Categories: DIGITAL STORIES

Τι αλλάζει στην οθόνη κλειδώματος του iPhone στο iOS 10;

Πριν λίγες μέρες η Apple διέθεσε τη beta έκδοση του iOS 10, της νεότερης έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος. Γεμάτη από bugs και κάθε λογής προβλήματα, περισσότερο εκνεύρισε παρά ικανοποίησε τους λάτρεις της εταιρείας, προσφέροντάς τους ωστόσο απλόχερα μία γεύση από τις αλλαγές που αναμένεται να υποστεί το λειτουργικό των αγαπημένων τους συσκευών. Μεταξύ όλων των άλλων λοιπόν (ευρύτερη υποστήριξη 3D Touch, αφαίρεση προεγκατεστημένων εφαρμογών από το μενού, βελτιωμένες λειτουργίες messaging κ.α.), αυτή που έκλεψε την παράσταση ήταν η επανασχεδιασμένη οθόνη κλειδώματος, η οποία στην ουσία θα αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς το iPhone.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που επιφέρει το iOS 10 στην οθόνη κλειδώματος, αφορά στο «σήμα κατατεθέν» της Apple, τη λειτουργία “slide to unlock” η οποία έχει εξαφανιστεί! Το iPhone, βλέπετε, θα αντιλαμβάνεται πότε το σηκώνετε από την επιφάνεια που βρίσκεται, προβάλλοντάς σας αυτόματα τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματά σας: χάρη στο 3D touch δε, θα έχετε τη δυνατότητα να τα ελέγξετε ένα προς ένα, χωρίς καν να βγείτε από την οθόνη κλειδώματος. Αν, τώρα, επιλέξετε να «σύρετε» το δάχτυλό σας από τα αριστερά προς τα δεξιά, τότε θα δείτε να εμφανίζεται μπροστά σας μία δεύτερη οθόνη, γεμάτη με χρήσιμα widgets όπως ημερολόγιο, τον καιρό, χάρτες, προτάσεις για κοντινούς προορισμούς κλπ. Σύροντάς το προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενεργοποιείται η κάμερα.

Πρακτικά λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε, με το iOS 10 θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα ευρύ φάσμα των «βασικών» λειτουργιών και υπηρεσιών του iPhone σας χωρίς καν να αφήσετε την οθόνη κλειδώματος. Για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή, θα χρειαστεί να πατήσετε το πλήκτρο “home”, έτσι ώστε εκείνη να αναγνωρίσει το δακτυλικό σας αποτύπωμα (ή να αντιληφθεί την κίνηση προκειμένου να σας ζητήσει την εισαγωγή του κωδικού σας) και να σας δώσει πρόσβαση στο μενού της. Πιθανώς, διαβάζοντας τα παραπάνω να σχηματίσατε την εικόνα πως το ξεκλείδωμα του iPhone σας με το iOS 10 να είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία απ’ ό,τι με τις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού.

Δεν σφάλλετε: έτσι έχουν τα πράγματα όντως, με μία βασική παρατήρηση όμως: το ζητούμενο δεν είναι να δυσκολευτείτε να ξεκλειδώσετε το iPhone σας αλλά να μη χρειαστεί καν να κάνετε κάτι τέτοιο. Με το iOS 10 η Apple θέλει η συσκευή σας να είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες σας από τη στιγμή που θα την πιάσετε στο χέρι σας, να σας εξυπηρετήσει χωρίς εσείς να χρειαστεί να κάνετε «προμενάδα» στα διάφορα apps σας. Ναι, αρκετοί θα ξεβολευτούν αμέσως μετά την εγκατάσταση του νέου λειτουργικού συστήματος στο iPhone τους, όμως το μυστικό είναι αντί να επιμείνουν να το χρησιμοποιούν ξεροκέφαλα με τον ίδιο τρόπο όπως πριν, να το αφήσουν να τους οδηγήσει αυτό, και δεν θα χάσουν. Γιατί σε τελική ανάλυση, αν δεν μπορεί η Apple να μας μάθει πώς να χρησιμοποιούμε μια συσκευή, ποιος μπορεί

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος