Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Τριήμερο στα Μετέωρα

Εικόνες από τα βουνά των Μετέωρων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κάνοντας σε να απορείς αν κάτι τόσο μοναδικό και όμορφο μπορεί να υπάρχει σε απόσταση λίγων μόνο ωρών από την Αθήνα. Μπορεί το ταξίδι να είναι πολύ πιο όμορφο και χαλαρό με αμάξι, καθώς το ΚΤΕΛ άνετα κάποιος το χαρακτηρίζει ως κινούμενο βασανιστήριο αλλά ο προορισμός αξίζει την κούραση της διαδρομής.

Πρώτη στάση: Τρίκαλα

Το πανέμορφο ποτάμι, με τα χρυσαφένια πεσμένα φύλλα και τα παγκάκια τραβά τους επισκέπτες αποτελώντας μόνιμη ατραξιόν. Παιδιά με τους γονείς, παρέες εφήβων και ρομαντικές ψυχές περπατούν στις όχθες του ποταμού βγάζοντας φωτογραφίες και απολαμβάνοντας τη γραφική χειμερινή ομορφιά που προσφέρει η πόλη. Πάπιες και κύκνοι κολυμπούν στα νερά δίνοντας στον ποταμό μια ακόμα πιο γραφική πινελιά. 

Ο ατελείωτος λαβύρινθος πεζόδρομων, οι καφετέριες και τα εστιατόρια γεμάτα κόσμο, οι στολισμένοι με λαμπάκια και δέντρα πλακόστρωτοι δρόμοι που όλοι έχουν προορισμό το ποτάμι βοηθούν στο να κρατά η πόλη την χαρούμενη της διάθεση. 

Φυσικά την κυριότερη και την πιο διάσημη ατραξιόν της περιοχής την αποτελεί «Ο Μύλος των Ξωτικών». Παιδιά όλων των ηλικιών κατακλύζουν τα όμορφα και πέτρινα δρομάκια του πάρκου, μυρωδιές από σοκολατένιες λιχουδιές και το άρωμα του ζεστού κρασιού σε κάνουν όχι μόνο να νιώθεις παιδί αλλά να εύχεσαι να μην έρθει η ώρα να φύγεις.

Γιορτινά μασκαρεμένοι υπάλληλοι κάνουν το χαμόγελο να παραμένει στα χείλη των επισκεπτών και οι φωνές από την περιοχή των παιχνιδιών σε καλούν να πάρεις μέρος στις διάφορες δράσεις του πάρκου. Το «πολικό Εξπρές», το « Πηγάδι των ευχών» και το «Ταχυδρομείο των Ξωτικών» το Παγοδρόμιο και φυσικά η «Αιώνια Πηγή Σοκολάτας» είναι λίγα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του πάρκου. 

Δεύτερη στάση: Καλαμπάκα και Μετέωρα

Η ήσυχη πόλη της Καλαμπάκας είναι πολύ διαφορετική από τη βαβούρα των Τρικάλων και θυμίζει περισσότερο χωριό παρά πόλη. Ακριβώς όπως θα τη φανταζόταν κανείς η πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων, την θέα των οποίων δεν βαριέσαι να κοιτάς.

Ανάβαση

Μέσα από την παλαιά Καλαμπάκα μπορείς να ανέβεις μέχρι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας κάνοντας περίπου 8 χιλιόμετρα ανώμαλης ανάβασης που προτείνεται μόνο στους περιπετειώδεις και αυτούς που θέλουν να βιώσουν όσο δυνατόν περισσότερο την επίσκεψή τους στα Μετέωρα. Η θέα γίνεται ολοένα και πιο όμορφη αφού κάθε φορά που σταματάς για να ξεκουραστείς καταλαβαίνεις πόσο ψηλά έχεις φτάσει. 

Μονή Αγίας Τριάδας

Μη ξεγελαστείς από όλες τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η Μονή της Αγίας Τριάδας δεν είναι το μεγάλο μοναστήρι που περιμένεις να δεις μετά την ανάβασή σου. Το μοναστήρι είναι μικρό αλλά η θέα καταπληκτική. 

Μεγάλο Μετέωρο

Είναι προτιμότερο να μην πας στο Μεγάλο Μετέωρο με τα πόδια. Ο δρόμος μπορεί να είναι ομαλός και εύκολος στην ανάβαση αλλά καλύτερα να πας με αμάξι. Το Μεγάλο Μετέωρο είναι το μεγαλύτερο και στο υψηλότερο σημείο από όλα τα μοναστήρια και το πιο διαφημιζόμενο. Η θέα είναι μοναδική καθώς μπορείς να δεις την Καλαμπάκα και μέρος της Μονής Βαρλάαμ.

Η θέα μπορεί να είναι καταπληκτική αλλά οι ντόπιοι δεν φαίνεται να έχουν την καλύτερη γνώμη για τη μονή. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας προειδοποίησαν πως, αν κατά την είσοδό μας στο μοναστήρι δεν φανεί πως είμαστε Έλληνες, θα μας ζητηθεί να πληρώσουμε εισιτήριο. Πέρα από τις μακριές ποδιές που ζητούνται να φορούν οι γυναίκες, στους τουρίστες ζητείται να πληρώσουν κατά την είσοδό τους χωρίς τη χορήγηση κάποιου εισιτηρίου.

 

Πολλοί από τους οδηγούς ταξί και αρκετοί ντόπιοι λένε ότι πλέον «το να είσαι μοναχός στα Μετέωρα έχει γίνει επάγγελμα». Στην περίπτωση δε που ρωτήσεις στην είσοδο τον λόγο για τον οποίο πληρώνουν οι τουρίστες και όχι οι Έλληνες, η απάντηση κυμαίνεται στα πλαίσια του «Εγώ τη δουλειά μου κάνω» και του «Κάπως πρέπει να συντηρούνται τα μοναστήρια».  

Μονή Βαρλαάμ

Η Μονή Βαρλαάμ μπορεί να είναι εξίσου μικρή με την Μονή της Αγίας Τριάδας αλλά ακόμη πιο όμορφη. Τα πέτρινα κτίρια, η καταπληκτική θέα και το όμορφο μαρμάρινο κιόσκι σου παίρνουν την ανάσα.

Αντωνία Καρίτζη

Share
Published by
Αντωνία Καρίτζη