Categories: DESIGN

Μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα του ’70 που ανανεώθηκε και διηγείται μια ιστορία στην Καισαριανή

Η αρχιτεκτονική του παρελθόντος ή τα περιορισμένα τετραγωνικά μπορεί ορισμένες φορές να στέκονται εμπόδιο στην περίπτωση μιας ανακαίνισης, αλλά όχι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα της οδού Φορμίωνος στην Καισαριανή. 

Για την interior designer και δημιουργό του γραφείου EC Interiors, Eβελίνα Χατζηγούλα, τα 50 τετραγωνικά του μέτρα και η σχεδιαστική του φιλοσοφία που τοποθετείται στη δεκαετία του ‘70 αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για έναν δημιουργικό και λειτουργικό επανασχεδιασμό. «Εξαρχής στόχος μου ήταν να αναδείξω και να σεβαστώ τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του διαμερίσματος καθώς και την εποχή στην οποία αναφέρεται μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Το διαμέρισμα αποτελείται από έναν χώρο εισόδου, ένα καθιστικό, μια κουζίνα, μια κρεβατοκάμαρα και ένα μικρό μπάνιο. Η διαρρύθμιση διατηρήθηκε με τη μόνη παρέμβαση να πραγματοποιείται στη σύνδεση του χολ με την κρεβατοκάμαρα όπου αρχικά υπήρχε μια συρόμενη πόρτα. «Την αφαιρέσαμε και την αντικαταστήσαμε με μια καμάρα ώστε να εξασφαλίζουμε την αίσθηση του ανοιχτού χώρου, αξιοποιώντας παράλληλα ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο με αναφορές σε εκείνη την εποχή» εξηγεί η Eβελίνα Χατζηγούλα. 

Βασικό μέλημα της μελέτης αποτέλεσε η αποκάλυψη και επισκευή του μωσαϊκού στο δάπεδο το οποίο είχε καλυφθεί με πλακάκια.  

Το καθιστικό είναι ένας χώρος όπου κυριαρχεί η αίσθηση της ηρεμίας που προκύπτει μέσα από την χρωματική του παλέτα  -τόνοι του σπασμένου λευκού -αλλά και της διακοσμητικής του ταυτότητας που παραπέμπει στην καθαρότητα και απλότητα του σκανδιναβικού σχεδιασμού. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία του και ως δωμάτιο φιλοξενίας έχοντας μια κλειστή ντουλάπα, μαζί με την ανοιχτή βιβλιοθήκη αλλά και τον καναπέ που ανοίγει και μετατρέπεται σε κρεβάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το απαλό σομόν αναλαμβάνει να δώσει την αίσθηση ηρεμίας και την απαραίτητη φωτεινότητα στην κουζίνα. «Σε αυτόν τον χώρο κυρίαρχο κομμάτι είναι ο μαρμάρινος νεροχύτης που βρισκόταν ήδη εκεί, κάτω από το παράθυρο. Για λειτουργικούς λόγους του αλλάξαμε θέση κάτι που τελικά τον ανέδειξε καθώς ενσωματώθηκε με το μαρμάρινο προστατευτικό στον τοίχο και τον πάγκο».

Στην κρεβατοκάμαρα την παράσταση κλέβει το σκούρο πράσινο που επιλέχθηκε για τον τοίχο και ο συνδυασμός του με το ξύλο και τις γήινες αποχρώσεις. Μια ισορροπημένη και ταυτόχρονα δυναμική σύνθεση που ησυχάζει με το ανοιχτό γκρι του χολ και συνεχίζεται στο μπάνιο δίνοντας όμως τον πρώτο λόγο στον ασπρόμαυρο διάλογο που πυροδοτείται από το μωσαϊκό.«Χρησιμοποιήσαμε πατητή τσιμεντοκονία και μωσαϊκό όχι μόνο στο δάπεδο αλλά και στην ειδική κατασκευή του νιπτήρα, η οποία εκμεταλλεύεται στο μέγιστο το μήκος του μπάνιου». 

«Σε αυτό το σπίτι κάποτε, κάποιοι θα έζησαν ευτυχισμένες στιγμές, μεγάλα γεγονότα, δύσκολες εμπειρίες. Θα έζησαν μια ζωή. Κάθε χώρος, λοιπόν, έχει τη σημασία του, κρύβει και μια διαφορετική ιστορία που μέσα από κάθε παρέμβαση μας οφείλουμε να σεβαστούμε και να αναδείξουμε».    

Η Εβελίνα Χατζηγούλα πιστεύει πως ο κάθε χώρος διηγείται μια ιστορία και πως οι «αναμορφωτές» ή σχεδιαστές τους καλούνται να την ανακαλύψουν και να τη διηγηθούν με τα μέσα που διαθέτουν. Βασική αντίληψη του γραφείου EC interiors είναι πως ένας σωστά σχεδιασμένος χώρος λύνει προβλήματα και ποτέ δεν δημιουργεί. «Για αυτόν τον λόγο, σημαντικοί παρονομαστές στον σχεδιασμό και την εκτέλεση είναι η λειτουργικότητα, η πρακτικότητα, η χρηστικότητα και η άνεση», καταλήγει η αρχιτέκτονας. 

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.