Categories: DESIGN

Θα μένατε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία;

Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να μένουν μόνιμα σε ξενοδοχεία. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν (σχεδόν) έτσι. Είναι οι σύγχρονοι ταξιδιώτες που πηγαίνουν από τη μια πόλη στην άλλη, από τη μια χώρα στην άλλη είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για προσωπική ευχαρίστηση. Ο ταξιδιώτης του σήμερα, προσοχή όχι ο τουρίστας, έχει άλλες απαιτήσεις, απαιτήσεις που διαμορφώνουν τον χώρο του δωματίου του νέου ελληνικού, αστικού ξενοδοχείου.

Αυτό ήταν και το θέμα του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18 και οι 262 νέες προτάσεις 582 δημιουργών, από 17 χώρες θα παρουσιάζονται από τις 18/11 στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης Room18. Φυσικά, ανάμεσα τους εκείνες οι τρεις που κατέλαβαν τα τρία πρώτα βραβεία και μάλιστα θα αναπαρασταθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1).

Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος κατέκτησε το πρώτο βραβείο με την πρότασή του με αναφορές στα Ηλύσια Πεδία και τα γήπεδα του γκολφ.

Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο για το “Elyseum & the politics of the golf course”. Πρόκεται για ένα καταπράσινο δωμάτιο – πάρκοεμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία και τη δομή του γηπέδου του γκολφ. Πώς όμως κατέληξε σε αυτό το concept; «Ουσιαστικά η πρόταση μου αποτυπώνει έναν προβληματισμό που επεξεργάζομαι εδώ και καιρό και αφορά τα ζητήματα της ουτοπίας. Το τοπίο σε αυτή την περίπτωση είναι μια ανθρώπινη κατασκευή και κατά συνέπεια έχει και κάποια σύνδεση με το πολιτικό, δεν αναφέρομαι στο τοπίο που υπάρχει στη φύση. Αυτή την εποχή ζούμε την μετατόπιση όπου τα Ηλύσια Πεδία προσομοιάζουν  σε γήπεδα του γκολφ. Το γήπεδο του γκολφ είναι το κυρίαρχο τοπίο που υπάρχει σε ξενοδοχεία και πάρκα αναψυχής, το βρίσκεις πλέον παντού από τη Σκωτία μέχρι την έρημο. Είναι μια ανθρώπινη κατασκευή που εμπεριέχει την έννοια του πολιτικού και το δωμάτιο που σχεδίασα είναι ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Επίσης είναι ένα σχόλιο στο κάτω πόσο όλα αυτά είναι εφαρμόσιμα. Αναφέρεται σε μια τεχνολογία που πρόκειται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον, αυτή του τεχνητού ήλιου. Για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ουτοπία πρέπει να υπάρξει αυτό το άλμα της τεχνολογίας, που όπως δείχνουν τα πειράματα των τελευταίων χρόνων θα γίνει πραγματικότητα. Θέτει λοιπόν το ερώτημα: θα αλλάξει η τεχνολογία τα ζητήματα του εσωτερικού όπως τα αντιλαμβανόμαστε μέχρι σήμερα; Η πρόταση μου δε δίνει μόνο μια απάντηση αλλά έχει σκοπό να μας βάλει να σκεφτούμε όσα πρόκειται να μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον», εξηγεί ο βραβευμένος αρχιτέκτονας.


Οι επόμενες δύο προτάσεις που βραβεύτηκαν έρχονται από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα ο  Πορτογάλος João Prates Ruivo του πολυβραβευμένου γραφείου FORA, με έδρα το Λονδίνο, έχοντας κατά νου ότι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι παράλληλα και ένας χώρος προσωπικής έκφρασης, συνέλαβε ένα δωμάτιο – διάδρομο, με πλάτος 1 και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με την βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτώνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με τις διαθέσεις του ταξιδιώτη. Κατέλαβε τη δεύτερη θέση. «Από την αρχή σκέφτηκα έναν χώρο που αντιστέκεται σε μια σαφή τυπολογική ταυτότητα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξαλείψει τη διάκριση μεταξύ μορφής και λειτουργίας. Αντί δωματίου μια γραμμική συσκευή που επιτρέπει έναν απεριόριστο αριθμό παραβάσεων, ακόμη και μια πλημμύρα. Το ερώτημα ήταν εάν θα ήταν δυνατόν να ξυπνήσει κάποιος, να εξαφανίσει όλα τα έπιπλα που τον εμποδίζουν και κολυμπήσει μια απόσταση 18 μέτρων», αναλύει στην Popaganda την πρωτοποριακή του πρόταση ο δεύτερος νικητής. 

Ο Πορτογάλος João Prates Ruivo τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο για το δωμάτιο του με πλάτος ένα μέτρο και μήκος 18.

Το τρίτο βραβείο πήρε το ισπανικό, σχεδιαστικό δίδυμο Sara Navazo Saez De Arregui, Edorta Larizgoitia Andueza (LA-NA) με την πρότασή του «Το κουτί των ονείρων». Η Sara Navazo Saez De Arregui και ο Edorta Larizgoitia Andueza, προτείνουν ένα δωμάτιο ύπνου μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Το κρεβάτι, λειτουργεί ως σημείο υπενθύμισης ότι ταξιδιώτης δεν είναι στο σπίτι του και κρεμιέται στο κέντρο του χώρου, μέσα σε ένα ξύλινο κουτί για να απομονωθεί έτσι από το υπόλοιπο δωμάτιο, από τον υπόλοιπο κόσμο. «Θέλαμε να δώσουμε στον φιλοξενούμενο του δωματίου ένα στοιχείο έκπληξης αλλά ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε ένα δωμάτιο που μπορεί όντως να χρησιμοποιηθεί. Το κρεβάτι δεν είναι μόνο ο τόπος του ύπνου αλλά εκεί που ονειρεύεται κανείς, ένα μέρος που μπορεί να τον απομονώσει από τον υπόλοιπο κόσμο εάν κάποιος το επιθυμεί» εξηγεί την έμπνευση του το δίδυμο απο την Ισπανία. 

Το σχεδιαστικό δίδυμο Sara Navazo Saez De Arregui και Edorta Larizgoitia Andueza από την Ισπανία κατέκτησαν το τρίτο βραβείο με την πρότασή τους «Το κουτί των ονείρων».

«Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών προτάσεων που βραβεύτηκαν είναι ότι αντιμετωπίζουν το τυπικό δωμάτιο του αστικού ξενοδοχείου δίνοντας προβάδισμα στον πειραματισμό και στην ανάγκη επεξεργασίας νέων μοντέλων φιλοξενίας κι αυτή τα μοντέλα ξεκινούν από ένα σημείο 0 της αρχιτεκτονικής του τυπικού δωματίου ξενοδοχείου. Αυτές οι τρεις προτάσεις επαναπροσδιορίζουν και αναθεωρούν τις αξίες, τις σημασίες και τους τρόπους ζωής του σύγχρονου ταξιδιώτη. Για εμάς έπαιξε ρόλο η επεξεργασία ενός πειραματικού μοντέλου και όχι το άγχος του μέσου όρου. Θέλαμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό που μπορεί να συμβεί στο μέλλον γι’ αυτό οι βραβευθέντες προτάσεις φωτίζουν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον των αστικών ξενοδοχείων, που πειραματίζονται και έλκονται από νέες μορφές κατοίκησης και διαμονής», υπογραμμίζει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου.

Το σίγουρο είναι ότι η παρουσίαση σε πραγματικές διαστάσεις των τριών βραβευθέντων θα είναι εντυπωσιακή όπως βεβαιώνουν και οι αποκλειστικές φωτογραφίες και όπως εύστοχα σημειώνει ο κ. Νίκος Σούλης, ένας εκ των δύο, μαζί με τον κ. Γιώργο Πανέτσο, επιμελητών της έκθεσης πετυχαίνει «να κάνει την ιδέα των συμμετεχόντων βίωμα των επισκεπτών».

Η έκθεση πλαισιώνεται με την παρουσίαση, υπό την μορφή πινακίδων Α1 (60x85cm), των 262 συμμετοχών του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Room18.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΡΑΙΩΣ I Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου I 210 3453111 I Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά, διοργάνωση: Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και Μουσείο Μπενάκη.
Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5 (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για τις σχετικές λεπτομέρειες http://www.benaki.gr/admission) I Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου