίδες, Θέατρα, Παραμύθια, διαγωνισμός Πρέφας, κ.α. περιέχονται στο πλούσιο πρόγραμμα των 5 ημερών.

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με τον εορτασμό της επετείου των 50 + 2 χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου Φουρφουρά.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του AGF2018, θα συμμετάσχουν σπουδαίοι Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές! Με τις μεγάλες συναυλίες από τους Χαϊνηδες και τον Ψαρογιώργη, την Αμαριώτικη Βραδιά όπου θα τιμηθούν οι Βετεράνοι Αμαριώτες χορευτές, αλλά και συγκροτήματα Κρητικής μουσικής στην κεντρική σκηνή του Amari Green Festival, ο κόσμος θα απολαύσει και θα ψυχαγωγηθεί.

Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο κτήμα Πάνακρον.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό!

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός σε δήλωση του τόνισε: «Το 3ο Amari Green Festival, ο ετήσιος πλέον θεσμός του τόπου μας, είναι έτοιμος να ενώσει και πάλι τη μεγάλη παρέα όλων εκείνων που ζουν, αγαπούν και επισκέπτονται το Αμάρι. Στη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού, η μεγάλη καρδιά της Κρήτης, θα χτυπά για πέντε ημέρες στα χωριά μας. Και φέτος ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα πλούσιο σε δράσεις και θεάματα. Εκδηλώσεις που τιμούν τους ανθρώπους του τόπου μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης για σύγχρονα, καίρια θέματα, ποιοτικές συναυλίες με κορυφαίους καλλιτέχνες, γαστρονομικά δρώμενα για την διάδοση της τοπικής μας κουζίνας και τόσα άλλα. Αυτή η διοργάνωση στην τρίτη χρονιά της αποδεικνύει πως ένας τόσος μικρός τόπος όπως το Αμάρι, μπορεί να γίνει το κέντρο, η καρδιά όλης της Κρήτης! Καλώς να ορίσετε στο 3ο Amari Green Festival!».

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του τόνισε: «Εμπειρότεροι και περισσότεροι και με την ίδια διάθεση και επιμονή, έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε το πρόγραμμα του 3ου Amari Green Festival  που αποτελεί πολύμηνη προσπάθεια και  ελπίζουμε η συμμετοχή και η παρουσία των επισκεπτών στην «Καρδιά της Κρήτης» να επιβραβεύσουν τους στόχους και τη στρατηγική των Διοργανωτών».

Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.  

Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι