Έχοντας αφήσει πίσω σου το μαγαζί του Πασιαλή με τα οικιακά μικροαντικείμενα στην οδό Παλλάδος, φτάνεις στο νούμερο 9. Απ’ έξω είναι παρκαρισμένη μια μηχανή, ενώ μέσα από την τζαμαρία διακρίνεται μία άλλη, παρκαρισμένη σε έναν ξύλινο πάγκο. Μόλις μπήκες στον κόσμο των The Real Intellectuals.
Εξηγώντας το όνομά τους ο Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο Σωτήρης Κωτσόπουλος δεν ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν κάποια μυστική συνταγή ή κάτι πρωτοφανές στο χώρο της μόδας. «Διαβάζοντας το On the Road του Jack Kerouac υπήρχε μια φράση που περιλάμβανε τους Real Intellectuals. Είχε το ειρωνικό στοιχείο που μας ταίριαξε κατευθείαν μόλις το είδαμε. Δεν είμαστε διανοούμενοι, ούτε πουλάμε κάτι τέτοιο».
Και οι δύο είναι γραφίστες, ξεκίνησαν να μπλέκονται με την μεταξοτυπία πριν δύο χρόνια στο υπόγειο του Νίκου. «Είχαμε βαρεθεί να είμαστε μόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή και πάντα μας άρεσε η τυπογραφία και οι εκτυπώσεις. Κάπως έτσι το ψάξαμε». Με σύμμαχο το internet, το μεράκι και ύστερα από πολλές προσπάθειες, οι The Real Intellectuals, εν συντομία TRI, έμαθαν πώς να φτιάχνουν εκείνα τα ρούχα και τα αξεσουάρ που στην ουσία θα ήθελαν οι ίδιοι να φορούν. Τα λογότυπα τους δεν είναι εξεζητημένα. «Μας αρέσουν τα μινιμαλιστικά σχέδια. Κάποια στοιχεία τα κάνουμε στο χέρι και μετά τα περνάμε από υπολογιστή». Λογότυπα λοιπόν καθαρά που συνοδεύονται από την αύρα μιας κουλτούρας μοτοσυκλετιστικής που «διέπεται από διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά έχει ένα κοινό στοιχείο, τον δρόμο».
Εκτός από μπλούζες και φούτερ με τις μεταξοτυπίες τους, στο κατάστημα υπάρχουν ενδιαφέροντα μοτό αξεσουάρ όπως κράνη, γυαλιά μηχανής, τσάντες, άλλα κατευθείαν από το εξωτερικό κι άλλα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από εκείνους με υποσχέσεις για νέες αφίξεις. «Μας αρέσουν οι μηχανές. Δεν ασχολούμαστε με την κατασκευή μηχανικών κομματιών αλλά με τα αξεσουάρ γύρω τους. Στην Ελλάδα αυτή η κουλτούρα, ειδικά παλιότερα, δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη».
Στις 4 Οκτωβρίου είναι τα επίσημα εγκαίνια του νέου τους χώρου. Το υπόγειο του Νίκου που λειτουργούσε σαν σημείο παραγωγής «μεταφέρθηκε» στο υπόγειο της οδού Παλλάδος. «Τα κάνουμε όλα στο χέρι. Το ζήτημα είναι να φτιάξουμε το τελάρο, τη μήτρα, που είναι και το πιο χρονοβόρο. Μετά, αν υπάρχουν αντοχές, μπορείς π.χ. να κατασκευάσεις αρκετά μπλουζάκια μέσα σε μία μέρα», παραδέχονται. Σημαντική παρατήρηση σε αυτό το σημείο, που φαίνεται στο e-shop που διατηρούσαν και διατηρούν ακόμη, είναι το θέμα των τιμών που κακά τα ψέματα παίζει και αυτό τον σημαντικό του ρόλο. «Κρατάμε τις τιμές χαμηλά, σε λογικό πλαίσιο. Δεν πουλάμε haute couture, δε συμφωνεί με τη δικιά μας λογική. Αν και το artwork είναι δικό μας και κάνουμε όλη τη δουλειά μόνοι μας, θεωρούμε αστείο να πουλάμε ένα t–shirt 60€, ειδικά στις εποχές που ζούμε». Το κοινό των TRI δε διχάζεται, «αν και στην αρχή πιστεύαμε ότι οι περισσότεροι πελάτες μας θα ήταν άντρες, έχουμε και γυναικεία και unisex κομμάτια». Γυναίκες και άντρες που δεν είναι μόνο από την Ελλάδα, «συνεργαζόμαστε με ένα μαγαζί που έχει παρόμοιο ύφος με εμάς και άνοιξε πρόσφατα στο Hackney του Λονδίνου ενώ οι περισσότερες αγορές στο e–shop μας γίνονται από το εξωτερικό».
Η αμερικάνικη αισθητική των 70s είναι διάχυτη, μία προθήκη προστατεύει τα χειροποίητα δερμάτινα key ropes, ένας άνετος καναπές συμπληρώνει το σκηνικό την στιγμή που οι ίδιοι ετοιμάζονται για τα εγκαίνια (και το πάρτυ που ήδη συζητιέται στο facebook), αλλά και για συνεργασία με άλλους art directors για την έκθεση των δικών τους artworks πάνω σε κράνη και δερμάτινα είδη.
Τελευταίο, αλλά απαραίτητο ως πολύ σημαντικό. Με μία καλύτερη ματιά διαπιστώνεις ότι ο Νίκος και ο Σωτήρης έχουν αφιερώσει σημεία του χώρου και του κόνσεπτ των Real Intellectuals στον φίλο τους Άγγελο Παντελίδη που έφυγε πέρυσι από την ζωή. Το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν για να τιμούν τη μνήμη του στο νέο τους εγχείρημα.
The Real Intellectuals Store, Παλλάδος 9, Ψυρρή,