ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι καλύτερες εφαρμογές για να οργανώσεις τις γιορτές σου χωρίς πανικό

Είτε αγαπάς τις γιορτές, είτε σου σηκώνεται η τρίχα όταν ακούς τη Βανδή να κοιτάζει τον Άη Βασίλη να της χαμογελάει, ξέρεις πως αυτή η εποχή του χρόνου απαιτεί οργάνωση, ψυχραιμία και λίγο μαύρο χιούμορ. Αν έχεις πελαγώσει και το μυαλό σου κοντεύει να κολλήσει από τα “to-do lists” και τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, μπορείς να ηρεμήσεις γιατί υπάρχουν εφαρμογές που θα τα τακτοποιήσουν όλα. 

Αυτά είναι μερικά από τα πιο χρήσιμα apps που κυκλοφορούν, με τα οποία μπορείς να οργανώσεις γιορτινά τραπέζια, να κάνεις οικονομία, να μη χαθείς στα δώρα και να κρατήσεις τη λογική σου -αν την έχεις ακόμα.

Trello: Ο άγρυπνος διοργανωτής

Αν είσαι από αυτούς που νιώθουν ότι οι υποχρεώσεις πέφτουν σαν χιονοστιβάδα, το Trello θα σε σώσει. Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή διαχείρισης εργασιών με καρτέλες και λίστες που λειτουργούν όπως ένας τεράστιος πίνακας υπενθυμίσεων.

Τι μπορείς να κάνεις: Φτιάχνεις λίστες για τα πάντα. Ψώνια, δώρα, καλεσμένους, γιορτινό μενού, “ποιος θα φέρει τα μελομακάρονα”. Το Trello σού επιτρέπει να προσθέτεις σημειώσεις, προθεσμίες και φωτογραφίες.

Γιατί είναι χρήσιμο: Οι γιορτές εδώ είναι μια ιεροτελεστία. Με τόσα τραπέζια, μπαρμπάδες που πρέπει να ικανοποιήσεις και παραδοσιακά φαγητά, δεν θα σε αφήσει να ξεχάσεις τίποτα.

Splitwise: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Αχ, το αιώνιο πρόβλημα: “Πόσα έδωσα εγώ για το φαγητό;” και “Ποιος θα πληρώσει τα κρασιά”; Το Splitwise λύνει αυτή την αναγκαστική εξίσωση για λογαριασμό σου. Είναι η εφαρμογή που υπολογίζει ποιος χρωστάει σε ποιον και πόσα, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξεις Excel ή να αρχίσεις τη γκρίνια και τις διαφωνίες.

Τι μπορείς να κάνεις: Δημιουργείς ένα γκρουπ με τους φίλους ή την οικογένεια, σημειώνεις τα έξοδα και η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα ποιος πρέπει να πληρώσει και πόσα.

Γιατί είναι χρήσιμο: Οι γιορτές συνοδεύονται από τραπεζώματα και εξόδους που κοστίζουν. Ειδικά αν οργανώνεις πράγματα με παρέες, το Splitwise θα σε γλιτώσει από παρεξηγήσεις και άβολες συζητήσεις του στυλ “άσε, δε βαριέσαι, τα κερνάω εγώ”.

AnyList: Η ζωή μας μια λίστα

Τι είναι οι γιορτές χωρίς λίστες; Μια χαμένη υπόθεση. Το AnyList είναι ιδανικό για να φτιάξεις λίστες με ψώνια, δώρα και υποχρεώσεις. Είναι εύχρηστο, καλαίσθητο και λειτουργεί τέλεια αν θέλεις να μοιράζεσαι τις λίστες σου με άλλους.

Τι μπορείς να κάνεις: Φτιάχνεις λίστες αγορών, δώρων και εργασιών, ενώ προσθέτεις και συνταγές με όλα τα υλικά. Αν έχεις βοηθούς, μπορούν να δουν και να επεξεργαστούν τη λίστα σε πραγματικό χρόνο.

Γιατί είναι χρήσιμο: Με τα σούπερ μάρκετ να γεμίζουν από κόσμο και να αγκομαχάς και τα ψώνια της τελευταίας στιγμής να χτυπούν κόκκινο, το AnyList είναι ο ψηφιακός τσελεμεντές που θα σε βοηθήσει να μην ξεχάσεις ούτε το τελευταίο κουτί με κουραμπιέδες.

Pinterest: O personal interior designer

Έχεις μπλοκάρει και δεν ξέρεις πώς να στολίσεις το σπίτι ή τι να μαγειρέψεις; Ξεκάθαρα το Pinterest είναι ο καλύτερος φίλος σου. Είναι γεμάτο ιδέες για διακόσμηση, συνταγές, DIY δώρα και θεματικά τραπέζια που θα σε κάνουν να φαίνεσαι σαν τον σεφ ή τον διακοσμητή της χρονιάς.

Τι μπορείς να κάνεις: Αποθηκεύεις πίνακες με ιδέες για συνταγές, γιορτινή διακόσμηση, κατασκευές και δραστηριότητες για τα παιδιά.

Γιατί είναι χρήσιμο: Στη χώρα της υπερβολής, το Pinterest σου δίνει την απαραίτητη έμπνευση να πρωτοτυπήσεις και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Φτιάξε ένα τραπέζι που θα μοιάζει βγαλμένο από ταινία ή κάνε τη θεία σου να νομίζει ότι το έτοιμο δώρο είναι χειροποίητο.

Santa’s Bag (iOS)/Giftster (Android): Ένα δώρο για σένα (και για τους άλλους)

Τα δώρα είναι χαρά, αλλά όταν πρέπει να αγοράσεις 15 για οικογένεια και φίλους, η χαρά γίνεται πανικός και τεράστιος πονοκέφαλος. Και εδώ έρχονται το Santa’s Bag (για iOS) ή το Giftster (για Android), για να βάλουν τάξη στο χάος.

Τι μπορείς να κάνεις: Καταγράφεις ποια δώρα πρέπει να αγοράσεις, για ποιον και με τι προϋπολογισμό. Τσεκάρεις όσα έχεις ήδη αγοράσει και οργανώνεις έξοδα και ιδέες.

Γιατί είναι χρήσιμο: Με τόσες γιορτές, βαφτιστήρια και “υποχρεώσεις”, η λίστα των δώρων σου θα είναι μεγαλύτερη από τον κατάλογο ενός μπακάλικου. Η εφαρμογή θα σε σώσει, σου λέω.

Spotify: Ο καλύτερος DJ είσαι εσύ

Τι είναι οι γιορτές χωρίς μουσική; Τι να ‘ναι, μια μεγάλη παρεξήγηση είναι. Αν παίζει πάρτυ στην παρέα (ή δικό σου) αλλά δεν υπάρχει DJ, ξερεις πού θα απευθυνθείς. Με το Spotify, μπορείς να δημιουργήσεις τις δικές σου γιορτινές playlists ή να ακούσεις έτοιμες που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση, από ήσυχα οικογενειακά δείπνα μέχρι πάρτι που ξεφεύγουν. Άσε που μπορείς να κάνεις τη διαφορά και να βάλεις Ταϊλανδέζικο surf σε Πρωτοχρονιάτικο event. 

Τι μπορείς να κάνεις: Φτιάχνεις playlists, κατεβάζεις μουσική offline και διαλέγεις έτοιμες συλλογές για κάθε διάθεση.

Γιατί είναι χρήσιμο: Επειδή κάποιος πρέπει να φροντίσει ώστε το “Last Christmas” να παίξει λιγότερο από 35 φορές στο ίδιο βράδυ.

Google Calendar: Το ημερολόγιο που ξέρει τα πάντα

Μη το γελάς, μη το υποτιμάς και κυρίως, μη το ξεχνάς. Προσωπικά, αν δεν το είχα, νομίζω θα είχα τρελαθεί. Βάζει σε τάξη τα ραντεβού, τις προσκλήσεις και τα τραπέζια, είναι απλό, δωρεάν και συγχρονίζεται με όλες τις συσκευές σου, ώστε να μην ξεχάσεις τίποτα.

Τι μπορείς να κάνεις: Βάλε υπενθυμίσεις για τα πάντα για να μην μπλεχτείς και πας στο λάθος μέρος, τη λάθος μέρα. Μπορείς να κατηγοριοποιήσεις τις εκδηλώσεις και να προσθέσεις τοποθεσίες.

Γιατί είναι χρήσιμο: Για να μην ξεχάσεις τον ίδιο σου τον εαυτό!

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά