Νησιά υπάρχουν πολλά, από τους δικούς μας -φημισμένης ομορφιάς- τόπους του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους μέχρι τα πιο μακρινά και εξωτικά μέρη της Καραϊβικής, το κάθε μέρος που είναι περιτριγυρισμένο από θάλασσα έχει τη χάρη του. Όμως, υπάρχει ένα νησί στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε χωρίς πλοία και αεροπλάνα, που μπορούμε να γνωρίσουμε με τις αισθήσεις μας απολαμβάνοντας τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται, που μας παρακινεί να γνωρίσουμε τους δρόμους του, εκείνους που οδηγούν στον ποιοτικό καφέ.
Το νησί αυτό δεν είναι άλλο από την Coffee Island που έχει συνδέσει το όνομα της με την ποιότητα στα ποτήρια μας, είναι η αλυσίδα -ή καλύτερα, το «σύμπλεγμα νησιών»- που έβαλε τον specialty καφέ στην καθημερινότητά μας.
Πιστή στη φιλοσοφία της ότι ο καλός και ανώτερης ποιότητας καφές πρέπει να αποτελεί ένα προσιτό ταξίδι στη γεύση και στην κουλτούρα της προέλευσής του, η εταιρεία έχει ένα νέο: ο 16ος κατά σειρά καφές Microfarm Project φτάνει σε εμάς από την Ινδονησία, έχει την αφετηρία του σε μία από τις διασημότερες και μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής Arabica καφέ στα βάθη του εξωτικού δάσους της επαρχίας Aceh.
Το αγαπημένο Project της Coffee Island είναι αυτή τη φορά ένα ταξίδι εξερεύνησης στην πυκνή βλάστηση, κάτω από τη σκιά των πανύψηλων αιωνόβιων δέντρων του όρους Gayo, μια σπάνια εμπειρία, η οποία έφτασε στα καφεκοπτεία από τους εξερευνητές της εταιρείας σε περιορισμένη ποσότητα.
Για την Coffee Island, από τους εργαζόμενους εντός της εταιρείας έως και τους συνεργάτες, από τους baristi και διανομείς, από τον φαρμιέρη έως τον καταναλωτή, η έμφαση δίνεται στον άνθρωπο. Γι’ αυτό και η άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του Sumatra Gayo, του 16ου MicroFarm Project έχει ως πρωταγωνιστή έναν πενηντάχρονο φαρμιέρη από το Gayo, του Salzi Pungkih.
Για τον Salzi, ο καφές είναι κυριολεκτικά η ζωή του. Κληρονόμησε τη φάρμα από τους γονείς του τη δεκαετία του ‘80 ενώ με τη σειρά του θα την μεταφέρει στο γιο του, περνώντας έτσι από γενιά σε γενιά, την αγάπη για την καλλιέργεια του καφέ.
Γυρνώντας το χρόνο και βλέποντας την εξέλιξη της κατηγορίας του καφέ, ο Salzi διαπίστωσε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στον κλάδο. Το 2015 αποφάσισε να εξελιχθεί περαιτέρω και έτσι έγινε μέρος του Arisarina Cooperative, ενός συνεταιρισμού παραγωγών καφέ που προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα καφέ αλλά και να προστατεύσει το οικοσύστημα, το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται αυτός ο υψηλής ποιότητας καφές.
Με τη συμμετοχή του στον συνεταιρισμό, ο Salzi γνώρισε νέα πράγματα, εκπαιδεύτηκε στο cupping, εξελίχθηκε γύρω από το προϊόν που ακόμα και ο ίδιος -όπως και η προηγούμενη γενιά, των γονιών του- μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν.
Διαβάζοντας την παραπάνω ιστορία του Salzi για μια ζωή αφιερωμένη στον καφέ, μελετώντας την φιλοσοφία μιας εταιρείας που συναντάμε διαρκώς μπροστά μας τα «νησιά» της, φαίνεται ότι το να απολαμβάνουμε έναν μοναδικό καφέ όπως ο Sumatra Gayo κάθε μέρα αποτελεί μια προσιτή πολυτέλεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, είτε φτιάχνοντάς τον στο σπίτι είτε αφήνοντάς τον στα χέρια των έμπειρων baristi ώστε να μας προσφέρουν σε λίγα λεπτά μια άψογη γευστική εμπειρία.
Η τελευταία ανακάλυψη της Coffee Island έχει πολύπλοκο αρωματικό προφίλ, με tobacco, λεμόνι και καραμέλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να είμαστε μύστες του είδους για να καταλάβουμε πόσο «πολύτιμος» είναι ο Sumatra Gayo, οι ειδικοί της εταιρείας φρόντισαν για ακόμα μια φορά να μας προσφέρουν ένα καφέ που θα μας παρασύρει με τη γεύση και το άρωμα του. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφεθούμε στο ταξίδι.
Όπως κάθε ποικιλία Microfarm Project, o Sumatra Gayo είναι limited edition -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κοστίζει ακριβά- γι’ αυτό πρόλαβέ τον πριν εξαντληθεί και ανακάλυψε τη μαγεία του!