Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρωπαική Ένωση απέναντι στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και την διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης εκπροσώπησε την Κομισιόν κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε «ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις» και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να πράξει το ίδιο και να συνεργαστεί για την ταχεία επίλυση αυτής της κατάστασης – για τους δύο στρατιώτες, για τις οικογένειές τους και για το διάλογο στην ταραγμένη περιοχή μας».

«Το περιστατικό επί των χερσαίων συνόρων και η επακόλουθη κράτηση δύο στρατιωτών στην Τουρκία έτυχε προσοχής πολύ πέρα ​​από την Ελλάδα και την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης. «Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτών», υπενθύμισε ο Επίτροπος και τόνισε ότι «το Συμβούλιο ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη». Συμπλήρωσε δε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξακολουθεί να ασχολείται με αυτά τα θέματα» και πως «οι πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ συζήτησαν άμεσα και μακροπρόθεσμα το ζήτημα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν κατά τη συνάντηση των ηγετών στη Βάρνα”.

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, «η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών είναι μια απόκλιση από ό,τι είθισται και ό,τι ακολουθείται συνήθως από τις δύο πλευρές για να επιλυθούν τέτοια περιστατικά όσο το δυνατόν ταχύτερα». Διευκρίνισε δε ότι «δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες εναντίον αυτών των δύο στρατιωτών και παραμένει ασαφές όταν το δικαστήριο θα εξετάσει τις υποθέσεις τους».

«Οι δύο στρατιώτες είναι προφυλακισμένοι από τις αρχές Μαρτίου και πιστεύουμε ότι η υπόθεσή τους θα τεθεί σύντομα σε δίκη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κράτησης», δήλωσε ο Επίτροπος. «Ωστόσο», όπως είπε, «η κατάσταση δημιουργεί αφόρητη αβεβαιότητα για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις οικογένειές τους, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, αυξάνει τις πιέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο”. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις ενέργειες αυτές τον Μάρτιο και οι κρατήσεις πολιτών της ΕΕ δημιουργούν επίσης ανεπιθύμητες εντάσεις με τα κράτη μέλη», είπε ο Επίτροπος.

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο μάλλον μια υποψήφια χώρα», είπε και διευκρίνισε ότι «έχουμε σοβαρές διαφωνίες με την τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αρνητική τάση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και αποδυναμώνει αποτελεσματικούς ελέγχους και ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα», συμπληρώνοντας πως «η Κομισιόν έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να αντιστρέψει αυτή την αρνητική τάση ως ζήτημα προτεραιότητας».

«Και αυτό είναι και πάλι η εκτίμησή μας στην έκθεση της χώρας για την Τουρκία που μόλις εγκρίναμε, νωρίτερα σήμερα» ε’ιπε ο Επίτροπος. Ωστόσο, πέρα ​​από τις διαφωνίες μας, ο διάλογος μας με την Τουρκία είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Απλά σκεφτείτε την κατάσταση στη Συρία. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη και τεταμένη περιφερειακή κατάσταση και η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας»,

«Στο πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις καλής γειτονίας θα ήταν εξαιρετικά σημαντικές, είναι αμοιβαίο συμφέρον μας να απέχουμε από ενέργειες που δυσκολεύουν μόνο το διάλογό μας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε πηγή τριβής με τα κράτη μέλη – πολύ περισσότερο μεταξύ δύο χωρών που είναι επίσης γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο Επίτροπος.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφεύγονται περαιτέρω προκλήσεις και να ενισχυθεί αντίθετα ο διάλογος και η συνεργασία, καθώς και η ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε ενδεχόμενης διαφωνίας – αυτό είναι ένα μήνυμα που μεταφέρουμε στους Τούρκους συνομιλητές μας στο πλαίσιο του διαρκούς μας διαλόγου», κατέληξε  ο Επίτροπος.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης