Τι σημαίνει ένα δέντρο για σένα που ζεις σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης; Ή για τη φίλη σου που κατοικοεδρεύει στην καμένη Πεντέλη; Αλλά, κυρίως, τι σημαίνεις εσύ για ένα δέντρο;
Αυτά σκεφτόμουν όταν, περιδιαβαίνοντας στον ιστότοπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «σκόνταψα» στην περιγραφή ενός γλυπτού, που φώτιζε με τη σημασία του την οικολογική συνείδηση των αρχαίων ημών προγόνων.
Και έμαθα ότι τα δέντρα στα αρχαία ελληνικά ιερά είχαν στενή σχέση με την πίστη καθώς δημιουργούσαν το ιδανικό περιβάλλον για την επαφή των θνητών με τους Θεούς τους. Γι’ αυτό και έχαιραν όχι μόνο ανθρώπινης αλλά -κατά τους μύθους- και θεϊκής προστασίας.
Συγκινήθηκα πραγματικά διαβάζοντας ότι εκτός από χώροι λατρείας, τα αρχαία ελληνικά ιερά ήταν κατά κάποιο τρόπο προστατευμένα οικοσυστήματα. Και αντιγράφω για του λόγου το αληθές από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Πολλές φορές ένα ιερό ιδρυόταν σε θέση φυσικού κάλλους, που θεωρείτο ήδη ιερός τόπος, ενώ στα ιερά άλση γίνονταν φυτεύσεις που συντηρούνταν με ιδιαίτερη φροντίδα εξαιτίας της συμβολικής τους σημασίας… Στη Νεμέα φυτεύονταν τα ιερά κυπαρίσσια που ήταν αφιερωμένα στο Δία. Μα και τα ίδια τα δέντρα αποτελούσαν αντικείμενο λατρείας…».
Από το 2022, ο εντυπωσιακός αλλά και πολύπαθος από τις πυρκαγιές Εθνικός Δρυμός Σουνίου αναδασώνεται με σχέδιο, επιστημοσύνη και φροντίδα. Επιλέχθηκαν κωνοφόρα σε συνδυασμό με συγκεκριμένα πλατύφυλλα είδη, που προϋπήρχαν στην περιοχή, προκειμένου το νέο δάσος να έχει μεγαλύτερη πυρανθεκτικότητα και καλύτερη βιοποικιλότητα.
Αν είστε υποστηρικτές της WWF Ελλάς όλα αυτά τα ξέρετε ήδη, καθώς εδώ και τρία περίπου χρόνια η οργάνωση αποκαθιστά μέρος του δάσους, που δίνει ζωή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου.
«Γιατί οι άνθρωποι δεν αφήνουμε τη φύση ήσυχη να κάνει τη δουλειά της;», ρωτάνε κάποιοι. Μακάρι να μπορούσε πάντα η φύση να αυτοθεραπεύεται. Στην πραγματικότητα, η φυσική αναγέννηση των δασών που έχουν επανειλημμένα καεί είναι δύσκολη ή και αδύνατη. Γι’ αυτό και στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου η WWF Hellas με την οικονομική ενίσχυση των υποστηρικτών και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της έχει φυτέψει 22.500 δέντρα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2024, με στόχο μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς τα 30.000 δέντρα.
Τι λέτε λοιπόν; Είστε έτοιμοι να κάνετε ένα οικολογικό δώρο που θα δώσει ανάσα και σε εσάς; Η WWF αναλαμβάνει τη δράση στέλνοντας μάλιστα και ευχαριστήρια κάρτα με το μήνυμά σας στον παραλήπτη της επιλογής σας, την ημέρα και ώρα που θέλετε. Κάντε κλικ εδώ και αφήστε το θαύμα να ριζώσει.