Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ίσως το πιο ευχάριστο μέρος στο Ίντερνετ, καθώς το feed του πλημμυρίζει από χορευτικές φιγούρες και αστεία βίντεο. Τι τροφοδοτεί όμως αυτή την επιτυχία; Ένα απαιτητικό περιβάλλον και μια αυστηρή εργασιακή κουλτούρα που διαψεύδουν την δημόσια εικόνα της εφαρμογής που είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα, σύμφωνα με τα όσα λένε στην Wall Street Journal οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας στις ΗΠΑ.
Οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους βετεράνοι άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, λένε ότι η TikTok δίνει έμφαση στην αμείλικτη παραγωγικότητα και τη μυστικότητα σε βαθμό ασυνήθιστο στον κλάδο, συνθήκες που οδηγούν σε ακραία πίεση. Το TikTok, που ιδρύθηκε μόλις πριν από έξι χρόνια, κατέγραψε τα περισσότερα downloads από οποιαδήποτε εφαρμογή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Sensor Tower.
Στο Λος Άντζελες, τη βάση του TikTok στις ΗΠΑ, ορισμένοι υπάλληλοι παραπονιούνται για στέρηση ύπνου που επιδεινώνεται από τη συχνή εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις υποχρεωτικές συναντήσεις με συναδέλφους στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αρκετοί πρώην υπάλληλοι στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν κατά μέσο όρο 85 ώρες συναντήσεων την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στο TikTok και έπρεπε να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Ένας άλλος είπε ότι έπεισε το αφεντικό του να τον απαλλάξει από το να δουλεύει συνεχώς βράδια μόνο αφού μοιράστηκε τα αποτελέσματα του ιατρικού εργαστηρίου που έδειχναν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Πρώην υπάλληλοι περιέγραψαν πολύ σοβαρές διακυμάνσεις βάρους, άγχος ή συναισθηματικές διακυμάνσεις που αναζήτησαν θεραπεία. Κάποια υπάλληλος είπε ότι ένιωθε τέτοια πίεση να είναι παρούσα κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων συναντήσεων στο TikTok που έβγαζε αίμα στο παντελόνι της αντί να δικαιολογηθεί για να πάει να πάρει ένα ταμπόν.
Το TikTok δανείζεται μέρος της προσέγγισής του από την Amazon, η οποία είναι επίσης γνωστή για την απαιτητική εργασιακή κουλτούρα της. Τα στελέχη της TikTok λένε τακτικά στους υπαλλήλους «Είναι πάντα η πρώτη μέρα», επαναλαμβάνοντας μια γραμμή που διαδόθηκε από τον Τζεφ Μπέζος της Amazon για να ενθαρρύνει την καινοτομία και να αποφύγει τον εφησυχασμό. Άλλες αρχές, όπως το «Να είσαι ειλικρινής και ξεκάθαρος», απλώνονται στους τοίχους των γραφείων του TikTok και οι εργαζόμενοι κρίνονται εν μέρει με βάση την προσήλωσή τους στις έννοιες.
Οι πολύωρες βάρδιες και οι περιορισμένες προθεσμίες δεν είναι κάτι καινούργιο για τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας όπως αυτή, ούτε ο χαλασμένος κύκλος του ύπνου είναι σπάνιος για τους υπαλλήλους τέτοιων εταιρειών. Αλλά το εργατικό δυναμικό της TikTok στις ΗΠΑ ενσωματώνει τις πιέσεις σε ασυνήθιστο βαθμό, είπαν αρκετοί άνθρωποι που έχουν εργαστεί τόσο εκεί όσο και αλλού στον τομέα της τεχνολογίας. Μερικοί πρώην εργαζόμενοι αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους στο YouTube και το Medium.
Η Melody Chu, μια πρώην διευθύντρια που έχει περιγράψει τον εαυτό της ως βετεράνο του Facebook, του Roblox και του Nextdoor, αποχώρησε από το TikTok τον Νοέμβριο. Είπε ότι περνούσε τόσα πολλά δείπνα σε τηλεφωνήματα με συναδέλφους της στην Κίνα και όχι με τον σύζυγό της, ώστε έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν θεραπεία γάμου. Έχασε πολύ βάρος απότομα και είχε προβλήματα με τον ύπνο, έγραψε. Όλα τα ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου με τους γονείς της και της δικής της ψυχικής υγείας, χάθηκαν υπό τη σκιά του TikTok.
«Αν ήξερα ότι η δουλειά στο TikTok θα μου κόστιζε τόσο πολύ, δεν θα είχα πάρει ποτέ τη δουλειά» τον Ιούνιο του 2020, έγραψε. Ωστόσο, στο μυαλό της δεν μετάνιωσε που έγινε μέλος, γιατί, όπως δήλωσε η ίδια, με αυτόν τον τρόπο απέδειξε στον εαυτό της ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει.