LIFE

Situationship: Ένας νέος όρος για ένα είδος (τοξικής) σχέσης;

Έχεις αρχίσει να βρίσκεσαι με κάποιον, αλλά δεν είστε ακριβώς σε σχέση; Εσύ και ο/η σύντροφός σου περνάτε καλά και κάνετε σεξ, αλλά δεν έχετε συμφωνήσει ρητά ότι είστε σε μονογαμική σχέση ή για το πώς βλέπετε το μέλλον σας; Δεν είσαι ποτέ ακριβώς σίγουρος/η τι να απαντήσεις όταν κάποιος σε ρωτάει αν έχεις σχέση; Το «είναι περίπλοκο» μοιάζει να είναι η μόνη η σωστή απάντηση; Αν σε όλα τα παραπάνω η απάντησή σου είναι «ναι», τότε μάλλον βρίσκεσαι σε μια situationship ή σε μια «κατάσταση» όπως θα λέγαμε σε απλά ελληνικά.

Κι αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι μια situationship, τότε ήρθες στο κατάλληλο μέρος. 

Στην ουσία πρόκειται για μια σχέση χωρίς ουσιαστική δέσμευση, κάτι που προσφέρει στους εμπλεκόμενους τα προνόμια μιας σχέσης, χωρίς όμως να χάνουν και τα προνόμια της single ζωής. Το πρόβλημα όμως με τις situationship έγκειται στο γεγονός πως συχνά η κατάσταση αυτή επιβάλλεται μονό από τον ένα και ο άλλος το αποδέχεται, ακόμα κι αν επιθυμεί μια πιο μόνιμη δέσμευση. Κι αν αυτό σας ακούγεται περίεργο, σκεφτείται πόσες φορές αρκεστήκατε σε ψίχουλα στοργής, απλά και μόνο για να μην χάσετε τον άνθρωπο με τον οποίο ήσασταν στην ουσία ερωτευμένοι, ακόμα κι αν λέγατε ψέματα και στον ίδιο σας τον εαυτό για το πόσο κουλ είστε με το όλο θέμα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας situationship

  • Δεν έχει διευκρινιστεί το είδος της σχέσης
  • Δεν υπάρχει συνέπεια
  • Δεν γίνονται αναφορές στο κοινό σας μέλλον
  • Η επαφή σας μοιάζει επιφανειακή
  • Δεν αποτελείτε προτεραιότητα για τον/την σύντροφό σας
  • Δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στην σχέση σας
  • Δεν υπάρχει ιδιαίτερη επικοινωνία όταν δεν είστε μαζί

Τα υπέρ και τα κατά μιας situationship

Υπέρ: Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα μιας situationship, είναι το γεγονός πως υπάρχουν λιγότερες ευθύνες. Μια κανονική σχέση απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Όσοι επιλέγουν να εμπλακούν σε μια «κατάσταση», θέλουν συνήθως να έχουν τη ζεστασία και την ασφάλεια που σου προσφέρει μια σχέση όταν βρίσκονται με το «ταίρι« τους, αλλά επιθυμούν να είναι τελειώς ελεύθεροι όταν είναι χώρια.

Προϋπόθεση για να πετύχει μια situationship, βέβαια, είναι να θέλουν και οι δυο μεριές ακριβώς το ίδιο πράγμα και να μπορούν να το επικοινωνήσουν ελεύθερα. 

Κατά: Το μεγάλο μειονέκτημα μιας situationship είναι όταν οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προσδοκίες, ακόμα κι αν έχουν συμφωνήσει στα ίδια πράγματα. Πολλές φορές ο ένας από τους δύο εμπλεκόμενους καταλήγει να έχει αισθήματα και να αποζητά περισσότερα πράγματα και μεγαλύτερη δέσμευση. 

Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντί να προσφέρει χαρά και διασκέδαση, καταλήγει να είναι στρεσογόνα και στενάχωρη.

Τι να κάνεις αν βρεθείς σε μια «κατάσταση»

  1. Να είσαι ειλικρινής με τα συναισθήματά σου: Είναι σημαντικό να μπορείς να αποδεχτείς πρώτα απ’ όλα στον ίδιο σου τον εαυτό αν σε καλύπτει μια τέτοια συνθήκη ή όχι.
  2. Να ζητάς αυτό που θες πραγματικά να πάρεις: Εάν επιθυμείς μια πιο σοβαρή δέσμευση, καλό θα ήταν να το πεις στον άνθρωπο με τον οποίο εμπλέκεσαι ερωτικά. Μπορεί να θέλει κι αυτός/η το ίδιο και να μην αισθάνεται ότι μπορεί να το πει ανοιχτά. Αλλά αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε θα μπορείς να ζυγίσεις την κατάσταση και να συνεχίσεις την ζωή σου με κάποιον/α που θα θέλει τα ίδια πράγματα με εσένα.
  3. Προσπάθησε να αποφύγεις τις παθητικές συμπεριφορές: Αν θες κάτι παραπάνω από μια χαλαρή κατάσταση, τότε μια παθητική συμπεριφορά στην οποία απλά αποδέχεσαι τα θέλω του/της άλλου/ης, μπορεί να είναι πολύ πιο βλαβερή απ’ όσο νομίζεις. Το να περνάς χρόνο με κάποιον/α χωρίς να κάνεις ξεκάθαρη την πρόθεσή σου, απλά δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να θέλετε τα ίδια πράγματα. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό συμβαίνει σπάνια.
  4. Να επικοινωνείς ανοιχτά την θέση σου: Αν είσαι ικανοποιημένος/η από την «κατάσταση», καλό θα ήταν να το πεις στον/στην σύντροφό σου να το γνωρίζει. Είναι σημαντικό να κάνεις ξεκάθαρα τα όριά σου, τις ανάγκες σου και τις προσδοκίες σου από την αρχή, για να πληγωθείς και να πληγώσεις όσο λιγότερο γίνεται στην πορεία.

    ***Με πληροφορίες από verywellmind.com

      Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

      Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

      Share
      Published by
      Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι