Categories: DIGITAL STORIES

Πώς το iOS 10 θα αλλάξει τη ζωή σας όποιο iPhone κι αν διαθέτετε

Το iOS 10 αποτελεί την επόμενη έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Apple και παράλληλα «την καλύτερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες», σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η αμερικανική εταιρεία τουλάχιστον στο πρόσφατο event της. Εδώ βέβαια και εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσεις- οφείλουμε να δώσουμε credit” στην Apple αφού πράγματι η 10η έκδοση του iOS της επιφέρει αρκετές αλλαγές στο λειτουργικό που θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητα των κατόχων iPhone, ακόμα κι αν αυτοί δεν διαθέτουν τις προσφάτως ανακοινωθείσες νεότερες εκδόσεις του (iPhone 7 & 7 Plus).

Πριν προχωρήσουμε όμως στις σημαντικότερες αλλαγές που θα παρατηρήσουν όσοι αναβαθμίσουν το iOS της συσκευής τους στην έκδοση 10, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις συσκευές που το υποστηρίζουν (μην ξεχνάτε ότι εκτός από iPhone, έχουμε iPad και iPod):

  • iPhone 5/5s/5c
  • iPhone SE
  • iPhone 6/6 Plus
  • iPhone 6s/6s Plus
  • iPad 2/3rd generation/4th generation
  • iPad Air/Air 2
  • iPad Pro 9,7”/12,9”
  • iPad mini/mini 2/mini 3/mini 4
  • iPod touch 6th generation

* Τα iPhone 7/7 Plus θα έρχονται με το iOS 10 εγκατεστημένο.

“Slide to unlock”… NOT!

Το περίφημο μήνυμα Slide to unlock” αποτελεί πλέον παρελθόν. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα iPhone πλέον διαθέτουν αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος, οπότε το ξεκλείδωμά τους γίνεται με ένα άγγιγμα του χρήστη –και μόνο αυτού- ή έστω με το passcode του. Επιπρόσθετα, ο χρήστης αλληλεπιδρά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με την οθόνη κλειδώματος της συσκευής και αυτό είναι κάτι που η Apple έλαβε υπ’όψιν και αποφάσισε να εκμεταλλευτεί. Πώς; Επιφέροντας…

…αλλαγές στην οθόνη κλειδώματος!

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μία τροποποίηση αλλά με μία αλλαγή φιλοσοφίας. Η οθόνη spotlight” έχει αλλάξει άρδην καθώς φιλοξενεί τα widgets της επιλογής σας, προσφέροντάς σας ακόμα πιο άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που επιθυμείτε. Το εντυπωσιακό εδώ είναι η αλληλεπίδραση που μπορείτε να έχετε με τις ειδοποιήσεις σας, έτσι ώστε να ανταποκριθείτε σε αυτές χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε το εκάστοτε app. Ειδικά αν μιλάμε για συσκευή με 3D Touch, εκεί η εν λόγω λειτουργία απογειώνεται.

Διαγραφή των apps της Apple!

Ο κόσμος το ζήτησε και η Apple ανταποκρίθηκε! Έστω κι αν η ανταπόκριση αυτή ήρθε με μερικά χρόνια καθυστέρηση. Οι περισσότερες από τις built-in” εφαρμογές της Apple πλέον δύνανται να αφαιρεθούν από τη συσκευή –με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε για οποιαδήποτε άλλη. Βέβαια δεν μιλάμε για ολική απεγκατάσταση αλλά για αφαίρεση από το “interface” αλλά δεν βαριέστε, απ’ το ολότελα…

«Έξυπνα» άλμπουμ φωτογραφιών

Οι φωτογραφίες αποκτούν πλέον smart” λειτουργίες αφού είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα, τοποθεσίες, ακόμα και δραστηριότητες! Ουσιαστικά λοιπόν οι λήψεις σας ταξινομούνται με βάση το περιεχόμενό τους (ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε «ορίσει» το παραμικρό) ή το μέρος όπου τραβήχτηκαν. Εσείς μπορείτε απλά να αναζητήσετε κάτι που ξέρετε ότι έχετε φωτογραφίσει (μια γέφυρα π.χ. ή ένα αεροπλάνο) και να αφήσετε το iOS να κάνει τα υπόλοιπα!

Το messaging αλλάζει επίπεδο

Με την αναβάθμιση του λειτουργικού του, το iPhone σας θα ξέρει με ποιον τρόπο προτιμάτε να επικοινωνείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν για παράδειγμα με τον κολλητό σας μιλάτε μέσω WhatsApp, το iOS θα χρησιμοποιεί το εν λόγω app ως προεπιλογή. Επιπλέον, όταν δέχεστε κλήσεις σε υπηρεσίες messaging (Skype, Viber κλπ), αυτές θα εμφανίζονται στην οθόνη κλειδώματος όπως ακριβώς μία κανονική εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση! Είπαμε, η επικοινωνία δεν έχει να κάνει ούτε με apps, ούτε καν με τον τρόπο!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος