Categories: GADGETS

Πώς θα ρίξετε ένα drone;!

Τα drones αποτελούν τη νέα μόδα της εποχής. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί στο Νο.1 gadget από πλευράς πωλήσεων, βλέποντας τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται σταθερά και μικρούς και μεγάλους να μπαίνουν στο… κλαμπ τους, αγοράζοντας κάποια από τις εκατοντάδες προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα drones βέβαια, αν και προσφέρουν άπλετη διασκέδαση και ώρες αγνής, αμόλυντης ψυχαγωγίας, μπορούν άνετα να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά, πετώντας σε περιοχές που δεν θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται. Αν και το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στα… τετριμμένα (αστυνομικά τμήματα, νοσοκομεία, αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις κλπ), υπάρχει ένας, ακόμα πιο κοινότοπος απαγορευμένος προορισμός για κάθε λογής drone: ο κήπος του γείτονα!

Φανταστείτε εσείς να χαλαρώνετε ωραία κι όμορφα ένα Σάββατο μεσημέρι στον κήπο του εξοχικού σας και ο μπόμπιρας από απέναντι να θεωρεί αστείο να πετά το drone του σαν άλλο… Canadair εφορμώντας προς την αιώρα σας. Ακόμα χειρότερα, αν εσείς του έχετε κάνει παρατήρηση, έχετε… ενημερώσει τον μπαμπά του κι αυτός εκεί, το βιολί του. Κι αν το drone έχει και κάμερα πάνω; Η κατάσταση απαιτεί δραστικά μέτρα και σε αυτά ακριβώς θα αναφερθούμε ευθύς αμέσως! Η κατάρριψη ενός drone είναι εφικτή και για να τα καταφέρετε μη φανταστείτε ότι απαιτείται κανένας εξωφρενικός εξοπλισμός (οι Άγγλοι, ας πούμε, έχουν αναπτύξει ακτίνες που «παγώνουν» τα συστήματα των drones, οι Ολλανδοί έχουν εκπαιδεύσει γεράκια και οι Ιάπωνες έχουν δημιουργήσει drones με ενσωματωμένο δίχτυ). Θα τα καταφέρετε φορώντας ακόμα και δίχαλο!

Το νομικό πλαίσιο

Πριν αρχίσουμε τις… οδηγίες, μια ματιά στο νομικό πλαίσιο γύρω από τις επιθέσεις σε drones είναι απαραίτητη. Αν και στην Ελλάδα δεν έχουμε παρόμοιες περιπτώσεις –μέχρι τώρα- στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι διαφορετική. Έχουν καταγραφεί σε διάφορες Πολιτείες κρούσματα επιθέσεων πολιτών σε drones και στην πλειοψηφία τους, οι πρώτοι βρήκαν τον μπελά τους αφού κατηγορήθηκαν για επίθεση σε αεροσκάφος (“aircraft”) και κλήθηκαν να αποζημιώσουν τους κατόχους τους. Φυσικά η νομοθεσία αλλάζει από Πολιτεία σε Πολιτεία και, εννοείται, από χώρα σε χώρα, αλλά όπως και να ‘χει, υπό προϋποθέσεις η κατάρριψη ενός drone ενδεχομένως να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη. Επειδή όμως το λυκόπουλο μέσα μας έχει πάει διακοπές και τη θέση του έχει πάρει ο κάφρος, ας δούμε πώς θα την εκτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο –χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως την επικροτούμε ή την ενθαρρύνουμε (το κείμενο έχει καθαρά εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα άλλωστε).

Σφεντόνα

Παλιομοδίτικο αλλά αποτελεσματικό, αν φυσικά γνωρίζετε πώς να χειρίζεστε αλλά και να στοχεύετε με μια σφεντόνα. Μια μικρή πέτρα (εντάξει, όχι και βότσαλο) αρκεί για να αποσυντονίσει το drone και να του προκαλέσει φθορά ικανή να το αναγκάσει σε ανώμαλη προσγείωση/συντριβή. Αν οι ικανότητές σας στη χρήση σφεντόνας δεν είναι κι οι καλύτερες, μπορείτε να δοκιμάσετε να πετάξετε μια πέτρα με το χέρι σας και ακόμα κι αν σας βρίσκεται μια τέτοια πρόχειρη (ο κήπος π.χ. είναι όλος με γκαζόν), τρέξτε στην κουζίνα και φέρτε μια πατάτα: θα κάνει τη δουλειά της και με το παραπάνω.

Όπλο

Νννναι… Εδώ περνάμε σε άλλα χωράφια. Εννοείται πως μια σφαίρα αρκεί για να καταστρέψει ολοσχερώς ένα drone αλλά δεν χρειάζεται να γίνετε Κάλαχαν για να το πετύχετε: υπάρχουν ευκολότεροι, πιο ακίνδυνοι και λιγότερο προκλητικοί τρόποι ώστε να φτάσετε στον στόχο σας. Εν αντιθέσει με ό,τι ισχυρίζονται πολλοί πάντως, ένα όπλο του paintball ή ένα αεροβόλο με μικρές σφαιρικές βολίδες (συνήθως πλαστικές ή κοκάλινες) δεν θα σας βοηθήσει αφού για την κατάρριψη ενός drone απαιτείται συμπυκνωμένη δύναμη, κάτι που κανένα από τα δύο δεν διαθέτει.

Ξύλο/κοντάρι

Αν το περί ου ο λόγος drone βρίσκεται σε σχετικά μικρό ύψος (<3-4 μέτρων), τότε ενδεχομένως να μπορείτε να το παρενοχλήσετε κάνοντας χρήση ενός ξύλου, ενός κονταριού ή εν πάση περιπτώσει ενός εξίσου μακριού αντικειμένου. Βέβαια εν τοιαύτη περιπτώσει, ο χειριστής του drone μπορεί με μια του κίνηση να το απομακρύνει, οπότε εσείς θα πρέπει να βρείτε ένα πιο ψηλό σημείο για να εξαπολύσετε τις επιθέσεις σας. Μια καλή πρόταση θα ήταν να δένατε στην άκρη του κονταριού μια απόχη για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα…

Εκτοξευόμενο δίχτυ

Αν μας λέγατε ότι κάπου στο σπίτι σας βρισκόταν ένα όπλο εκτόξευσης διχτυού, θα ανησυχούσαμε, να το ξέρετε. Αν και χρησιμοποιούνται για την παγίδευση ζώων, τα εν λόγω όπλα μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμα και στην παγίδευση drones με μοναδικό τους μειονέκτημα την εμβέλειά τους η οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα –και πάλι, τηρουμένων των αναλογιών είναι υπεραρκετή. Κάποια εξελιγμένα μοντέλα μάλιστα διαθέτουν και αλεξίπτωτο ώστε να μετριάσουν την πτώση, αν και αυτό που θα πρέπει να σας προβληματίζει περισσότερο θα πρέπει να είναι το κόστος –σιγά μην το πετύχετε με την πρώτη, άρα θα πρέπει να προμηθευτείτε και έξτρα πυρομαχικά.

“Hack-a-drone”

Αν, τέλος, είστε τύπος high-tech, τότε μπορείτε κάλλιστα να αχρηστεύσετε ένα drone χωρίς να χρησιμοποιήσετε «πριμιτίφ» μεθόδους. Πρακτικά οι επιλογές σας είναι δύο: μπορείτε είτε να παρέμβετε στη σύνδεση με το χειριστήριό του και να τη διακόψετε, είτε να το «χακάρετε». Στην πρώτη περίπτωση, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή τύπου jammer”, ικανή δηλαδή να παρέμβει σε σήματα και να τα διακόψει: αν τα καταφέρετε, το drone θα πέσει στο έδαφος νικημένο. Στη δεύτερη πάλι, θα χρειαστεί λίγη επιπλέον προσπάθεια για να παρέμβετε στο δίκτυο μεταξύ πομπού (drone) και δέκτη (χειριστηρίου) ώστε να αποκτήσετε εσείς τον έλεγχο του πρώτου. Αν διαθέτετε τις απαραίτητες γνώσεις, είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε με ένα iPhone, το κατάλληλο app και προαιρετικά έναν ενισχυτή σήματος (τα drones χρησιμοποιούν Wi-Fi στα 2,4 GHz).

Last but not least…

Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε πως και όλα τα δίκια με το μέρος σας να έχετε, αν καταστρέψετε drone που δεν είναι δικό σας, ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε προβλήματα νομικής φύσεως. Καλού-κακού έχετε στις γρήγορες κλήσεις του κινητού σας τον αριθμό του δικηγόρου σας…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: drones