Categories: DIGITAL STORIES

Τελικά πληρώνουμε φθηνά ή ακριβά τα δεδομένα μας;

Οι χρεώσεις στο mobile internet έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Όσοι είναι… λάτρεις του «αθλήματος» από την εποχή που ξεκίνησαν να προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες στο ελληνικό κοινό, σίγουρα θα θυμούνται τα εξωφρενικά ποσά που απαιτούνταν ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε για να εξασφαλίσουν στους συνδρομητές μερικές εκατοντάδες MB data –να μη μιλήσουμε για την κατανάλωση πέραν της προβλεπόμενης από το εκάστοτε πακέτο…

Οι καιροί ωστόσο έχουν αλλάξει και με το mobile internet να έχει γίνει αυτό που στα αγγλικά λένε “commodity” (σε συνδυασμό πάντα με τη βελτίωση των υποδομών), το κόστος του έχει πέσει σημαντικά. Είναι όμως τόσο φθηνό όσο οι ίδιες υπηρεσίες σε άλλες χώρες του κόσμου; Έχοντας προσωπική εμπειρία από δύο πρόσφατα ταξίδια μου σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, θέλησα να κάνω μια μίνι έρευνα που θα μου επέτρεπε να βγάλω κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Να διευκρινίσω εδώ πως ασχολήθηκα αποκλειστικά με το mobile internet/mobile data. Δεν έψαξα δηλαδή πακέτα με χρόνο ομιλίας ή/και γραπτά μηνύματα. Όσο για τη χώρα μας, δεν ασχολήθηκα με συμβόλαια παρά με “pay as you go” υπηρεσίες, πακέτα ή μηνιαία συμβόλαια –στη λογική της σύγκρισης όμοιων πραγμάτων/υπηρεσιών.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ λοιπόν, αποφάσισα να δοκιμάσω με τον έναν των τριών μεγαλύτερων παρόχων (Sprint, AT&T, T-Mobile). Η T-Mobile ξεκινά από το 1 GB στα $20 (18€) και ανεβαίνει: για κάθε 2 GB επιπλέον, προστίθενται $10 (9€) για να φτάσουμε έτσι στα 11 GB που στοιχίζουν $70 (62€). Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να καταναλώσει τα δεδομένα που έχει αγοράσει, ωστόσο αν του μείνει υπόλοιπο, αυτό μεταφέρεται πλέον στον επόμενο μήνα.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είδα προσφορές από δύο διαφορετικές εταιρείες. Η O2 προσφέρει 1 GB data στις £10 (14€), 2 GB στις £15 (21€), 5 GB στις £22 (31€) και 8 GB στις £25 (35€). Οι προαναφερθείσες προσφορές αφορούν σε μηνιαία συμβόλαια.

Πέραν της O2 όμως, έριξα μια ματιά και στην Three. Εκεί, και πάλι για μηνιαίο συμβόλαιο, το 1 GB με 600’ ομιλίας στοιχίζει £14 (20€), τα 4 GB με 600’ ομιλίας £19 (27€) και τα απεριόριστα δεδομένα με 200’ ομιλίας £20 (28€).

Ελλάδα

Γυρνώντας στην Ελλάδα και τους τρεις μεγάλους παρόχους της, η κατάσταση έχει ως εξής:

Στην Cosmote, το Cosmote Full Pack με 35€ εξασφαλίζει πρόσβαση στο ίντερνετ για έναν μήνα με μέγιστο όγκο χρήσης τα 5 GB σε 3G ταχύτητες. Για τη χρήση του 4G δικτύου της εταιρείας, η χρέωση είναι στα 89€ και πάλι για 5 GB.

Στη Vodafone έχουμε το ΚαρτοInternet με 5 GB για 30 ημέρες στην τιμή των 40€.

Η WIND, τέλος, έχει την Καρτοσύνδεση όπου με 5€ ο χρήστης παίρνει 500 MB, ενώ εναλλακτικά υπάρχει και το GIGA Surf πακέτο Καρτοσύνδεσης που με 5€ προστίθεται ακόμα 1 GB για mobile internet.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος