Categories: SOCIAL MEDIA

Τί περνάει και τί όχι από την «αστυνομία» του Facebook

Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι εσωτερικοί κανόνες του Facebook, όσον αφορά στο τί μπορούν να δημοσιεύσουν στην πλατφόρμα οι περίπου 2 δισεκατομμύρια χρήστες του.

Το Facebook έχει κανόνες που αφορούν την βία, τον ρατσισμό, την διάδοση μίσους, την τρομοκρατία, την πορνογραφία και τον αυτοτραυματισμό.

Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος που διαχειρίζονται οι ειδικοί του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης που πολλές φορές έχουν μόνο 10 δευτερόλεπτα για να πάρουν μια απόφαση. «Το Facebook, δεν μπορεί να τα ελέγξει όλα. Μεγάλωσε πολύ και απότομα», λέει μια πηγή μέσα από την ιστοσελίδα.

Πολλοί από τους υπαλλήλους της πλατφόρμας, που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των δημοσιεύσεων λένε, ότι κάποιες οδηγίες είναι διφορούμενες και αλλάζουν συνέχεια. Το μεγαλύτερο τέτοιο παράδειγμα, ίσως, είναι ότι αφορά στο σεξουαλικό περιεχόμενο.

Οι υπάλληλοι αυτοί ελέγχουν πάνω από 6,5 εκ. αναφορές την εβδομάδα.

Μερικές από τις οδηγίες που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι ελέγχου περιεχομένου του Facebook περιλαμβάνουν:

  1. «Σκοτώστε τον Τραμπ», διαγράφεται αμέσως γιατί είναι αρχηγός κράτους και μπαίνει σε ειδική κατηγορία προστασίας. Αν όμως κάποιος χρήστης γράψει «Πως να σκοτώσετε μια σκ..α πιέζοντας τον λαιμό της», τότε ανεβαίνει γιατί δεν είναι άμεση απειλή προς κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.
  2. Βίντεο με βίαιους θανάτους επιτρέπεται να ανεβαίνουν γιατί μπορεί να βοηθήσουν να στην ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά στα ψυχικά νοσήματα.
  3. Κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν μη σεξουαλική βία και bullying κατά ανήλικων παιδιών δεν σβήνονται απαραίτητα, αν δεν αποτελούν σαδιστικό ή πανηγυρικό περιεχόμενο.
  4. Φωτογραφίες με κακοποιημένα ζώα ανεβαίνουν κανονικά στην ιστοσελίδα, αρκεί να έχουν την ειδική σήμανση από πάνω.
  5. Όσον το γυμνό σεξουαλικό περιεχόμενο ανεβαίνει αρκεί να αποτελεί «χειροποίητη τέχνη».
  6. Επιτρέπονται επίσης και εικόνες από αμβλώσεις αρκεί να μην υπάρχει γυμνό.
  7. Το Facebook επιτρέπει τα βίντεο που δείχνουν αυτοτραυματισμό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος και στρες σε άτομα που ήδη βρίσκονται κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση, απορρίπτοντας τα.
  8. Οποιοσδήποτε έχει πάνω από 100.000 ακόλουθους θεωρείται δημόσιο πρόσωπο και δεν απολαμβάνει την ίδια προστασία που έχουν οι απλοί χρήστες.

Το Facebook πασχίζει όλα τα χρόνια του να διαχειριστεί τα νέα ή να αναδείξει κοινωνικά θέματα ακόμα και αν αυτά περιλαμβάνουν εικόνες βίας. Πρόσφατα είχε δεχτεί σκληρή κριτική για το βίντεο που έδειχνε τον θάνατο ενός βρέφους στα χέρια του πατέρα του στη Ταϋλάνδη. Από την άλλη, βέβαια, έχει υπάρξει τεράστια η συνδρομή του στην αποκάλυψη περιστατικών αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι