Η Καλομοίρα και η Κέλλυ ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν θυμούνται τις ευχές που είχαν καταχωνιάσει με την παρέα τους πριν από χρόνια σ’ ένα βιβλίο. Όχι τόσο γιατί ήταν αφελείς επιθυμίες που με τον καιρό τις ξεχνάς αλλά γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν πως η ευχή που είχε κάνει η Καλομοίρα θα έβγαινε πραγματικότητα και σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά κάπου στη μέση της Κολοκοτρώνη στον τρίτο όροφο μίας παλιάς πολυκατοικίας θα είχαν το «Πριγκιπώ», το –κυριολεκτικά- πριγκιπικό εργαστήριο τους μαζί με την έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων που απαριθμεί αρκετούς πωλητές και αγοραστές από το ξεκίνημα της σε κάθε άκρη της χώρας.
Το δικό τους παραμύθι ξεκινάει από μία καφετέρια στην Παιανία «Η Κέλλυ και εγώ δουλεύαμε τότε σε μία καφετέρια, διαφορετικές ώρες η μία από την άλλη. Έφτιαχνε κάτι η μία, έφτιαχνε κάτι η άλλη και μετά τα δείχναμε, όλα με πρώτη ύλη παλιά ρούχα των μαμάδων μας. Έτσι αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε κάποια εργαστήρια που διοργάνωνε η Ένωση Γυναικών και μας άρεσε πολύ», λέει η Καλομοίρα ενώ η Κέλλυ συμπληρώνει «τη δεύτερη χρονιά και μετά την πρώτη μας έκθεση αρχίσαμε να δουλεύουμε μέταλλο. Εκεί κολλήσαμε. Θυμάμαι ήμασταν αρκετά άτομα μέσα στο μάθημα και επειδή ο χώρος ήταν μικρός δεν μπορούσες να κάνεις δουλειά. Οπότε, όταν οι άλλοι έλειπαν, εμείς παίρναμε τα κλειδιά, πηγαίναμε και καθόμασταν με τις ώρες. Μπορεί να πηγαίναμε έξι το πρωί και να φεύγαμε δέκα το βράδυ. Ακόμη ήμασταν στη φάση του πειραματισμού με το υλικό και τα δάχτυλα μας γέμιζαν πληγές.»
Μαζί με το μέταλλο «ψήθηκαν» και αυτές για τα καλά οπότε μετά από πολλά πέρα δώθε και μετακομίσεις ο δρόμος από την Παιανία τις κατέβασε στο κέντρο της Αθήνας όπου σήμερα κατοικούν, παίρνοντας το ρίσκο να κυνηγήσουν το όνειρο τους ανοίγοντας τη δική τους επιχείρηση. «Πήραμε όντως ένα μεγάλο ρίσκο. Οι γονείς μας έλεγαν “Πως θα πληρώνετε το νοίκι;”. Όταν ήρθανε και είδανε το χώρο δεν ξαναείπανε τίποτα.»
Αυτό όμως που κάνει περισσότερο εντύπωση είναι ο τρόπος που δημιουργούν, «Δε δουλεύουμε με υπολογιστή, βγάζουμε το σχέδιο κατευθείαν πάνω στο υλικό. Δεν υπάρχει το στάδιο του σχεδιασμού.» Η Καλομοίρα προσπαθώντας να εξηγήσει τον τρόπο που δουλεύουν πρόσθεσε «Μας προκαλεί έμπνευση μία νέα τεχνική, κάποιο καινούργιο υλικό ή ένας συνδυασμός και προσπαθούμε να δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε. Έτσι προκύπτει και το νέο σχέδιο.» Για αυτές τα κοσμήματα είναι κάτι παραπάνω από ένα συμπλήρωμα, σέβονται τη διαχρονικότητα που πρεσβεύουν «Υπάρχει συναισθηματική αξία και για αυτό για εμάς δεν υπάρχουν do και τα don’ts στο κόσμημα. Εμείς είμαστε ανοιχτές απέναντι σε όλα τα υλικά και τις τεχνικές. Σίγουρα υπάρχουν υλικά που δεν θα σου αρέσουν», είπε η Κέλλυ «Αλλά δεν θα το έλεγα σαν don’t. Τα do και τα don’ts είναι για τη μόδα, εμείς δεν πάμε σύμφωνα με τη μόδα. Εμείς δεν λέμε “αυτό βγήκε αυτό θα κάνουμε”.»
Μαζί με την Κέλλυ και την Καλομοίρα η χαρούμενη παρέα του «Πριγκιπώ» έχει πολλούς ακόμη από πίσω, δύο Ειρήνες ένας Ευθύμης, Μικαέλα, Αλεξία και τον τετράποδο Σπύρο. Όλοι μαζί έχουν μετατρέψει το Πριγκιπώ από εργαστήριο σε μικρό εργοστάσιο με δικό του τμήμα δημιουργίας, παραγωγής, συσκευασίας και διανομής που περνάει το κόσμημα από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Αν κάποιος ψάχνει ένα δώρο είτε για τον εαυτό του είτε για τις γυναίκες της ζωής του, το Πριγκιπώ προτείνει το γούρι του 2015, παρμένο από τη Γραμμική Β’. Ακόμη κι αν αποφεύγει να ακολουθεί την πεπατημένη και θέλει να λοξοδρομήσει από τα τυπικά γιορτινά δώρα και να εντυπωσιάσει με την επιλογή του, ένα είναι σίγουρo: Εκεί θα βρει το ιδανικό δώρο για να κάνει τη γυναίκα του, την κόρη του, το κορίτσι του ακόμη και τη μαμά του να νιώθει πριγκίπισσα.
Πριγκιπώ, Κολοκοτρώνη 34, 21 3025 3687