Categories: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα γενέθλια του Ίντερνετ

To Ίντερνετ σήμερα γίνεται 25 ετών. Ο “πατέρας” του, ο Βρετανός προγραμματιστής Τιμ Μπέρνερς-Λι, εργαζόταν τότε στο CERN και απέστειλε στους συναδέλφους του ένα έγγραφό που ανέλυε όλες τις παραμέτρους και το σχεδιασμό για το World Wide Web. Ο Λι, εκτός του ότι νιώθει εξαιρετικά υπερήφανος για το δημιούργημά του, αρχίζει να αναμένει την επόμενη μεγάλη επέτειο και με μια ανησυχία: Θεωρεί πως οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών εταιρειών -οι οποίες ολοένα και περισσότερο επενδύουν στο Ίντερνετ- θα αλλοιώσουν τον ελευθεριακό χαρακτήρα του μέσου, στον αέναο αγώνα που κάνουν για περισσότερο κέρδος.

Ο Λι “έχτισε” πάνω στην ιδέα του διαδικτύου που υπήρχε από τη δεκαετία του ’50 και τους πρώτους υπερυπολογιστές (αυτούς που έπιαναν μισό δωμάτιο), εκείνος ήταν όμως που είχε το όραμα και το σχέδιο για να κατασκευάσει ένα μεγάλο δίκτυο διακίνησης της πληροφορίας ανάμεσα σε ιδιώτες. Γιατί, οι λέξεις -κλειδιά στην υπόθεση είναι δυο: Η πρώτη, “ιδιώτες” και η δεύτερη, “παγκόσμιο”. Ο Παγκόσμιος Ιστός, συνδέει τις πληροφορίες με υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι σε κάποιο δίκτυο. Αυτό που ξεκίνησε ως ανάγκη για ταχύτερη διάδοση της πληροφορίας σε ένα δίκτυο υπολογιστών στο CERN, κατέληξε να είναι τόσο βολικό που επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Βρετανός, είναι επίσης υπεύθυνος για τη δημιουργία του πρώτου editor/browser (“WorldWideWeb”) καθώς και για τον πρώτο server (“httpd”). Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90, το Ίντερνετ είχε αρχίσει να παίρνει μια αρχική μορφή. Ως προς αυτό βέβαια, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση του CERN τον Απρίλη του 1993, που έλεγε ότι η υπηρεσία του World Wide Web επρόκειτο να γίνει διαθέσιμη προς όλους και μάλιστα δωρεάν. Το 1995, η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Windows Explorer και όλα άρχισαν να μπαίνουν στη σειρά που τα ξέρουμε σήμερα. Αν και όλα ήταν λίγο πιο αντιαισθητικά. Από τότε, το διαδίκτυο ολοένα και γιγαντώνεται, είναι πιθανότατα από τα μεγαλύτερα μέσα επικοινωνίας που θα δει η ανθρωπότητα και χρησιμοποιείται από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκείνο που ωστόσο πρέπει να τονίσουμε είναι πως στα 25 του χρόνια, το Ίντερνετ είναι ακόμη πολύ νέο και περιμένουμε να δούμε το μέλλον, που προμηνύεται λαμπρό, ειδικά αν κρατηθούν μακριά τα εταιρικά συμφέροντα που μπορεί να επιφέρουν πράγματι την παρακμή του μέσου, όπως πολύ σωστά πιστεύει ο Λι. Καλό είναι να ακούμε τις συμβουλές του. Άλλωστε, κι όταν είχε κάνει την πρόταση για το World Wide Web, αντιμετωπίστηκε ως κάτι το ιδιαίτερα πολύπλοκο και εξαιρετικά ελπιδοφόρο, που σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκε στην αρχή με σκεπτικισμό και όχι με τον απαραίτητο ενθουσιασμό.

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός