Την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα -το περίφημο 11.11.11- του έτους 1918, έλαβε τέλος ο «Μεγάλος Πόλεμος», αυτόν που σήμερα γνωρίζουμε ως Α’Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «ημέρα Εκεχειρίας», γιορτάζεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, για να δηλώσει ότι η ανθρωπότητα δεν ξεχνά ποτέ έναν από τους φρικτότερους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας. Εκείνη την ημέρα, η Γερμανία, έχοντας τεράστιες απώλειες κι φοβούμενη εισβολή από την Αντάντ, υπέγραψε την εκεχειρία σε ένα βαγόνι τρένου στη Γαλλία. Ο Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, όπως ονομάστηκε, άφησε πίσω του 9 εκατομμύρια νεκρούς, 21 εκατομμύρια τραυματίες στρατιώτες και περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες νεκρούς από λιμό και ασθένειες.
Η επίσημη ημερομηνία έναρξης του Πολέμου ήταν η 28η Ιουνίου 1914, όταν ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος δολοφονήθηκε από το Σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, γεγονός που έσπασε τις εύθραυστες ισορροπίες των συμμαχιών στην Ευρώπη, με τις αυτοκρατορίες να οδηγούνται σε διάσπαση. Ο αιματοβαμμένος πόλεμος θα τελείωνε οριστικά με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών στις 28 Ιουνίου 1919, που όμως με τη σειρά της και χάρη στους σκληρούς όρους απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, θα ξυπνούσε το τέρας του ναζισμού.
Η επέτειος της Εκεχειρίας γιορτάζεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο, ιδίως στη Βρετανία και τις τότε δυνάμεις της Κοινοπολιτείας, αλλά και τις Γαλλία και Σερβία.