Πώς μεταφράζεται η ειλικρίνεια στην αρχιτεκτονική; Αν και πρακτικά είχε ήδη εφαρμοστεί, πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά έντονα κατά τη δεκαετία του ‘50 -όταν και εμφανίστηκε το κίνημα του Μπρουταλισμού– κι αφορά εκείνα έργα που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα υλικά στη φυσική τους μορφή.
Φτάνοντας στο σήμερα, αφιερωμένο στην σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, στο design, στον αρχιτεκτονικό φωτισμό και τη σύγχρονη τέχνη, ένα concept space στη Μεταμόρφωση ανακηρύχθηκε πρόσφατα στα βραβεία Δομές ως το «καλύτερo έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο των ετών 2013-2017».
Είναι ένα έργο interior για το οποίο δούλεψαν αρμονικά εκτός από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς της Α31 Architecture, εικαστικοί, μελετητές φωτισμού, landscape architects, industrial και graphic designers. Ο χώρος του Site Specific προορίζεται για εκθέσεις, εκδηλώσεις και events, υπηρετώντας με οργανικό τρόπο όλα τα παραπάνω αντικείμενα από τα οποία και δημιουργήθηκε.
Όπως εξηγεί το γραφείο που ανέλαβε τη δημιουργία του βραβευμένου έργου «είναι ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών, ζυμώσεων και προβληματισμού με στόχο την προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής και την προαγωγή της δημιουργικής σκέψης στο τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών και της σύγχρονης τέχνης στη σημερινή εποχή».
Τα (περίπου) 250 τετραγωνικά μέτρα του αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα. Είσοδος, lobby – υποδοχή, reception, dark room, αίθριο με άνυδρο κήπο και πράσινο τοίχο κάθετης φύτευσης μεγάλου ύψους καθώς και κοινόχρηστα WC είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν το πρώτο επίπεδο.
Το δεύτερο, μικρότερο επίπεδο του Site Specific αποτελείται από έναν χώρο συνεδριάσεων, το γραφείο της διοίκησης και ένα μικρό καθιστικό στο οποίο δεσπόζουν -εκτός του τοίχου κάθετης φύτευσης ο οποίος αναπτύσσεται μέσω του αίθριου σε όλο το ύψος του χώρου- ένα μεγάλων διαστάσεων έργο του εικαστικού Σωκράτη Φατούρου.
Οι βασικές συνθετικές αρχές του Site Specific είναι η καθαρότητα και η ειλικρίνεια της κατασκευής του «τα φέροντα και τα φερόμενα στοιχεία της είναι εμφανή και ανεπίχριστα καθώς επίσης και οι ηλεκτρολογικές σωληνώσεις στην οροφή του, η αδρότητα των υλικών πλήρωσης των κάθετων επιφανειών του από πλάκες εμφανούς σκυροδέματος νέας τεχνολογίας».
Ο χώρος του είναι εσωστρεφής και σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις και να περιηγηθείς στο εσωτερικό του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τεχνητό αρχιτεκτονικό φωτισμό του και στην επιμέλεια των έργων σύγχρονης τέχνης που τον κοσμούν.
Το Α31 Architecture ιδρύεται το 2003, όταν ο Πραξιτέλης Κονδύλης, ένας νέος αρχιτέκτονας με πλούσια ακαδημαϊκά προσόντα και επαγγελματική πορεία σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, αποφασίζει να κάνει το δικό του βήμα με έδρα την Αθήνα. Αρκετά σύντομα αναλαμβάνει έργα όπως κτίρια βιομηχανικού σχεδιασμού και εσωτερικού σχεδιασμού. Το 2007, ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρράς προστίθεται στην ομάδα και το γραφείο οδηγείται στη σημερινή του μορφή.
Το A31 Architecture εξελίσσεται σύντομα μια δημιουργική διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και μηχανικών. Εστιάζοντας στη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία της μηχανικής, το γραφείο δημιουργεί χώρους που χαρακτηρίζονται από καθαρή διάταξη και ειλικρινή κατασκευή, προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες.
Το έργο του έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει επίσης εκτεθεί σε μουσεία και δημόσιους χώρους στην Αθήνα, τη Βαρκελώνη, τη Βουδαπέστη, το Μπιλμπάο, τη Λευκωσία και το Πιράν.