Categories: DIGITAL STORIES

Πώς θα αλλάξετε εύκολα το περιεχόμενο μιας σελίδας

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο θέλετε να αλλάξετε το περιεχόμενο μιας σελίδας στο διαδίκτυο (για να τραβήξετε μια χιουμοριστική screenshot, για να δείτε πώς θα φαίνεται ένα διαφορετικό κείμενο στη σελίδα/blog σας π.χ.) αλλά δεν έχετε γνώσεις Photoshop, υπάρχει και ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε τη δουλειά σας γρήγορα.

Ανοίξτε τον browser σας, πηγαίνετε στο σημείο το οποίο θέλετε να επεξεργαστείτε, κάντε δεξί «κλικ» και πατήστε Έλεγχος αν είστε σε Chrome ή Έλεγχος αντικειμένου αν σερφάρετε σε Firefox. Θα δείτε πως ένα μεγάλο μέρος της οθόνης σας θα καταληφθεί από μια κονσόλα με έναν ακαταλαβίστικο κώδικα μέσα. Αυτός είναι ο HTML κώδικας της σελίδας γραμμή-προς γραμμή. Αν λοιπόν ξαναεπιλέξετε το σημείο που θέλετε να πειράξετε, ώστε να είστε σίγουροι, θα δείτε ότι η κονσόλα θα κεντράρει στη γραμμή που σας ενδιαφέρει.

Εκεί λοιπόν θα κάνετε εκ νέου δεξί «κλικ» και θα διαλέξτε το Edit as HTML, προκειμένου να τροποποιήσετε τον κώδικα. Αν αυτό που θέλετε να επεξεργαστείτε είναι κείμενο, τότε δεν έχετε παρά να το αλλάξετε με αυτό της αρεσκείας σας, να κλικάρετε κάπου αλλού και είστε έτοιμοι! Αν πάλι επιθυμείτε να αντικαταστήσετε μία εικόνα με μία άλλη, θα πρέπει να ανεβάσετε τη δεύτερη online (αν δεν υπάρχει κάπου ήδη) και να αντικαταστήσετε το υπάρχον URL με το δικό της. Και πάλι κλικάρετε κάπου αλλού και ως διά μαγείας, η αλλαγή στη σελίδα σας θα έχει ολοκληρωθεί! Εννοείται πως αν διαθέτετε γνώσεις HTML, μπορείτε να τις εξαντλήσετε ώστε να τροποποιήσετε μορφοποιήσεις, διαστήματα, τα πάντα εν ολίγοις.

Να πούμε βέβαια πως οι αλλαγές αυτές όχι απλά δεν γίνονται στην πραγματικότητα στη σελίδα που έχετε επιλέξει αλλά θα χαθούν ακόμα και με ένα απλό refresh του browser σας, γι’ αυτό προσέξτε εν τοιαύτη περιπτώσει μη χάσετε τσάμπα τη δουλειά σας επειδή πατήσετε κατά λάθος ένα F5 ή διότι το site στο οποίο βρίσκεστε, έχει ενεργοποιημένο το auto-refresh. Όπως και να ‘χει, τραβήξτε τη screenshot σας και είστε έτοιμοι.

Σημειώστε πως η κονσόλα εμφανίζεται και με ένα απλό πάτημα του F12, αντί για το δεξί «κλικ».

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος