Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Οι 14 έφηβοι που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στις ΗΠΑ μετά τον Michael Brown

Η ανάφλεξη της οργής στις Η.Π.Α μετά την πρόσφατη αθώωση του αστυνομικού Darren Wilson για τη δολοφονία του Michael Brown τον περασμένο Αύγουστο, ξύπνησε μεταξύ άλλων ζητήματα που βρίσκονται βαθιά στο (α)συνείδητο της αμερικανικής κοινωνίας, όπως η ισότητα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους, αλλά και η αστυνομική βία. Οι ταραχές στο Φέργκιουσον, που θύμισαν τις προ εικοσαετίας περίπου ταραχές στο Λος Άντζελες, όπου και πάλι θύμα της κατάχρησης εξουσίας ήταν ένας αφροαμερικανός, δεν είχαν ως μοναδικό θύμα το νεαρό Brown, αλλά 14 ακόμη εφήβους.

Σύμφωνα με τη Daily Beast, από τους 14, οι έξι είναι αφροαμερικανοί και οι περιπτώσεις διαφέρουν από τη μια στην άλλη, χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί απόλυτα τη χρήση βίας από την αστυνομία. 

1. Tamir Rice

Ο Tamir Rice σκοτώθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Κλίβελαντ. Ήταν μόλις 12 ετών και ο αστυφύλακας τον πυροβόλησε, φοβούμενος για το όπλο που κρατούσε ο πιτσιρικάς, ένα BB gun. Μόλις έκανε μια κίνηση να το πάρει, ο πρωτάρης αστυνομικός άνοιξε πυρ σκοτώνοντας το μικρό παιδί. 

2.Cameron Tillman

Το απόγευμα της 21η Σεπτέμβρη, ο Cameron Tillman σκοτώθηκε από έναν αφροαμερικανό αστυνομικό, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λουιζιάνα. Ο αδερφός του θύματος υποστήριξε ότι ο Cameron ήταν άοπλος, όμως οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως πέρασαν το BB gun που είχε για 45άρι πιστόλι.

3.VonDerrit Myers Jr.

Ο VonDerrit Myers Jr., σκοτώθηκε στις αρχές Οκτώβρη πολύ κοντά στο σημείο που σκοτώθηκε και ο Michael Brown τον Αύγουστο. Ο 18χρονος έπεσε θύμα ενός αστυνομικού εκτός βάρδιας, που τον πυροβόλησε 17 φορές, πετυχαίνοντάς τον 7 στη γειτονιά Shaw του Σάιντ Λούις. Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως ο Myers πάλεψε με τον αστυφύλακα και πως τον πυροβόλησε τρεις φορές με το δικό του όπλο, πριν εκείνο μπλοκάρει. Τη νύχτα της δολοφονίας, συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα στο σημείο, με πυροβολισμούς και κραυγές διαμαρτυρίας. Ο αστυφύλακας που σκότωσε τον Myers λέγεται Jason Flanery, 32 ετών. 

4.Laquan McDonald

Ο 17χρονος σκοτώθηκε από αστυφύλακα στο Σικάγο όταν αρνήθηκε να ρίξει το μαχαίρι που κρατούσε.

5.Carey Smith-Viramontes

Η κοπέλα από το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, κρατούσε επίσης μαχαίρι και ήταν ύποπτη για την εξαφάνιση ενός έφηβου κοριτσιού από την περιοχή, το οποίο και βρέθηκε στο σπίτι της Viramontes. 

Κώστας Χανδρινός