Ο Mahatma Gandhi (πραγματικό όνομα:Mohandas Karamchand Gandhi) γεννήθηκε στις 2 Οκτώβρη 1869 στο Porbandar και αποτέλεσε τον ηγέτη της Ινδίας στον αγώνα της ανεξαρτησίας της απέναντι στη Βρετανική κατοχή και δημιούργησε ένα ιδιότυπο σύστημα «κόσμιας» ανυπακοής για να πετύχει το σκοπό του. Σπούδασε νομικά στη Βρετανία, περίοδος που τον επηρέασε βαθύτατα λόγω της παντελούς διαφορετικής κοσμοθεωρίας και φιλοσοφίας σε σχέση με τους συμφοιτητές του. Το 1893, μετέβη στη Νότιο Αφρική όπου και αγωνίστηκε κατά του απάρτχαιντ και τις διακρίσεις απέναντι σε Αφρικανούς και Ινδούς. Εκεί ήταν που άρχισε να υιοθετεί ολοένα και περισσότερο τις αντιλήψεις του πάνω στην παθητική αντίσταση, κάτι που ολοκλήρωσε όταν επέστρεψε οριστικά στη γενέτειρά του.
Στην Ινδία, ο Gandhi ταξίδεψε σε πολλές περιοχές μιλώντας με τους ανθρώπους και διαπιστώνοντας τα προβλήματά τους. Αντιτάχθηκε στο σύστημα της επαγγελματικής μαθητείας, που έπαιρνε αγράμματους κι ανειδίκευτους εργάτες ως υπαλλήλους σε βρετανικές αποικίες. Σε συνέλευση των Ινδών ηγετών, η 31η Μαϊου 1917 αποφασίστηκε ως η τελευταία ημερομηνία κατάργησης του μέτρου της μαθητείας. Το διάστημα του Μεσοπολέμου, είναι η στιγμή που διαμορφώνεται για πρώτη φορά η ηγετική του φυσιογνωμία και αρχίζει να καθιερώνεται στη συνείδηση του Ινδικού λαού ως το σύμβολο απέναντι στη Βρετανική αποικιοκρατία. Το 1920 αντιτάχθηκε στις σφαγές πολλών αμάχων με πορείες και απεργία πείνας. Όλες οι ενέργειές του και οι κινήσεις του -όπως η περίφημη Salt March– είχαν ένα και μοναδικό στόχο: Την ανεξαρτησία της Ινδίας. Για να έρθει όμως εκείνη, πάσχιζε να αλλάξει πολλά πράγματα, όπως οι σκληροί φόροι, προστασία των γυναικών, εξίσωση ανάμεσα στις κάστες.
Αν και οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία το 1947, αμέσως ασχολήθηκε με τις διαμάχες ανάμεσα σε Ινδουιστές και Μουσουλμάνους γεγονός που τον οδήγησε στο θάνατο, μιας και δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948 από Ινδουιστή φανατικό. Αυτό που έχει καθιερώσει όμως τον Ινδό ηγέτη στη συνείδηση του κόσμου, είναι αναμφίβολα ο τρόπος με τον οποίο πέτυχε το σκοπό του, μιας και η μαζική παθητική αντίσταση δεν έχει εφαρμοστεί πότε τόσο έντονα και πετυχημένα πριν και μετά από εκείνον.