Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ στα νησιά έχουν αναχθεί πλέον σε σοβαρή υπόθεση και συνεχώς αυξάνονται και επεκτείνονται σε περιεχόμενο. Και πάνω ακριβώς σε αυτή την λογική, το στέρνα fringe festival που διοργανώνεται αισίως φέτος για τρίτη χρονιά στο χωριό Υστέρνια της Τήνου από 28 έως 30 Ιουλίου αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ: μουσική, χορός, θέατρο, ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια, yoga, παιχνίδια για παιδιά, περίπατοι, εκθέσεις και πολλές ακόμα δημιουργικές δραστηριότητες χωράνε μέσα σε τρεις μέρες και υπόσχονται μία μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και τουρίστες.
Ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο χωριό που αγναντεύει τη Σύρο, την Κύθνο, τη Γυάρο κι όλο το δυτικό Αιγαίο από υψόμετρο 310 μέτρων και η αγάπη μίας κοπέλας για αυτό, της Ιωάννας Κουτζούκου υπήρξε ο κινητήριος μοχλός για να ξεκινήσει το φεστιβάλ το 2015. Λίγο πριν καλωσορίσει τους επισκέπτες του για τρίτη χρονιά, η διοργανώτρια Φαίη Κουτζούκου μιλάει στην Popaganda για την έως τώρα πορεία του.
To στέρνα fringe festival ξεκίνησε από την αγάπη της Ιωάννα Κουτζούκου για τα Υστέρνια, το χωριό στο οποίο διοργανώνεται το φεστιβάλ, όπως αναφέρεται στη σελίδα του φεστιβάλ. Από τη στιγμή της πρώτης ιδέας μέχρι την υλοποίησή του, τι μεσολάβησε; Πόσο εύκολη ήταν η όλη διαδικασία; Η όλη διαδικασία ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ευτυχώς η μητέρα μου επέμεινε πολύ στο να πραγματοποιήσουμε το πρώτο φεστιβάλ το 2015. Μετά τα πράγματα πήραν την πορεία τους, τα σχόλια από τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους ήταν πολύ θετικά και η συνεργασία μας με το Σύλλογο Υστερνιωτών εξαιρετική. Αυτό μας έδωσε και την ώθηση να το συνεχίσουμε και αισίως είμαστε φέτος στον τρίτο χρόνο.
Το στέρνα fringe είναι ένα πολυσυλλεκτικό σε δραστηριότητες φεστιβάλ που φαίνεται να δίνει πολλή βάση και στην αναζήτηση του εαυτού. Είναι άρα τελικά ένα φεστιβάλ που καλεί κάποιον να διασκεδάσει και να «βγει προς τα έξω» ή είναι ένα κάλεσμα στο να κοιτάξουμε «προς τα μέσα»; Να κοιτάξει προς τα μέσα βγαίνοντας έξω στην πλατεία! Το sterna fringe festival ξεκίνησε από φίλους και συγγενείς της Ιωάννας και έως σήμερα έχει κρατήσει αυτόν τον «παρεΐστικο» χαρακτήρα, αυτό το αίσθημα που έχεις ακόμα και με αγνώστους όταν έχεις ζήσει κάτι κοινό. Τα μικρά workshops και οι δραστηριότητες, όπως η γιόγκα ή τα παιχνίδια, εντείνουν αυτή την αίσθηση. Εξάλλου, οι περισσότεροι που ήρθαν την πρώτη φορά ξαναήρθαν και το επόμενο καλοκαίρι, φέρνοντας κι άλλους μαζί τους. Ελπίζουμε να δούμε πολλές γνώριμες φάτσες και στο 3ο φεστιβάλ!
Η μουσική τι ρόλο παίζει στην όλη φιλοσοφία του φεστιβάλ;
Θέλουμε να υπάρχει κάτι που να ταιριάζει μουσικά στον καθένα. Ως τώρα έχουμε δοκιμάσει αρκετά είδη: jazz, ethnic, bossa nova, μέχρι ελληνική παραδοσιακή μουσική. Φέτος για πρώτη φορά θα δοκιμάσουμε και dj set με τον γνωστό dj και δημιουργό των Yes it does!! Sure it does!! mobile parties, Bad Spencer, o οποίος θα παίξει έξω από ένα μοναστήρι, ενώ δυνατές μουσικά στιγμές περιμένουμε να είναι οι Moa Bones, Sugah Spank & the Swing Shoes, Cajon & On, Glass Rebel και Polypala που με το νέο τους δίσκο One Inch of Love σκοπεύουν να φέρουν τους ήχους της Αμοργού στην Τήνο.
Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μία άνοδο των διάφορων καλλιτεχνικών φεστιβάλ στα νησιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πώς βλέπετε την εξέλιξη του όρου φεστιβάλ στη χώρα μας;
Είμαι fan των μικρών, θεματικών φεστιβάλ. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις έναν τόπο μέσα από τους ανθρώπους του, τις γεύσεις του, τις μουσικές του και τις παραδόσεις του. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για φεστιβάλ, μας ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, το κλίμα και την ομορφιά των τόπων!
Τι πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το στέρνα fringe από τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φεστιβάλ στην Ελλάδα; A) γίνεται στο πανέμορφο χωριό των Υστερνίων, β) έχει κάτι για όλους μικρούς και μεγάλους, γ) είναι πολυσυλλεκτικό, έχει μουσική, χορό, παιχνίδια, εργαστήρια, yoga, εκθέσεις και πολλά πολλά ακόμα, δ) γίνεται σε διάφορες τοποθεσίες εντός και εκτός οικισμού, ε) έχει για κέρασμα τοπική εκλεκτή ρακή, τηνιακό τυρί και ξερά παστέλια, στ) χρειάζεται και στ; Δεν σας έπεισα ήδη;
Τι θα προτρέπατε τους επισκέπτες να μην χάσουν με τίποτα στο φετινό φεστιβάλ; To εργαστήρι κατασκευής μιας camera obscura από κουτιά τσιπς και το κυνήγι θησαυρού γιατί «δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε, αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε», όπως μου είπε και ο 16χρονος Δημήτρης που συνέβαλε μαζί με την Ελένη στην προετοιμασία του παιχνιδιού.
Από τις προηγούμενες διοργανώσεις, ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση και συναίσθημα για το φεστιβάλ;
Σίγουρα το πρώτο φεστιβάλ ήταν το πιο έντονο για μένα για προσωπικούς λόγους. Από εκεί και πέρα, η ομιλία της Αθηνάς Κρητικού για τα άτομα με αναπηρία το 2016, ή της Δήμητρας Αδαμαντίδου για τα παιδιά πρόσφυγες ήταν πολύ δυνατές και συγκίνησαν τον κόσμο. Ο stand up comedian Βύρων Θεοδωρόπουλος ήταν must της πρώτης χρονιάς και θα είναι και φέτος μαζί μας, ενώ ο Δημήτρης Τάσαινας & the Soul Vibrators έκαναν όλο τον κόσμο να χορεύει rock & roll. Δεν θα ξεχάσω επίσης τα φοβερά παιδιά των Inconsistencies (NCNSSTNCS) που έτυχε να είναι στο νησί την περίοδο του φεστιβάλ και εμφανίστηκαν ξαφνικά επί σκηνής – αυτό είναι που λέμε fringe…
Πώς οραματίζεστε το μέλλον και την εξέλιξη του στέρνα fringe festival; Να μείνει παρεΐστικο και τοπικό, προσελκύοντας ανθρώπους που αγαπάνε την Τήνο και αναζητούν κάτι διαφορετικό στις διακοπές τους. Έτσι το οραματίστηκε η Ιωάννα, έτσι το συνεχίζουμε κι εμείς. Αν καταφέρουμε στα επόμενα χρόνια να γίνει και βιώσιμο για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα καλό καλλιτεχνικό επίπεδο και μεγαλύτερο επαγγελματισμό στη διοργάνωση, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι.