Categories: DIGITAL STORIES

Το μέλλον του γεύματος είναι ψηφιακό!

Το περίφημο «έξυπνο ή διασυνδεδεμένο σπίτι» (smart/connected home) αποτελεί ένα κόνσεπτ που έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι sci-fi. Η τεχνολογία πραγματοποιεί αργά αλλά σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και με το Internet of Things να ενισχύεται με τον καιρό, ολοένα και περισσότερες συσκευές συνδέονται μέσω του οικιακού Wi-Fi στον παγκόσμιο ιστό. Το πλυντήριο, η κουζίνα, η καφετιέρα, ο φωτισμός, η τηλεόραση και πολλά άλλα ακόμα, πλέον «υπακούουν» στις εντολές του χρήστη χωρίς καν εκείνος να πρέπει να είναι στο σπίτι: με μοναδικό του όπλο το smartphone ή το tablet του, είναι σε θέση να διαχειριστεί την οικία του απ’ όπου κι αν βρίσκεται.

Το τελευταίο αντικείμενο –μιας που δεν πρόκειται για «συσκευή»- που υπέκυψε στην ψηφιακή επανάσταση είναι το… τραπέζι! Μπορεί να είχατε συμφιλιωθεί στην ιδέα πως θα «καθαρίζατε» σε ό,τι αφορά τα γεύματά σας με μια επίσκεψη στο ΙΚΕΑ (ή έστω, στον Βαράγκη), όμως η ώρα που το τραπέζι δεν θα ‘ναι απλά μια τάβλα ξύλου με τέσσερα πόδια στις γωνίες δεν αργεί. Το Interactive Restaurant Table (IRT εν συντομία) της Kodisoft αρκεί για να μας δώσει μια πρώτη εικόνα από το –όχι και τόσο μακρινό- μέλλον. Έχοντας παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη φετινή CES, πρόκειται για ένα τραπέζι που ναι μεν απευθύνεται πρωτίστως σε εστιατόρια, ωστόσο πολύ εύκολα μπορεί να βρει τη θέση του και σε σπίτια.

Με αδιάβροχη επιφάνεια έτσι ώστε να μην ανησυχείτε αν στάξει επάνω της σάλτσα απ’ το γιουβετσάκι ή κοκακόλα (μία λέξη), αλλά να μη σας βγαίνει και η Παναγία στον χειρισμό του. Ολόκληρη η προαναφερθείσα επιφάνεια, βλέπετε, είναι μια οθόνη αφής (!), με την οποία ο πελάτης μπορεί να αλληλεπιδράσει, βλέποντας το μενού, γνωρίζοντας το προσωπικό, κερνώντας τα κορίτσια που κάθονται απέναντι και φυσικά ζητώντας τον λογαριασμό. Πρακτικά ένα τέτοιο τραπέζι, ψυχαγωγεί τους πελάτες όσο εκείνοι περιμένουν το φαγητό τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην άμεση κάλυψη της κάθε τους ανάγκης (στο Inamo στο Λονδίνο που προσφέρει μια παρόμοια εμπειρία, θυμάμαι μπορούσε κανείς να δει ακόμα και τα δρομολόγια του μετρό, live ενημερώσεις για τον καιρό και βέβαια να σερφάρει στο διαδίκτυο μέσω browser).

Για να καταλάβετε τι τεχνολογία κρύβει μέσα του ένα τέτοιο τραπέζι, μιλάμε για επεξεργαστή Core i7 5ης γενιάς της Intel, ενσωματωμένη κάμερα, υποστήριξη NFC και ανέπαφων συναλλαγών, αναγνώστη QR κωδικών και βέβαια UHD οθόνη Retina πλαισιωμένη από γυαλί 8 χιλ. με φινίρισμα από ανοδιωμένο αλουμίνιο και ανοξείδωτο ατσάλι.

To IRT μπορεί επί του παρόντος να μαρκετάρεται σε επιχειρήσεις (στο site του υπάρχει μέχρι και εργαλείο προϋπολογισμού για κάθε ενδιαφερόμενο!), ωστόσο εμείς ονειρευόμαστε το αμέσως επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από ένα τέτοιο τραπέζι στην κουζίνα ή την τραπεζαρία μας! Σκεφτείτε: θα μπορούμε τρώγοντας να διαβάσουμε τα νέα, να δούμε βίντεο online, να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ακόμα και να ελέγξουμε άλλες συσκευές του σπιτιού όπως το πλυντήριο, τα φώτα ή τη μουσική που παίζει το ηχοσύστημα. Δεν είναι τόσο που το φαγητό δεν θα ‘ναι ποτέ ξανά το ίδιο, όσο το ότι το τραπέζι θα πρέπει να προσμετρείται στα… gadgets του έξυπνου σπιτιού μας!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος