Categories: GAMING

Τι είναι το Facebook Gameroom και γιατί να το εγκαταστήσετε;

Εδώ και μερικές εβδομάδες, το Facebook έχει ανοίξει πλέον την πρόσβαση στο Gameroom. Χρειάστηκε να περάσουν μήνες αλλεπάλληλων δοκιμών, να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με προγραμματιστές, στούντιο και δημιουργούς παιχνιδιών, να λυθούν τα πάσης φύσεως προβλήματα που προέκυπταν και βέβαια να βρεθεί κι ένα όνομα της προκοπής, όμως στο τέλος, ο Ζάκερμπεργκ και η παρέα του τα κατάφεραν, δημιουργώντας τη δικιά τους desktop gaming πλατφόρμα!

Μισό λεπτό, τι είπαμε ότι είναι;

Το Facebook Gameroom είναι μια εφαρμογή από το Facebook που μπορεί να κατέβει από εδώ και να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή –απαραίτητη προϋπόθεση να τρέχει τουλάχιστον Windows 7. Αυτό που προσφέρει στα μέλη του δικτύου το Gameroom, είναι η δυνατότητα να παίξουν τα συμβατά με αυτό παιχνίδια σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς και ως μια απόπειρα υλοποίησης του κόνσεπτ του social gaming” απλά με όσο το δυνατόν πιο στοχευμένο περιεχόμενο –δεν μπορεί να κάθεται τώρα να παίξει ο άλλος και να του σκάει ειδοποίηση για το “like” που έκανε η Σούλα στη φωτογραφία του Βαγγέλη καβάλα στο στρογγυλοφάναρο.

Εσείς που παίζετε videogames στον υπολογιστή, φανταστείτε το σαν μία εναλλακτική εκδοχή του Steam. Το Gameroom βέβαια μπορεί να μην έχει την κοινότητα των 125 εκατ. ενεργών χρηστών της Valve, ωστόσο μπορεί κάλλιστα να βασιστεί στο κοινό και τα social χαρακτηριστικά του Facebook. Το ζητούμενο γι’ αυτό θα είναι να πείσει αρχικά τους δημιουργούς περιεχομένου να δουλέψουν γι’ αυτό με αντάλλαγμα την προβολή που θα τους εξασφαλίσει και εν συνεχεία να κάνει το ίδιο και με το κοινό, τους παίκτες, παρέχοντάς τους την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του “social gaming”. Ας μην ξεχνάμε ότι το Facebook έχει φάει με «χρυσά κουτάλια» από το gaming, όταν 6-7 χρόνια πριν η Zynga έκανε «πάρτι» μέσα από τις σελίδες του.

ΟΚ, και τι θα βρούμε εκεί;

Σε πρώτη φάση θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το Gameroom στον υπολογιστή σας –θα το κάνετε από το link που δώσαμε πιο πάνω. Μόλις ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, θα το ανοίξετε και θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας στο περιβάλλον του –δεν σχετίζεται καθόλου με το τι κάνετε στον browser σας αφού λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα. Πηγαίνοντας στο All Games” από το μενού αριστερά θα δείτε προτάσεις τίτλων, νέες κυκλοφορίες και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα, ενώ αν ψάχνετε κάτι πιο συγκεκριμένο, μπορείτε να το βρείτε επιλέγοντας το Categories” ώστε να ψάξετε βάσει είδους. Τα παιχνίδια που έχετε κατεβάσει ή έχετε στον λογαριασμό σας θα τα δείτε ακριβώς κάτω από το προαναφερθέν μενού.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προδικάσουν ότι με το Gameroom, το Facebook χτυπά ευθέως τη Valve και το Steam, όμως με μια πρώτη βόλτα στους διαθέσιμους τίτλους, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Στα «ράφια» του Gameroom συναντάμε ως επί το πλείστον δωρεάν παιχνίδια αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, απ’ αυτά που θα χαρακτηρίζαμε ως shovelware”*. Για να πάρετε μια πληρέστερη εικόνα, είναι όλα εκείνα τα παιχνιδάκια για τα οποία θα σας έρχονταν ειδοποιήσεις στο feed σας –καμία σχέση με τις ΑΑΑ κυκλοφορίες, τις εκπτώσεις και βέβαια τον όγκο και την ποιότητα που συναντά κανείς (μεταξύ άλλων…) στο Steam.

Συνοψίζοντας με το Gameroom, αν αρέσκεστε να περνάτε την ώρα σας παίζοντας free-to-play παιχνίδια στο Facebook, τότε το περιεχόμενό του είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Είναι απορίας άξιο βέβαια για ποιο λόγο ένας “casual” χρήστης (διότι σε αυτούς απευθύνεται αυτού του είδους το περιεχόμενο) να πρέπει να κατεβάσει ολόκληρη εφαρμογή για να παίξει παιχνιδάκια τέτοιου επιπέδου (πολύ περισσότερο δε όταν πρέπει να «ξεβολευτεί» από τη λογική «τα κάνω όλα μέσω Facebook») όμως όλο και κάτι θα έχουν κατά νου στο Μένλο Παρκ.

Εσείς μπορείτε να το κατεβάσετε και να κάνετε μια βόλτα για να πάρετε μια ιδέα και να σχηματίσετε οι ίδιοι γνώμη –τσάμπα είναι σε τελική ανάλυση. Το αν θα σας κρατήσει βέβαια είναι μια άλλη κουβέντα…

Υ.Γ. Αν δεν το κάνει, θυμηθείτε να το απεγκαταστήσετε…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος