Categories: ΜΟΔΑ

Εμπνευσμένα από την ιστορία της τέχνης, τα Zacharias crafts βάζουν τη μόδα στα ελληνικά μουσεία

Μεταξοτυπίες με σχέδια εμπνευσμένα από την ιστορία της τέχνης πάνω σε χρηστικά αντικείμενα, αξεσουάρ και μπλουζάκια. Μέχρι τώρα τα σχέδια του Zacharias crafts κάλυπταν το κομμάτι της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας. Ο σχεδιαστικός στόχος των δημιουργών του είναι να αναδείξουν την δυναμική που έχουν τα αρχαία ευρήματα με την αισθητική τους παγκοσμίως και να τα προσαρμόσουν με σύγχρονες σχεδιαστικές λύσεις στις ανάγκες που έχει η μόδα τώρα.

Τα προϊόντα του Zacharias crafts είναι καλαίσθητα, 100% φτιαγμένα στο χέρι και προσιτά οικονομικά. Η συνεργασία των Ζαχαρία Πετράκη και Alejandro Hernandez συνδυάζει την τέχνη και το design. Μέσα από τα σχέδιά τους επικοινωνούν και δημιουργούν έναν κόσμο πληροφοριών και συμβολισμών που ενισχύουν την έννοια του τελικού προϊόντος.

«Η πρώτη σκέψη ήρθε όταν έμενα στη Μαδρίτη το 2012. Αρχικά το ξεκίνησα μόνος μου, εξού και το όνομα του brand, Zacharias crafts. Λίγους μήνες αργότερα και μετά από επίμονες προσπάθειες που έκανα ζητώντας βοήθεια από τον Alejandro Hernandez και τις γραφιστικές του γνώσεις κατάφερα να τον πείσω να συνεργαστούμε».

Η ιδέα προέκυψε όταν η μητέρα του Ζαχαρία Πετράκη, που διατηρούσε τότε ένα τουριστικό μαγαζί στο Ηράκλειο Κρήτης του ζήτησε να της ζωγραφίσει στο χέρι κάποια μπλουζάκια εμπνευσμένα από τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου. «Τότε αυτό ήταν καθαρή αγγαρεία για μένα, αλλά ευτυχώς της έκανα τη χάρη. Αγόρασα 5 στυλό και μέσα σε 8 ώρες ζωγράφισα 30 μπλουζάκια. Έχω κρατήσει τις φωτογραφίες και ακόμα απορώ πως πουλήθηκαν αυτά τα μπλουζάκια, και σε χρόνο ρεκόρ μάλιστα. Μετά από αυτή την αδιανόητη επιτυχία σκέφτηκα λοιπόν ότι εδώ τα πράγματα είναι εύκολα: έχω πτυχίο από την Καλών Τεχνών κι έχω μεγαλώσει σε τουριστική περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωγραφική λοιπόν και ο τουρισμός είναι δύο πράγματα που ο Ζαχαρίας Πετράκη γνωρίζει καλά και ο συνδυασμός τους τελικά ήταν αναπόφευκτος στην πορεία του. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η οικονομική κρίση έφερε μαζί της μεγάλη δημιουργικότητα στον «κύκλο» του αφού πολλοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, designers παράγουν αξιόλογα πρωτοπόρα προϊόντα. «Το να ξεχωρίζουμε από τα άλλα brands είναι κάτι που δεν είναι εύκολο και είμαστε σε συνεχή σχεδιασμό και εξέλιξη των προϊόντων μας. Αυτό που κάνει το δικό μας brand να ξεχωρίζει και είναι αναγνωρίσιμο εμπορικά είναι τα προϊόντα από δέρμα που παράγουμε».

Η μεταξοτυπία σε δέρμα προέκυψε τυχαία έπειτα από πειραματισμούς αλλά και ατυχήματα που είχαν στο εργαστήριο τους. Η ιδέα χτίστηκε σταδιακά καθώς δεν είχαν ξαναδεί μεταξοτυπία σε δέρμα και πουθενά στο ίντερνετ δε μπορούσαν να βρουν πληροφορίες για την κατασκευή της.

Πλέον τα προϊόντα Zacharias crafts βρίσκονται στο μουσείο Ακρόπολης, σε Αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας και σε 90 καταστήματα «κυρίως στη χώρα μας. Είμαστε περήφανοι να αναφέρουμε ότι στα 5 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου μας, κλείσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει για την Ελλάδα. Ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός καινούργιου καταλόγου που θα είναι έτοιμος τον Ιανουάριο του 2019, με σχέδια εμπνευσμένα από τη μοντέρνα ιστορία της τέχνης και μέσα από εκθέσεις που θα λάβουμε μέρος στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, να επεκταθούμε στην Ευρώπη».

Πώς φαντάζονται συνδυασμένα τα κομμάτια που έχουν σχεδιάσει μέχρι τώρα; Ποιοι θα ήθελαν να επιλέγουν και να φορούν την εικαστική τους προσέγγιση σε ρούχα και αξεσουάρ καθημερινής χρήσης; «Τον τελευταίο χρόνο μεταφέραμε το εργαστήριο μας στα Εξάρχεια εδώ για πρώτη φορά κάνουμε και λιανικό εμπόριο. Πλέον έχουμε άμεση αλληλεπίδραση και επαφή με τους πελάτες μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που διαπιστώνουμε ότι το κοινό μας καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα κάθε γένους! Επίσης, αν και αρχικά το σχέδιο ήταν το προϊόν να απευθύνετε στο τουρισμό, στα αγαπημένα μας Εξάρχεια το κοινό μας είναι κυρίως ντόπιο».

Περισσότερες πληροφορίες για το brand Zacharias crafts θα βρείτε εδώ, στο facebook και το instagram.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.