Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2ο AMARI GREEN FESTIVAL: Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στο Αμάρι

Το πρόγραμμα του Amari Green Festival 2017 που θα πραγματοποιηθεί από 21 – 25 Ιουλίου στο χώρο της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Ρέθυμνο, από την Οργανωτική Επιτροπή. Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης σε συνδυασμό με την οραματική σχέση των διοργανωτών με το Αμάρι, τους οδήγησε στην απόφαση της διατήρησης του φεστιβάλ και εγκαθίδρυσής του ως ένα θεσμό που θα αποκτά αυξανόμενη αναγνώριση και συμμετοχή και θα αποτελέσει παραδειγματική περίπτωση στο Ελληνικό χώρο σαν μια γιορτή για τον διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα. Το Amari Green Festival θα πραγματοποιηθεί σε 4 σημεία στην Σχολή Ασωμάτων, στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.

Ανάμεσα στις δράσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται εκθέσεις παλαιών φωτογραφιών με θεματολογία τα πανηγύρια και τη διασκέδαση στα Αμαριώτικα χωριά, μαθήματα φωτογραφίας, κ.α. Παρουσιάσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως διαφόρων ειδών παραδοσιακών πιτών, ψωμιών κ.α. Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, μαθήματα παραδοσιακών χορών, αστροπαρατήρηση, κατασκευή ξεχασμένων παιχνιδιών, διαγωνισμός πρέφας, κ.α.

Στο φεστιβάλ από φέτος, θέλοντας θα επαναφέρει τον ιστορικό ρόλο της Σχολής Ασωμάτων στη δημιουργία και διάχυση της γνώσης, διεξάγει εκπαιδευτικές δράσεις, ξεκινώντας με το Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας. Οι συμμετέχοντας στο Σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη μιας ΚΟΙΝΣΕΠ. Το Σχολείο περιλαμβάνει ομαδικά εργαστήρια επιχειρηματικού σχεδιασμού και επικοινωνίας  που απαιτούν την ενεργή παρουσία και εργασία των συμμετεχόντων.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του AGF2017, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ουσίας και της σημασίας όλων των στόχων του Amari Green Festival. Η έννοια του “Green”, στο όνομα του Φεστιβάλ που παραπέμπει (εκτός από το πράσινο της υπαίθρου του Αμαρίου) στην ευθύνη για το περιβάλλον και την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, συναντιέται με την τέχνη με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους. Οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες μπορούν να επηρεάσουν θετικά την συμπεριφορά και την νοοτροπία απέναντι στο περιβάλλον, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Στο AGF2017 θα συμμετάσχουν παγκόσμιας κλάσης Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές και θα ενώσουν τα έργα τους με διακεκριμένους διεθνείς συναδέλφους τους, σε ένα μοναδικό πάντρεμα πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι όλα τα εργαστήρια αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν δωρεάν για το κοινό και απόφαση των διοργανωτών είναι να παραμείνει η είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις και για τις επόμενες διοργανώσεις.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός σε δήλωση του τόνισε: «To Amari Green Festival κατάφερε από την πρώτη του διοργάνωση πέρυσι, να αναδειχθεί σε θεσμό. Ένα θεσμό που προβάλει τον τόπο, τους ανθρώπους τους, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ουσία του Αμαρίου. Μια διοργάνωση αφιερωμένη στο διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα. Μια μεγάλη γιορτή, με αυθεντικότητα, εξωστρέφεια. Το φετινό πρόγραμμα, γεμάτο εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις που προβάλουν τη γαστρονομία, την παράδοση, τα έθιμα, εικαστικά δρώμενα,  παραστάσεις αλλά και ένα πρωτότυπο διαφορετικό από τα άλλα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, είναι αποτέλεσμα δουλειάς των διοργανωτών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου και πλήθους εθελοντών. Καλούμε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους επισκέπτες που θα βρίσκονται στο νησί μας εκείνες τις ημέρες, να έρθουν και να γνωρίσουν τον τόπο μας και να ζήσουν με τον παλμό που χτυπάει η καρδιά της Κρήτης, το Αμάρι μας».

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του τόνισε: «Αποτελεί μια προσπάθεια τομή στην πολιτισμική συνέχεια της περιοχής του Αμαρίου και είναι χρέος μας η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και των πρωτοβουλιών για να διατηρήσουμε τη φυσική, αρχαιολογική, πολιτιστική βιοποικιλότητα του τόπου μας. Το Amari Green Festival στοχεύει στο μεθαύριο του Αμαρίου».  

Το 1ο Amari Green Festival (AGF) πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από 180 συντελεστές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί ήχου και φωτισμού αλλά και περισσότεροι από 60 εθελοντές κάτοικοι του Αμαρίου και άλλων περιοχών, εργάστηκαν για περισσότερο από 10  ημέρες, για να παραγάγουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Πάνω από 5.000 συμμετέχοντες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα ξεχωριστό, ενώνοντας τα χέρια και φτιάχνοντας γέφυρες πολιτισμού.

Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.   

Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή