Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard που βασίστηκε σε δεδομένα από το Google Trends, κατέδειξε πως την περίοδο λίγο πριν και μετά την ανακοίνωση κάθε καινούριου μοντέλου iPhone, οι αναζητήσεις στο Google που αφορούν την καθυστερημένη απόκριση και τις χαμηλές επιδόσεις των ήδη υπαρχόντων μοντέλων, αυξάνονται σε δραματικό βαθμό. Καθώς σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, εύκολα γεννάται το ερώτημα αν το φαινόμενο αυτό δεν είναι και τόσο τυχαίο –και εφ’ όσον ισχύει κάτι τέτοιο, ποιος βρίσκεται πίσω από την «ενορχήστρωση» ενός τέτοιου σχεδίου;
Ζούμε στην εποχή που τα κινητά έχουν γίνει «έξυπνα». Τα όσα αντιλαμβανόμαστε ότι κάνουν είναι τα μισά απ’ αυτά που πραγματικά μπορούν να κάνουν. Ακόμα και κλειστό να είναι ένα smartphone, η «καρδιά» του εξακολουθεί να χτυπά –φτάνει να είναι στη θέση της η μπαταρία του. Θα μπορούσαν λοιπόν εταιρείες όπως η Apple, καλή ώρα, να επηρεάζουν την απόδοση και τις επιδόσεις των κινητών τους τηλεφώνων –και κάθε λογής συσκευής, ουσιαστικά- λίγο πριν ανακοινώσουν νέες σειρές ή καινούρια μοντέλα, δημιουργώντας στους καταναλωτές την ανάγκη να επενδύσουν άμεσα στα νέα τους προϊόντα; Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας θα απαντούσαν ναι σε όλα, όμως η απάντηση είναι πολύ πιο «πεζή».
Καμία Apple δεν κάνει κανένα iPhone επί τούτου να ανταποκρίνεται πιο αργά. Τι γίνεται τότε όμως και τόσος κόσμος αντιλαμβάνεται μαζικά πως το κινητό του δεν «τρέχει» όπως έτρεχε στο παρελθόν; Όπως συμβαίνει και με τους υπολογιστές, όσο περισσότερες ώρες λειτουργίας «γράφουν», τόσο πιο πολύ επιβαρύνονται με άχρηστες πληροφορίες που καταναλώνουν πόρους (χωρητικότητα, μνήμη, επεξεργαστική ισχύ κ.α.): αρχεία που μένουν έπειτα από εγκαταστάσεις προγραμμάτων και πλοήγηση στο διαδίκτυο, κατάλοιπα εφαρμογών, αχρείαστα παιχνίδια και apps μπορούν να κάνουν τη συσκευή μας να αποκρίνεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση και σίγουρα να μην επιτυγχάνει τις επιδόσεις του παρελθόντος. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με ένα format ή επαναφορά του συστήματος (κινητού, υπολογιστή, tablet) στην αρχική του κατάσταση, αλλά, εδώ που τα λέμε, ποιος κάθεται να ασχοληθεί;
Επιπλέον, όσο περνά ο καιρός οι εφαρμογές που τρέχουμε εμπλουτίζονται με νέες λειτουργίες, επιπλέον χρήσεις και γενικώς οι απαιτήσεις τους από το iPhone και οι πόροι που καταναλώνουν αυξάνονται με εκθετικό βαθμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να μην τρέχουν έτσι όπως έτρεχαν πριν, διότι είναι δύο και τρεις φορές πιο βαριές. Στις εφαρμογές έρχεται να προστεθεί και το ίδιο το iOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple και των iPhone, μεταξύ άλλων, που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται και σε μία νέα έκδοση η οποία, ω του θαύματος, έρχεται και αυτή εφοδιασμένη με νέα εφέ, apps, λειτουργίες και διεργασίες που τρέχουν στο background, δυσκολεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα iPhone προηγούμενων γενιών, ακόμα και όταν αυτά δεν τρέχουν ούτε μία εφαρμογή.
Αν σε όλα τα παραπάνω λοιπόν προσθέσει κανείς και το γεγονός πως σε κάθε μα κάθε λανσάρισμα iPhone η Apple αλλά και ο διεθνής Τύπος φροντίζουν να επισημαίνουν πολλάκις το πόσο ταχύτερο είναι ένα iPhone από τους προκατόχους του, ε, δεν θέλει και πολύ για να αρχίσουν να μπαίνουν ιδέες στους κατόχους iPhone που υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονταν καν τις καθυστερήσεις στην απόκριση του κινητού τους. Στο εν λόγω συμπέρασμα εξ’ άλλου κατέληξαν και οι ερευνητές του Harvard οι οποίοι υπογράμμισαν τις νομικές συνέπειες που θα είχε για την Apple τυχόν αποκάλυψη των υποτιθέμενων κινήσεών της.
Άρα αν το iPhone μας… αργεί όλως τυχαίως πριν την ανακοίνωση του νέου μοντέλου δεν φταίει καμία Apple: αν το κακόμοιρο «αγκομαχά» κάτω από το βάρος των εκατοντάδων apps και τραγουδιών που του ‘χουμε φορτώσει, είναι αποκλειστικά και μόνο δικιά μας ευθύνη.