Η Κρίση των πυραύλων στην Κούβα αποτέλεσε πιθανότατα την πιο κοντινή περίπτωση πυρηνικού πολέμου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αιτία ήταν η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων από τους Σοβιετικούς στον Κόλπο των Χοίρων, μόλις 90 μίλια μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ. Κάτι που αμέσως σήμανε συναγερμό και απαντήθηκε από την πλευρά των Αμερικανών με εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Κένεντι ενημερώθηκε για την ύπαρξη των πυραύλων στις 16 Οκτώβρη, δυο ημέρες μετά την ανακάλυψή του μικρού κατασκοπευτικού αεροσκάφους που εντόπισε τις πυραυλικές εγκαταστάσεις. Οι «δεκατρείς ημέρες» όπως έχουν μείνει στην ιστορία (14-28 Οκτώβρη) έφεραν τις δυο υπερδυνάμεις κοντά στο πυρηνικό ολοκαύτωμα, αλλά ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική. Η πιο κρίσιμη ημέρα θεωρείται η 24η Οκτώβρη όταν οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην Κούβα, με επακόλουθη κατάσχεση όπλων, ενώ από την πλευρά του ο Νικήτα Χρουστσόφ, απέστειλε μερικά Σοβιετικά πλοία κοντά στο σημείο αποκλεισμού, θεωρώντας πως οι πράξεις των Αμερικανών παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Τα πλοία ωστόσο δεν επιχείρησαν να «τρυπήσουν» το μπλόκο, κάτι που θα σήμαινε στρατιωτική διένεξη και βέβαια χρήση πυρηνικών, γεγονός που θεωρήθηκε ως καλό σημάδι για να βρεθεί μια κοινή λύση στο ζήτημα. Όπως κι έγινε τέσσερις ημέρες μετά, με τους Σοβιετικούς να αποσύρουν τους πυραύλους, όπως έπραξαν και οι Αμερικάνοι, οι οποίοι επίσης δεσμεύτηκαν πως δεν θα εισβάλλουν στην Κούβα.