Categories: GADGETS

To νέο Samsung Galaxy S8 είναι ένα smartphone χωρίς όρια

Όταν ένας εκ των κορυφαίων κατασκευαστών smartphones σε καλεί στην παρουσίαση της νέας του ναυαρχίδας, όσο να ‘ναι πας υποψιασμένος, περιμένεις ότι αυτό που θα δεις αν μη τι άλλο θα είναι εντυπωσιακό. Στην περίπτωση της Samsung και του Galaxy S8 βέβαια, οι προσδοκίες ήταν ολίγον τι περιορισμένες, κυρίως λόγω του περυσινού S7, το οποίο εξέλισσε ελάχιστα το κόνσεπτ του προκατόχου του –κι ας δηλώναμε ξετρελαμένοι μαζί τους πέρυσι τέτοια εποχή. Το θέμα ήταν πως ένας κάτοχος Samsung Galaxy S6 δεν είχε παρά ελάχιστους λόγους –που σίγουρα δεν δικαιολογούσαν και το ύψος της επένδυσης- για να αναβαθμιστεί στο S7.

Κι ύστερα πήραμε στα χέρια μας το Galaxy S8 και τα ξεχάσαμε όλα…

Οθόνη και design χωρίς όρια

Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε, παίζοντας με τη νέα ναυαρχίδα της Samsung στο Here East του Λονδίνου, είναι το design της. Χωρίς περιττά και ενοχλητικά πλαίσια και με τις γωνίες να δίνουν τη θέση τους στις καμπύλες, το Galaxy S8 είναι ο ορισμός του ενιαίου σχεδιασμού: ολόκληρη η πρόσοψή του είναι ένα κομμάτι γυαλί (Corning Gorilla Glass 5) προσφέροντας έτσι μια κορυφαία εμπειρία χρήσης –ακόμα και τα κλασσικά πλήκτρα στη βάση του είναι αφής. Φανταστείτε τα μοντέλα Edge των Galaxy S6 & S7 αλλά με ακόμα πιο ομαλό design!

Το Galaxy S8 διατίθεται σε δύο μοντέλα, στις 5,8” και τις 6,2”. Μη σας τρομάζουν τα μεγέθη: δεν είναι η οθόνη αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάζετε αλλά οι διαστάσεις τους και χάρη στην απουσία πλαισίων, αυτές είναι αρκετά συμμαζεμένες για τα δεδομένα των κατηγοριών των συσκευών. Η ανάλυσης 2960x1440 pixels (ξαφνικά το Full HD και τα 1080p φαντάζουν μακρινές αναμνήσεις…) οθόνη του έχει λόγο αντίθεσης 18,5:9, κάτι που εκτοξεύει τη λειτουργικότητα στα ύψη, ακόμα πιο αποτελεσματικό multitasking και λιγότερο scrolling.

Καθώς περιεργαζόμουν το Galaxy S8, σκέφτηκα να δοκιμάσω να παίξω ένα βίντεο. Πριν λίγο άλλωστε, η Samsung μας το είχε συστήσει ως την πρώτη παγκοσμίως πιστοποιημένη Mobile HDR Premium συσκευή, οπότε είπα να χαζέψω κάποιο από τα βίντεο που βρίσκονταν ήδη αποθηκευμένα σε αυτό. Εκεί ήταν που το ‘χασα τελείως αγαπητοί μου. Τέτοια ποιότητα εικόνας, δεν έχω ξαναδεί όχι απλά σε smartphone αλλά σε φορητή συσκευή γενικότερα. Χωρίς υπερβολή με το μόνο που μπόρεσα να συγκρίνω στο πτωχό μου μυαλό ήταν με τηλεόραση –αλλά και πάλι, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή την έχω σαλόνι μου ενώ το S8 το είχα στην παλάμη μου…

Μια κάμερα-ποίημα…

Κι αν τα παραπάνω σας φάνηκαν εντυπωσιακά, πού να διαβάσετε και για την κάμερα… Η Samsung έχει εφοδιάσει το Galaxy S8 με μία κύρια κάμερα dual pixel στα 12 MP με διάφραγμα f/1.7. Μη στέκεστε στον αριθμό αλλά στο dual pixel”. Τι κάνει αυτό; Εκτός του ότι εξασφαλίζει φωτογραφίες κορυφαίας ποιότητας ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (δείτε μία που τράβηξα εδώ π.χ.), είναι σε θέση να τραβά λήψεις «κατά ριπάς» και αμέσως μετά να συνδυάζει τις φωτογραφίες για να συνθέσει την καλύτερη όλων! Την κύρια κάμερα πλαισιώνει και η εμπρόσθια των 8 MP (επίσης με διάφραγμα f/1.7) για τις καλύτερες πιθανότατα selfies που βγάλατε ποτέ.

Ο επεξεργαστής του Galaxy S8 είναι ένας οκταπύρηνος των 10 nm ο οποίος διαθέτει Gigabit LTE, προσφέροντας κορυφαίες ταχύτητες πρόσβασης στο ίντερνετ μέσω LTE και Wi-Fi –είχαμε γράψει γι’ αυτόν εδώ. Πλαισιώνεται δε από 4 GB RAM και 64 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Διαθέτει σαρωτές και αναγνώστες δακτυλικού αποτυπώματος και ίριδας για αυξημένη προστασία ενώ δέχεται και κάρτες μνήμης (yay!) microSD έως και 256 GB. Θα το χρησιμοποιήσετε χωρίς κανέναν φόβο παντού, αφού χάρη στην πιστοποίηση IP68 αντέχει νερό και σκόνη. Η Samsung ανέπτυξε μάλιστα για το νέο της «καμάρι» και τη δικιά του… προσωπική βοηθό! Η Bixby κάνει πρεμιέρα στο Galaxy S8, βοηθώντας τον χρήστη να εκμεταλλευτεί την πληθώρα λειτουργιών της συσκευής, χωρίς καν να κουνήσει το δάχτυλό του. Προσθέστε και τη μπαταρία των 3.000/3.500 mAh (ανάλογα την έκδοση) με λειτουργία ταχείας φόρτισης και την υποστήριξη NFC και έχετε μία υπερπλήρη πρόταση, ικανή να δελεάσει κάθε λάτρη των high end συσκευών.

Το Samsung Galaxy S8 θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα (μαύρο, γκρι, ασημί) και δύο εκδόσεις (είπαμε, στις 5,8” και τις 6,2”) στις 28 Απριλίου. Η τιμή του αναμένεται να είναι στα 800-950€ ανάλογα με την έκδοση, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος