Categories: GADGETS

Ρετρό gadgets που πωλούνται… χρυσάφι στο eBay!

Αυτό με την Τεχνολογία και το κόστος μιας συσκευής κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της, είναι πραγματικά απίστευτο: αρχικά ξεκινά κοστίζοντας έναν «σκασμό» λεφτά, εν συνεχεία η τιμή της πέφτει σταδιακά μέχρι να «ξεφτιλιστεί» τελείως και να αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Καθώς τα χρόνια περνούν όμως, από απλώς ξεπερασμένη αρχίζει να θεωρείται «βιντάζ», ρετρό ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε τέλος πάντων και κάπου εκεί είναι που η τιμή της παίρνει και πάλι την ανιούσα. Εννοείται φυσικά πως εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται το προϊόν, το αν συνοδεύεται από τα παρελκόμενα και τη συσκευασία του και, το κυριότερο, από την προσφορά που υπάρχει στη γενικότερη αγορά.

Εμείς βρήκαμε μια δεκαριά προϊόντα από το πρόσφατο τεχνολογικό παρελθόν που ναι μεν μπορεί να μη σας γεμίζουν το μάτι, όμως αν τα βγάζατε «στο σφυρί» του eBay θα αποκομίζατε ένα εξαιρετικό χαρτζιλίκι!

*Σημειώστε ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές και δεν αφορούν απαραίτητα επιτυχημένες δημοπρασίες.

Apple iPod

Είναι που είναι ακριβά τα προϊόντα της Apple, φανταστείτε τι γίνεται όταν μιλάμε για τις… ρετρό εκδόσεις τους! Το iPod classic 1ης γενιάς πωλείται αυτή τη στιγμή στο eBay έναντι $10.000 τη στιγμή που το αντίστοιχο iPod mini «πιάνει» μέχρι και $2.500. Αυτό που σπάει κάθε ρεκόρ όμως είναι το iPod classic 2ης γενιάς το οποίο τιμάται περί τα $20.000!

Sony PlayStation

Το πρώτο PlayStation ήταν πιθανότατα και το σύστημα που βοήθησε το gaming να περάσει από την εποχή των «παιχνιδομηχανών» σε αυτή την κονσολών. Η τιμή στην οποία μπορεί να το βρει κανείς τώρα βέβαια στο eBay παραμένει στα ίδια επίπεδα με την αρχική του, μιλώντας πάντα για κουτάτο και σελοφανάτο προϊόν: μέχρι και 250.000 δρχ. ή αν προτιμάτε 610€…

Nokia 3210

Το κινητό στο οποίο μάθαμε όλοι να παίζουμε φιδάκι έχει ακριβύνει αρκετά σε σχέση με 16 χρόνια πριν, όταν και κυκλοφόρησε. Τότε, βλέπετε, η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα $100, τη στιγμή που ένα τέτοιο σε άριστη κατάσταση, πωλήθηκε πριν λίγους μήνες στο βρετανικό eBay έναντι £5.578 ή 7.212€!

Final Fantasy VII

Ένα από τα σπανιότερα και συνάμα ακριβότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά είναι το Final Fantasy VII, το κατά πολλούς καλύτερο παιχνίδι της σειράς και ένα από τα ομορφότερα JRPG όλων των εποχών, για PlayStation. Σε άψογη κατάσταση, σφραγισμένο, θα το βρείτε στην τιμή-πρόκληση των $5.000 ή 4.455€.

Apple iPhone

Αμ πώς; Με ένα iPod θα τη βγάζαμε; Το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε, λοιπόν, αποτελεί «κειμήλιο» για τους απανταχού “tech-freaks” κι αν νομίζετε ότι υπερβάλλουμε, τότε οι £7.600 (ήτοι 9.826€) που στοιχίζει ένα τέτοιο στο κουτί του –σε αρίστη, προφανώς, κατάσταση- λογικά θα σας πείσουν.

Nokia 8110

Ένα από τα πρώτα “slider” phones, αυτά με το συρόμενο πορτάκι που έκρυβε το πληκτρολόγιο από κάτω, το Nokia 8110 ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες “business” συσκευές της εποχής του. Οι £2.500 (σαν να λέμε 3.232€) που έπιασε ένα τέτοιο πριν λίγο καιρό στο eBay, αποδεικνύει πως υπάρχει ακόμα κόσμος συναισθηματικά δεμένος μαζί του.

Nintendo Game Boy

Η κονσόλα με την οποία μεγάλωσε κόσμος και ντουνιάς είναι ακόμα διαθέσιμη προς κάθε ενδιαφερόμενο στο eBay, με τη διαφορά πως για να κάνετε δικό σας σήμερα το αυθεντικό Game Boy του 1985, άθικτο και σφραγισμένο στη συσκευασία του, θα πρέπει να «ξηλωθείτε». Το κοντέρ γράφει μέχρι και 1.422€, προς πληροφόρησή σας.

Apple MacBook

Μαναβικής συνέχεια! Ακόμα ένα «μήλο» στη λίστα μας: αυτή τη φορά ένα ολοκαίνουριο MacBook στις 13,3” που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 2006. Σε τέλεια κατάσταση με το χαρακτηριστικό, πάλλευκο χρώμα του, πωλείται αυτή τη στιγμή στο eBay για περίπου £7.500 (9.697€). Και μετά γκρινιάζετε για τις τιμές των καινούριων μοντέλων…

Vertu Signature S Design

Μετρά μόλις 9 χρόνια ζωής κι όμως η αξία του παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται τόσο στον ρετρό χαρακτήρα του όσο στους πολύτιμους λίθους που το «ντύνουν», καθιστώντας έτσι το Signature S της Vertu μία από τις ακριβότερες συσκευές κινητών παγκοσμίως. Με $39.890, τουτέστιν 35.547€ θα αποκτήσετε ένα κινητό από διαμάντια και χρυσό.

Apple iPad

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε παρά να κλείσουμε έτσι ακριβώς όπως ανοίξαμε: με Apple! Πώς θα σας φαινόταν αν ανοίγατε το σελοφάν και βγάζατε από ένα άριστα διατηρημένο κουτί ένα iPad πρώτης γενιάς; Αν βλέπατε την έκδοση 3.2 του iOS, αν κρατούσατε στα χέρια το χοντροκομμένο του σασί; Για την όλη εμπειρία θα χρειαστεί να καταβάλλετε περί τα 3.190€. Τουλάχιστον θα σας μείνει το tablet…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος