Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Ο πρώην ηγέτης των ανταρτών Ρικ Μάκαρ εγκατέλειψε τη χώρα

Ο πρώην ηγέτης των ανταρτών και πρώην αντιπρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Ρικ Μάκαρ εγκατέλειψε τη χώρα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ξανά στις αρχές του Ιουλίου στην πρωτεύουσα Τζούμπα και κατέφυγε σε μια “ασφαλή χώρα” της περιοχής, δήλωσε σήμερα ένας από τους αξιωματούχους του στρατοπέδου του.

Ο Μάκαρ “έχει φύγει τώρα και είναι απολύτως ασφαλής σε μια χώρα της περιοχής”, δηλώνει ο Μάμπιορ Γκάραντζ, εκπρόσωπος του SPLM-IO, του κόμματος του Μάκαρ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Ο Γκάραντζ, ο οποίος δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με το μέρος στο οποίο έχει καταφύγει ο Μάκαρ, που επισημαίνεται ότι έχει τηρήσει πολύ διακριτική στάση μετά τις μάχες που ξέσπασαν τον Ιούλιο, επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι ο πρώην αντιπρόεδρος θα μιλήσει “σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει εντός των προσεχών 24 ωρών”.

Ο Μάκαρ εγκατέλειψε την Τζούμπα κατά τις μάχες που σημειώθηκαν με βαρέα όπλα στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν μεταξύ της 8ης και της 11ης Ιουλίου μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τους πρώην αντάρτες που είναι πιστοί σε εκείνον. Οι άνδρες του ηττήθηκαν στις μάχες αυτές και ο ίδιος αντικαταστάθηκε στη θέση του αντιπροέδρου από τον πρώην σύμμαχό του Τάμπαν Ντενγκ Γκάι.

Οι δύο πλευρές, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Κιρ και αυτές που είναι πιστές στον Μάκαρ, επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για το ξέσπασμα των μαχών του Ιουλίου, οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο του 2015 και η οποία είχε στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2013 και είχε προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 2,5 εκατομμυρίων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον 4.000 στρατιωτών των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, στην οποία ήδη έχουν αναπτυχθεί 13.500 κυανόκρανοι για να εγγυηθούν την ύπαρξη ασφάλειας στην Τζούμπα και να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά βάσεων του ΟΗΕ.

Η Τζούμπα δεν έχει ωστόσο αποδεχθεί ακόμη την ανάπτυξη της δύναμης αυτής.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου