Categories: ΜΟΔΑFeatured

Τα φουλάρια ΜagnaΔi φέρνουν την ελληνική μυθολογία στην μόδα

ΜagnaΔi (μαγνάδι) στα αρχαία ελληνικά αποδίδεται ως το ελαφρούφαντο ύφασμα, δηλαδή μαντήλι. Στην Ομήρου Οδύσσεια υπάρχει η αναφορά που παρουσιάζει την θεά των κυμάτων Λευκοθέα να εμφανίζεται μπροστά στον ναυαγό Οδυσσέα και να τον ζώνει με το μαγικό της μαγνάδι βοηθώντας τον έτσι να φτάσει στην στεριά, στο νησί των Φαιάκων. Με αφετηρία αυτό το μύθο η σχεδιάστρια Μαργιάννα Δραγουμάνου, ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο το brand ΜagnaΔi, μια σειρά από μεταξωτά φουλάρια, υπό την φιλοσοφία της προσφοράς ενός ποιοτικού προϊόντος που παντρεύει την ελληνική μυθολογία και ιστορία με την μόδα και την αύρα του καλοκαιριού.

Με έδρα το Ναύπλιο, η Μαργιάννα σχεδιάζει τα pattern των φουλαριών φροντίζοντας πάντα να φέρουν πάνω τους το ελληνικό στοιχείο. «Νομίζω ότι η ασχολία μου με τα φουλάρια ήταν ένα αποτέλεσμα μιας σειράς αλληλεπιδράσεων. Σε αυτό συντέλεσαν οι σπουδές design στο Λονδίνο όπου ασχολήθηκα πολύ με digital σχεδιασμό, η εργασία σε εκεί γραφείο εσωτερικής διακόσμησης που εκτός των άλλων με έφερε σε επαφή με τον κόσμο των υφασμάτων (άλλωστε το μαντήλι είναι ένα accessories που εκτός από ενδυματολογικής χρήσης μπορεί να αποτελέσει και διακοσμητικό στοιχείο χώρου.), η μητέρα μου που ζωγραφίζει πάνω σε μετάξι, η αγάπη μου για την ελληνική μυθολογία και τέλος το πιο καταλυτικό, η έλλειψη του ελληνικού καλοκαιριού, του ήλιου και της θάλασσας όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό».

Τα σχέδια είναι ψηφιακή εκτύπωση πάνω στο μετάξι που γίνεται στο εργαστήριο μεταξιού Τσιακίρη στο Σουφλί. Τα μαντήλια είναι καθαρά ελληνικό προϊόν αφού παρασκευάζονται από ελληνικό μετάξι στο Σουφλί. Μπορείτε να τα βρείτε σε ποιότητα φουλαριού ή twill, ενώ οι διαστάσεις που κυμαίνονται είναι 70χ70cm και 90χ90cm.

Όσον αφορά τα σχέδια, ως πρώτη αναφορά έχουν τη μυθολογία, τα σύμβολα και τα patterns που υπάρχουν πάνω στα αρχαία κεραμικά και διακοσμητικά. Πολλές φορές όμως η σχεδιάστρια εμπνέεται και από σχέδια και σχηματισμούς που συναντάσε αντικείμενα της καθημερινότητας, ακόμα και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στο εξωτερικό ή εσωτερικό των κτιρίων. Στο κάθε σχέδιο όμως, λέει η ίδια, πρέπει να υπάρχει ένα ακράδαντο χαρακτηριστικό ελληνικότητας, «Εκεί χρησιμοποιώ τον μαίανδρο ή το μάτι ή και τα δύο». Ο τόπος καταγωγής της παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο στην πρόσμιξη όλων αυτών των στοιχείων. «Η έμπνευση στο Ναύπλιο είναι αστείρευτη. Θες η ιστορικότητα της πόλης, θες τα γραφικά σοκάκια της με τις χρωματιστές πόρτες, θες η θάλασσα και η παραλία, όλα αυτά αποτελούν μπορώ να πω το προσωπικό μου μανιφέστο έμπνευσης και δημιουργίας».

Για την ώρα υπάρχει μια μόνιμη κολεξιόν 12 σχεδίων. Όσο όμως η έμπνευση και τα δημιουργικά ερεθίσματα θα επιζητούν τρόπο έκφρασης νέες προσθήκες θα γίνονται και ενδεχόμενες προσμίξεις. Το κάθε μαντήλι έχει την δικιά του χρωματική παλέτα. Τις περισσότερες φορές τα χρώματα είναι έντονα και ζεστά με καλοκαιρινές πινελιές. Φοριούνται άνετα το καλοκαίρι, αλλά ακόμα και το χειμώνα με ένα ουδέτερο ή μονόχρωμο σύνολο μπορούν να συνδυαστούν άψογα. «Άλλωστε η ιδέα είναι να μπορείς να φοράς το καλοκαίρι πάνω σου όλο τον χρόνο. Γι’αυτό το καλοκαίρι σχεδιαστικά ετοιμάζω τέσσερα νέα κομμάτια για να εμπλουτίσουν την ήδη υπάρχουσα κολεξιόν, ενώ υπάρχει η ιδέα για μια καινούρια σειρά που να αφορά όμως προϊόν διακόσμησης», αναφέρει η Μαργιάννα. Κι επειδή ένα φουλάρι μπορεί να φορεθεί με πολλούς τρόπους της ζητήσαμε να μας προτείνει κάποιους ενδεικτικούς. «Τρεις ενδεικτικοί τρόποι που μπορείς να φορέσεις το ΜagnaΔi είναι γύρω από το λαιμό σε διάφορα δεσίματα, στο κεφάλι σαν κορδέλα ή το καλοκαίρι φορώντας το αντί μπλούζας».

Info:
 Βρείτε τα ΜagnaΔi στο επίσημο site και στο Facebook.

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη