Categories: ΜΟΔΑ

A Totem fϋr Elita: Ένα brand που κάνει λογοπαίγνια πάνω σε μεταξωτά μαντίλια

«Φόρεσε μια ιστορία με νόημα, χρώμα και φως που να φωσφορίζει ακόμα και στο πιο βαθύ σκοτάδι! Να φωσφορίζει με ουσία, είτε δανείζεται το περιοδικό φως ενός φάρου, είτε ενός λαμπερού αστεριού είτε ενός μικρού τεχνητού προβολέα». Oι παραπάνω φράσεις αποτελούν ένα είδος μότο και συνοψίζουν την πρόθεση του A Totem für Elita. Ενός brand που χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα, ποιότητα και ιδιαίτερα «οπτικά» λογοπαίγνια με την διάθεση να ενισχύσει το μεταξωτό μαντίλι ως ένα διαχρονικό αντικείμενο ένδυσης.

Πριν από τρία περίπου χρόνια και με αφορμή μια έκθεση που στόχο είχε την επανεφεύρεση του ελληνικού σουβενίρ στο μουσείο Μπενάκη, ξεκίνησε η εικονογραφική περιπέτεια της Λούλας Λεβέντη με το όνομα A Totem fϋr Elita. Ως καμβά χρησιμοποίησε το μεταξωτό μαντήλι, ύστερα από πειραματισμούς και με άλλα υλικά .

Η θεματολογία του A Totem fϋr Elita φλέρταρε κι εξακολουθεί να φλερτάρει με ερεθίσματα από αρχαίους πολιτισμούς, σε συνδυασμό με στοιχεία της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας αλλά και προσωπικές «μυθολογίες». «Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν εικονογραφικές αφηγήσεις που εμπεριέχουν και το στοιχείο του λόγου, όταν το απαιτεί η σύνθεση και η ιδέα, διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερη ταυτότητα για ένα ήδη ιδιαίτερο αξεσουάρ όπως είναι το μεταξωτό μαντήλι», εξηγεί η ίδια.

«Με την δική μου πρόθεση και τον δικό τους ατίθασο αφηγηματικό χαρακτήρα, θέλω να πιστεύω πως γεννιούνται πρωτότυπα prints με μια χάρη ”ακροβατική” με την έννοια του ότι τα μαντήλια αυτά θέλουν να αλληλεπιδράσουν σε πολλά επίπεδα με τον παραλήπτη τους». Μπορούν να φορεθούν, μπορούν όμως και να διακοσμήσουν ένα χώρο.  Είναι μαντήλια story tellers -όπως τα χαρακτηρίζει η σχεδιάστριά τους- που επιδιώκουν «να έχουν αισθητικό και αισθαντικό αντίκτυπο. Θέλουν να τρυπώσουν στην καρδιά του παραλήπτη τους και να κάνουν διάλογο και παιχνίδι μαζί του! Η πολύ καλή ποιότητα του ελληνικού μεταξιού έρχεται ως συμβατός δότης υλικού για να επιστεγάσει αυτή τη προσπάθεια».  

Το brand της παρέχει τη δυνατότητα custom παραγγελίας, μάλιστα, η τρέχουσα ανάθεση έχει να κάνει με μια ιδιαίτερη συνεργασία με την γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη. «Η custom παραγγελία προέκυψε όταν μου ζήτησε να φωτογραφίσω την πολύτιμη συλλογή κοσμημάτων της για τα 30 χρόνια της γκαλερί και να εμπνευστώ εικαστικό πάνω σε αυτήν με τελικό προϊόν το μεταξωτό μαντήλι. Η ανάθεση αυτή ήταν ιδιαίτερα τιμητική και πρωτότυπη, ο ενθουσιασμός μεγάλος το ίδιο και η εργασία που χρειάστηκε ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το ιδιαίτερο και απαιτητικό project σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα σειρά μεταξωτών μαντηλιών της bloominverse , η οποία (στην Αθήνα τουλάχιστον) εκτίθεται στην γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη στην Ακρόπολη αλλά και στο στούντιο της Λούλας Λεβέντη, προφανώς είχε ως πηγή έμπνευσης το κόσμημα. Όμως «η έμπνευση δεν είναι κάτι που διαμορφώνεται εντελώς συνειδητά, ακόμα κι αν είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που καλείσαι να κάνεις. Κινείται σε ένα αυτόνομο χώρο που πάλλεται ανεξάρτητα από την πρόθεση και από το συνειδητό νου κι ευτυχώς κάπως ασυναρμολόγητα.  Η περιέργεια, η ερευνητικότητα και η ελαφρότητα της ταιριάζουν πολύ. Βέβαια οι ιδέες εκείνες που καταφέρνουν να ”προκριθούν” δημιουργικά , έχουν αμφισβητηθεί αρχικά, έχουν περάσει από έναν εκλεκτικό έλεγχο εισόδου (βλέπε face control) ώστε να μετατραπούν σε σχέδια».

Φωτογραφίζοντας τα κοσμήματα, είχε τη δυνατότητα να παρατηρήσει προσεκτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των «πολύτιμων ηρώων» όπως η ίδια τα αποκαλεί «αλλά και να ακούσω τι ήθελαν να πουν. Αυτή η οπτική μελέτη ξεκλείδωνε νέες ιδέες και με τροφοδοτούσε με ιστορίες, όπου οι πρωταγωνιστές (κοσμήματα) αυτοί έμοιαζαν να θέλουν να αποκτήσουν τόσο υβριδικά όσο και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Να γίνουν μέρος ενός διάκοσμου που παραπέμπει σε μια προσπάθεια απόδοσης ενός σύμπαντος που άλλοτε λειτουργεί αυτόνομα, άλλοτε με καλειδοσκοπική διάθεση και άλλες φορές μεταφρασμένο σε double face εικόνες (εικόνες που μπορούν να ειδωθούν-λειτουργήσουν διττά είτε από άποψη νοήματος είτε σύνθεσης) . Οι εικόνες αυτές προτείνουν έναν έντονο οπτικό πληθωρισμό που ”φλερτάρει” ποιητική αδεία με τον κοσμικό πληθωρισμό. Άρα σίγουρα η θεωρία της μεγάλης έκρηξης, έστω και επιγραμματικά, έστω και ως λεζάντα φάνταζε κάπου στο μυαλό μου».

Πώς φαντάζεται συνδυασμένα η Λούλα Λεβέντη τα κομμάτια της συλλογής της; «Τα μεταξωτά μαντήλια είναι ελεύθερα πλάσματα με έναν αέρα πολυτέλειας και γνησιότητας και μια δόση αυθάδειας και απολυτότητας που διέπει κάθε αντικείμενο το οποίο θέλει να έχει μια κάποια συνάφεια με την έννοια της κομψότητας. Για μένα είναι ”γέφυρες” που μπορούν να απογειώσουν μια εμφάνιση, προσδίδοντας της εκείνη την ιδιαίτερη πινελιά που μπορεί να την αναγεννήσει και να την πάει αλλού. Αγαπώ τα πολύ μεγάλα μαντήλια τα οποία μπορούν να φορεθούν ως φορέματα και να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως. Στην πρόθεση κρύβεται η διαφορά!».

Περισσότερες πληροφορίες για το brand θα βρείτε εδώ, στο facebook και στο instagram.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.