Categories: GADGETS

Ξεχάστε τα «έξυπνα» ρολόγια, τώρα έχουμε τα… «έξυπνα» παπούτσια

Τα wearables, τα gadgets δηλαδή που φοριούνται, κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά Τεχνολογίας. Ρολόγια και γυαλιά λογίζονται ως το «next big thing» με τη βιομηχανία ωστόσο να μη σταματά εκεί καθώς αποσκοπεί να μετατρέψει καθετί που έρχεται σε επαφή με το σώμα μας σε έξυπνο. Η τελευταία προσέγγιση αφορά τα παπούτσια και μας έρχεται από την εταιρεία Ducere Technologies με έδρα την Ινδία και αφορά ένα ζευγάρι παπουτσιών το οποίο διαθέτει αισθητήρες που του επιτρέπουν να μετρά αποστάσεις και να καταγράφει διαδρομές, ανταλλάσσοντας παράλληλα δεδομένα με smartphones. Θα συμβάλλει στην πλοήγηση με τα τσιπάκια να είναι κρυμμένα στις σόλες. Η δε τιμή του ζευγαριού θα είναι αρκετά προσιτή καθώς θα «παίζει» στις £80.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα έξυπνα παπούτσια θα μπορούσαν όντως να μετατραπούν στο επόμενο «hit» της αγοράς Τεχνολογίας. Η σκέψη των ανθρώπων πίσω από τα παπούτσια Lechal (όπως είναι η ονομασία τους) είναι σωστή: το ρολόι ή τα γυαλιά τα ξεχνά κάποιος, τα παπούτσια ποτέ όμως. Από εκεί και πέρα, μέχρι στιγμής εταιρείες όπως η Nike και η Adidas είχαν φροντίσει να εξοπλίσουν ορισμένα ζευγάρια τους με αισθητήρες ικανούς να καταγράψουν βήματα και αποστάσεις –μεταφέροντας κατόπιν τα δεδομένα στις αντίστοιχες εφαρμογές των εταιρειών. Τα Lechal βέβαια καταπιάνονται και με το κομμάτι της πλοήγησης (έχουν μηχανισμό δόνησης σε κάθε παπούτσι που ενεργοποιείται ανάλογα με το προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρίψει κανείς) ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα τσιπάκια που φέρουν, αφαιρούνται εύκολα. Αποτελούν, θα μπορούσαμε να πούμε, το πιο διακριτικό wearable που έχουμε δει ως τώρα, καθώς στις περιπτώσεις των ρολογιών ή των γυαλιών, τα δείγματα που έχουμε πάρει, ε, όσο να ‘ναι, βγάζουν μάτι.

Επιπροσθέτως, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία και για την ίδια την Τεχνολογία να δείξει το κοινωνικό της προφίλ καθώς με την κατάλληλη περαιτέρω ανάπτυξη, το όλο concept των έξυπνων παπουτσιών θα μπορούσε φερ’ ειπείν να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα με προβλήματα όρασης αφού θα συνέβαλλε στην ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη καθοδήγησή τους και υπό προϋποθέσεις, υποθετικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέχρι και το μπαστούνι που κρατούν. Κάτι βέβαια που προφανώς καμία μεγάλη εταιρεία ένδυσης δεν πρόκειται να ερευνήσει και να εξελίξει.

Πέτρος Κηπουρόπουλος