Categories: GADGETS

Εσείς το ξέρατε πως το roaming «σκοτώνει» τη μπαταρία του smartphone σας;

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχω μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι να βρω τα πατήματά μου στη χώρα, δεν ασχολήθηκα καθόλου με την αγορά πακέτου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Είχα άλλωστε το πρόγραμμά μου από την Ελλάδα που με μία έξτρα χρέωση της τάξης των 5€/μήνα, μου επέτρεπε να χρησιμοποιώ κανονικά τα δεδομένα μου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές τις πρώτες μέρες λοιπόν, όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά εκτός από μία μικρή λεπτομέρεια: η μπαταρία του smartphone μου (iPhone 6s) δεν άντεχε όπως στο παρελθόν. Συγκεκριμένα έφτανε στο σημείο να απαιτεί φόρτιση δύο φορές τη μέρα αφού άδειαζε εντυπωσιακά γρήγορα.

Η αλήθεια είναι πως το θέμα δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο: με προβλημάτισε αρκετά, όμως προτίμησα να ασχοληθώ μαζί του αργότερα. Με τις πρώτες εκκρεμότητες της welcome to the UK” λίστας σιγά-σιγά να ολοκληρώνονται, έκλεισα και συμβόλαιο κινητής για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο (μόνο κάρτα SIM χωρίς συσκευή, με απεριόριστα λεπτά και μηνύματα προς όλους και 8 GB δεδομένων στις £17 από τη Vodafone) και τότε το παρατήρησα: με το που έβαλα τη νέα SIM στη συσκευή μου, η αυτονομία της ανέβηκε κατακόρυφα! Όσο περνούσαν δε οι μέρες και έβλεπα το «φαινόμενο» να συνεχίζεται, ακόμα και με το Wi-Fi ενεργοποιημένο στο μετρό, άρχισα να παραξενεύομαι.

Ψάχνοντας λοιπόν λίγο παραπάνω το ζήτημα, τι ανακάλυψα; Ότι το roaming ταλαιπωρεί περισσότερο τη μπαταρία ενός smartphone και κατ’ επέκταση, την αδειάζει ταχύτερα! Ο λόγος; Όσοι έχετε προσέξει τη συσκευή σας ευρισκόμενοι σε μιαν άλλη χώρα, θα έχει διαπιστώσει προφανώς ότι αλλάζει αρκετά συχνά δίκτυα, έτσι; Τη μια στιγμή μπορεί να συνδέεται σε αυτό ενός παρόχου, την άλλη σε εκείνο ενός άλλου. Ε, αυτή η διαρκής αναζήτηση του βέλτιστου δικτύου ώστε να συνδεθεί εκεί, είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τη λειτουργία της συσκευής σας με αποτέλεσμα η ενέργεια που απαιτείται, να έχει αντίκτυπο στην αυτονομία που προσφέρει η μπαταρία της!

Όσο πιο αδύναμο δε είναι το σήμα ενός δικτύου (ή μιας κυψέλης, για να ακριβολογούμε), τόσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλλει μια συσκευή για να συνδεθεί σε αυτό, οπότε, για μαντέψτε: τόσο περισσότερη μπαταρία καταναλώνει! Σε πάρα πολύ γενικές γραμμές, σκεφτείτε ότι στη μία γραμμή σήματος, το smartphone σας ενδεχομένως να χρειάζεται για να συνδεθεί στο δίκτυο και 10 φορές την ενέργεια που θα χρειαζόταν στις πέντε γραμμές! Συνυπολογίστε λοιπόν και τη συχνότητα με την οποία ψάχνει δίκτυο ένα smartphone σε μια χώρα διαφορετική απ’ αυτή του δικτύου της κάρτας SIM του και μόλις βρήκατε από πού χάνει η μπαταρία του!

Όσο για το τι μπορείτε να κάνετε; Εκτός του να απενεργοποιήσετε το data roaming, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο εφαρμογές που απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο και apps που ξέρετε ότι καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Κρατήστε όσο πιο καθαρό γίνεται το «παρασκήνιο» του smartphone σας, απαγορεύοντας σε οτιδήποτε δεν χρειάζεστε πάση θυσία να εκτελείται έτσι και αν το κρίνετε απαραίτητο, απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας (location services). Εν ανάγκη, επενδύστε σε ένα powerbank: εδώ κοτζάμ μονοήμερη στα εξωτερικά είχαμε στηρίξει πάνω του…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος