Categories: GADGETS

Τελικά κάνει να οδηγούμε χρησιμοποιώντας το smartwatch μας;

Το βασικό πλεονέκτημα ενός «έξυπνου ρολογιού», τουτέστιν smartwatch, είναι η ευκολία που προσφέρει στη χρήση του. Ναι, ΟΚ, δεν θα κάνουμε όσα θα κάναμε με ένα smartphone όμως θα το χειριστούμε ευκολότερα και με ένα, άντε δύο πατήματα της οθόνης του, θα αποκτήσουμε πρόσβαση στις βασικές του λειτουργίες που κρίνοντας από τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στην IFA του Βερολίνου από τις μεγάλες –και μικρές- εταιρείες, μόνο «βασικές» δεν είναι.

Εν πάση περιπτώσει, η ευχρηστία είναι το μεγάλο ατού των smartwatches. Ακόμα και σε περιπτώσεις που η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού, τα smartwatches μπορούν να μας λύσουν τα χέρια. Μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η οδήγηση αφού με ένα τέτοιο ρολογάκι, η απάντηση στις κλήσεις και η ανάγνωση μηνυμάτων γίνονται παιχνίδι. Κάπου εδώ όμως υπεισέρχεται η Διεύθυνση Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου που ρίχνει τις πρώτες της… προειδοποιητικές βολές προς τους οδηγούς.

Αν αποδειχθεί πως οι τελευταίοι χρησιμοποιούν κάποιο smartwatch, τότε τους περιμένουν βαριές «καμπάνες». Το πρόστιμο που θα δεχθούν θα είναι αυτό που προβλέπεται για τη χρήση κινητών τηλεφώνων (περί τις £100 συν 3 πόντοι στο point system). Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι πως η χρήση smartphones κατά την οδήγηση δεν απαγορεύεται από τον βρετανικό ΚΟΚ, ωστόσο η συνεχής χρήση τους μπορεί να συντελέσει σε απρόσεκτη και ανεύθυνη οδήγηση, απώλεια ελέγχου του οχήματος, συγκρούσεις και τραυματισμούς και ως εκ τούτου, είναι στη διακριτική ευχέρεια των ανθρώπων του Νόμου να αποφασίσουν για τα ακριβή αδικήματα για τα οποία θα τιμωρηθεί κανείς.

Ο ΚΟΚ των Βρετανών δεν ασχολείται με τα «γύρω-γύρω» αλλά το αποτέλεσμα. Όχι το ταξίδι αλλά τον προορισμό, σαν να λέμε. Θέλει οι οδηγοί να είναι προσηλωμένοι 100% στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματός τους. Οτιδήποτε τους εμποδίζει από το να πετύχουν τον «στόχο» τους, θεωρείται παράνομο και διώκεται. Κάπως έτσι τουλάχιστον δεν ακυρώνεται και η χρήση των smartwatches αφού σε διαφορετική περίπτωση, τα πιο προβεβλημένα εκ των wearables θα έχαναν ένα μεγάλο τους ατού. Η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα στην οποία ο άνθρωπος πρέπει να είναι συγκεντρωμένος 100%. Αν όμως επιτρέπαμε στην Τεχνολογία να μας γλιτώσει λίγο χρόνο, ανεβάζοντας την ποιότητα ζωής μας εν γένει και δίχως παράλληλα να μας αποσπά την προσοχή; Καλύτερα δεν είναι;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος