“Hey, Beach Girls” εκεί έξω, η Μαρία Μαρκουλή έχει μερικά surf killers για τα φετινά κύματα

VA – Hey, Beach Girls! Female Surf ‘N’ Drag 1961-1966

(Ace, 2010)

Δεν  θυμάμαι πώς ακριβώς έχει βρεθεί μέσα στο αμάξι αυτό το συγκεκριμένο CD – το πιο πιθανό ότι το είχα παραγγείλει, ήρθε, το άνοιξα, το κράτησα εκεί, δεν πήρε ποτέ το δρόμο του για αλλού-  αλλά το Hey, Beach Girls! είναι πια το μόνιμο καλοκαίρι στη θέση του συνοδηγού.

Έχω και μια συμπάθεια για τη surf μουσική και όλες τις γκαραζο-παραλίες της γενικότερα κι έτσι αυτή η συλλογή της Ace  με τον κατατοπιστικό υπότιτλο Female Surf ‘n’ Drag 1961-1966 και με κάμποσα  αλμυρά τεμάχια από γυναικεία γκρουπ του surf δίνει καλοκαιρινές στροφές στη μηχανή.

Ήταν τα 60ς και οι Beach Boys επηρέαζαν όχι μόνο τη μόδα της Δυτική Ακτής αλλά τις «ακτές» όλου του κόσμου. Η απάντηση στα  boys ερχόταν με ένα κύμα  από beach girls με σανίδες και κιθάρες. Από τις Surfer Girls της Ανατολικής Ακτής ως τις Παριζιάνες Les Gams, τη Little Pattie & the Statesmen από την Αυστραλία, τις Supremes που μπορεί το Ντιτρόιτ να μην έχει θάλασσα, αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε να βρέξουν τα πόδια τους με το “Surfer Boy”.

Ένα από τα κορίτσια της συλλογής, η Carol Connors (με το “Lonely Little Beach Girl” εδώ) ήταν  – στα 16 της και ως Annette Kleinbard τότε – η πρώτη μούσα του Phil Spector και είναι με τη φωνή της που πρωτοακούστηκε το θρυλικό “To Know him Is to Love Him” (μετά από αυτό, δεν πήγαν και τόσο καλά τα πράγματα για την Annette/ Carol Connors, και πού να φανταστεί κανείς πού θα πήγαιναν για τον Phil Spector)!

Επιστρέφω στις σανίδες του Hey Beach Girls!, όπου σε φουλ 60ς ανεμελιά (και Grease-y καυτά ζητήματα) οι τίτλοι των τραγουδιών είναι όλα τα λεφτά:  “Pray for Surf”,  “He’s my Surfer Guy”, “Hey Beach Boy”,  “Attention!Accident (sur l’ autoroute de l’ ouest)”, “Beach Blanket Bingo”, “You Can’t Take my Boyfriend’s Woody”, ή το άλλο που λέει (πάρτε ανάσα): “He’s my Blonde-Headed, Stompie Wompie, Real Gone Surfer Guy”.  Και εμείς εδώ να περιμένουμε να φυσήξει μήπως κι έρθει κανένα κύμα καλό.

mariamarkouli.com

Μαρία Μαρκουλή

Share
Published by
Μαρία Μαρκουλή